Företag i fokus:

Nu öppnar Tom Tits Experiment


Tom Tits Experiment hoppas kunna öppna den 30 april. Det är det senaste datumet som vetenskapsmuseet jobbar mot.

– 30 april är det datumet som vi hoppas på. Men vi inväntar regionens inriktningsbeslut på fredag den 9 april för att se om det blir några justeringar, säger vd:n Elin Lydahl till LT.

– Vi måste hela tiden anpassa oss till det pandemiska läget och till de restriktioner som kommer så vi är försiktiga med att kommunicera datum, säger Elin Lydahl.

Vad gör man på Tom Tits Experiment?

På fyra våningsplan och ute i en park (öppen maj-september), finns experiment som passar både barn, tonåringar och vuxna. Experimenten lockar oss att lära oss lite mer om teknik, fysik, matematik, naturgeografi, biologi, människan, illusioner och mycket mer. Alla experiment provar man själv. Inga förkunskaper behövs och det allra mesta kan alla göra, oavsett ålder. Många sinnen tas i bruk och en hel del experiment upplever man helt enkelt med kroppen. Testa till exempel vad som händer när du svänger dig i Jojon, reglerar vindstyrkan i Stormen eller hissar upp dig själv i Hiss med block!

Event, konferens och förskola

Tom Tits ordnar konferenser och event i egna lokaler och erbjuder olika teambuilding aktiviteter för företag, organisationer och alla andra som vill ha en annorlunda upplevelse.

I Tom Tits egen förskola finns plats för ungefär 60 barn i olika åldrar. Här möter barnen pedagoger och en miljö som stimulerar och stärker det undersökande arbetssättet. 

Ett centrum för kunskap och kreativitet

Tom Tits Experiment började med 480 kvadratmeter och en handfull anställda. Under åren har 480 kvadratmeter blivit 15 000. Nu finns här:

  • En utställning i ständig förnyelse
  • Innovativa fortbildningar för kreativa och nyfikna pedagoger
  • Event som triggar sammanhållningen
  • Konferenslokaler
  • Ett café där det ekologiska har en självklar plats
  • Förskola
  • Landets första utomhuspark med experiment
  • Makerspace

Kan man heta Tom Tit?

Det lite knasiga namnet Tom Tit kommer från en fiktiv karaktär i den franska vetenskapstidningen L’Illustration från slutet av 1800-talet. I tidningen visade Tom Tit en massa experiment och uppmanade läsarna att prova olika roliga saker kopplat till vetenskap. Ungefär som vi gör på Tom Tits Experiment!

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 april 2021 00:00

INSÄNDARE: Godners retorik, söndra och härska

Sodertalje-fotbollsarena-

Assyriska FF genomgår för närvarande en ekonomisk kris och upplever motstånd från kommunens sida.
Foto: Shamash Oyal

Svar på insändare: Godner: ”Det finns ingen vilja att stjälpa”

Jag känner att denna fråga var ett känsligt ämne för kommunstyrelsens ordförande Boel Godner. Hennes svar kom snabbt, verkade ogenomtänkt, och plötsligt söker hon dialog med föreningarna. Skon klämmer.

Jag tycker att Godners retorik i svaret är oerhört oprofessionell. Det passar inte en politiker att svara på det sättet.

Godner skriver att Assyriska och Syrianska fick miljonbelopp i stöd och att detta ifrågasattes av andra föreningar, men att hon försvarade det. Det första jag tänkte, och troligen tänkte även dessa två klubbar, är vilka föreningar som ifrågasatte detta och varför.

För mig är det uppenbart att hon vill skapa sprickor inom föreningslivet och ställa föreningar mot varandra. Det är en gammal retorik för att kunna behålla makten – söndra och härska.

Stödet var en del av flera krisåtgärder, inte en enskild hjälteinsats

Jag tycker även att Godner tar åt sig äran för pandemistöd till föreningslivet. Stödet var en del av flera krisåtgärder som regeringen genomförde för att hantera konsekvenserna av pandemin, inte en enskild hjälteinsats. Boel Godner får gärna rätta mig om jag har fel.

Hur skulle det se ut om Södertälje kommun var den enda i hela Sverige som inte beviljade föreningar coronastöd?

Min insändare innehåller fakta – ditt svar, Boel, innehåller ursäkter och bortförklaringar.

Jag önskar Assyriska lycka till och hoppas att ni löser er ekonomiska kris. Ni förtjänar att bli behandlade bättre.

/Södertäljebo

Läs även: – Boel räddade SSK men stjälper Assyriska

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 13:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Grönt ljus: Järnvägsplanen vinner laga kraft

Ostlänken. Pressbild: Trafikverket

Pressbild: Trafikverket

Järnvägsplanen för sträckan Långsjön-Sillekorg i Trosa kommun, en del av det ambitiösa projektet Ostlänken, har nu vunnit laga kraft.

Ett betydelsefullt genombrott i utvecklingen av den dubbelspåriga järnvägen Ostlänken som sträcker sig över 160 kilometer från Järna till Linköping. Nyligen meddelade regeringen sitt beslut att godkänna järnvägsplanen för sträckan mellan Långsjön och Sillekrog i Trosa kommun.

– Att järnvägsplanen vunnit laga kraft innebär att vi nu har rätt att ta mark i anspråk och utforma järnvägen i enlighet med planen. Det är en viktig milstolpe i projektet, säger Linda Abrahamsson, projektledare i ett pressmeddelande.

(Annonslänk)

Detta beslut, som fattades den 27 mars, markerar att planen nu vunnit laga kraft, vilket effektivt möjliggör en fortsättning av förberedelsearbetena längs denna sträcka.

Ostlänken är designad för att erbjuda betydande förbättringar inom tillgänglighet, kortare restider och ökad punktlighet för tågtrafiken. Projektet förväntas även främja regional utveckling genom att underlätta arbetspendling och utöka den lokala arbetsmarknaden.

I Trosa kommun sträcker sig järnvägen över en 13 kilometer lång korridor. Som en del av detta omfattande projekt planeras även ett nytt resecentrum i Vagnhärad, vilket ska stärka områdets anslutningar och bidra till kommunens tillväxt och tillgänglighet.

– Att den första järnvägsplanen för den dubbelspåriga järnvägen Ostlänken har vunnit laga kraft är ett viktigt steg i den största satsningen på svensk järnväg i modern tid. Det är resultatet av flera års arbete där många medarbetare gjort ett fantastiskt jobb. Nu fortsätter vi att fokusera på våra resterande järnvägsplaner inom Ostlänken och hoppas att flera järnvägsplaner blir fastställda och vinner laga kraft, vilket är förutsättningsskapande för att kunna sätta spaden i marken, säger Magnus Sjöberg, programchef.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 11:06
Senast uppdaterad: 15 april 2024 11:06

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors