Företag i fokus:

Södertäljes ishockeystjärna Wilma Wäng kritar på ytterligare 2 år för Djurgårdens IF

Södertäljes ishockeystjärna Wilma Wäng kritar på ytterligare 2år för Djurgårdens IF. Förra säsongen vart hon lagkapten i slutspelet som varade i 15 matcher där man till slut slogs ut av Luleå i kvartsfinalen, mn slutade med att Luleå tog hem SM guldet.
Wilma är uppväxt i Södertälje och jobbar som lärare och ser framemot att börja spela igen efter ett litet isuppehåll och ledighet.


Vi passar på att ställa några korta frågor och önskar henne lycka till från Telgenytt.

Förebild inom hockey manlig och kvinnlig och gärna varför?

Jag har ingen speciell manlig eller kvinnlig förebild inom hockey. Men jag har alltid haft min bror Calle som en förebild. Inom damhockeyn är alla mina lagkamrater mina förebilder på olika sätt, jag har lärt mig mycket av dom både på och utanför isen.

Hcp i golf?

Det var väldigt längesen jag spelade golf, men om jag inte minns helt fel så är det 11.2.

Lyssnar helst på musik?

Jag har en väldigt blandad musiksmak, men lyssnar helst på musik med lite drag i. Mycket pop och house musik.

Tar i knäböj och Bänkpress??

Knä var ett tag sen, men maxade en gång och då tog 110kg. Bänkpress är inte min favorit i gymmet, runt 50 kg. Har lite att jobba på så att säga.

Lagkapten i år?

Det är inget som är bestämt än.

Det gick bra som lagkapten förra året ni vann väl 7 raka matcher så hur känns det att vara lagkapten när allt funkar känns det som man är bidragande ?

Jag ska inte ljuga och säga att jag kände mig ganska obekväm i rollen ifrån början, men jag valde att bara vara mig själv och inte ändra på något. Men sen tror jag anledningen till att det gick bra var för att alla i laget valde att ta sin roll och kliva fram när många ledande spelare var sjuka.

När börjar säsongen ?

Inga datum är spikade än men det pratas om ca 12 september.

Hur gånger träningar du i veckan ?

Det beror lite på hur många matcher vi har, men vi brukar träna ca 4-5 pass på is. Sen har vi oftast fys i samband med dom träningarna.

Hur gammal var du när du började ?

Jag var nog 2.5 år när jag för första gången började åka skridskor. Sen när jag var 4 år började jag på skridskoskola och vid 6 års åldern började jag på hockeyskola.

Saknar du SSK damlag ?

Nej faktiskt inte, jag trivs så otroligt bra i Djurgården och i SDHL. Om det är något jag saknar är det lagkamraterna, men inte så många som är kvar nu.

Framtidsutsikter inom hockey?

Jag är en lagspelare så i första hand så vill jag vinna ett SM-Guld med Djurgården. Men det skulle vara kul att prova på att vara med damkronorna. 

Spelat med i nåt landslag typ junior?

Jag var med lite i U18 landslaget, på bland annat finnkampen i Finland och U18 VM i Tjeckien.

Förebild golf och varför valde du ishockeyn före golfen?

Jag kan inte komma ihåg om jag hade någon speciell förebild inom golf när jag var mindre. Jag valde bort golfen när hockeyn började bli mer seriös, då fanns inte tiden för att satsa på båda sporterna. Och jag tycker att lagsporter är mycket roligare att hålla på med, jag gillar att vara social och träna med andra människor. Golfen är väldigt individuell och det passade inte mig. 

Text och fakta: ERIC GERMUNDSON

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 juni 2021 00:00
Senast uppdaterad: 14 juni 2021 00:00

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors