Företag i fokus:

Trafikkaoset på Mälarbron ”Samma visa varje sommar”

Dom varma somrarna är uppskattade och efterlängtade. Men dom varma somrarna och den höjda temperaturen som utmätts på senare år medför andra problem.

Mälarbron är inte anpassad för den här extrema värmen och behöver därför kylas ner under varma sommardagar. Den extrema värmen kan förhindra att Mälarbron öppnas eftersom att stålklaffarna kan blir så varma att de expanderar och därmed riskerar att en broöppningen blir helt omöjlig.

För att kyla ner bron har Södertälje kommun ställt dit en lastbil, vars syfte är att hälla vatten över bron och hålla den nedkyld. Men med en stillastående lastbil på bron, blockeras ena körfältet och skapar långa köer efter sig vilket skapat stor frustration bland bilister.

– Det är samma visa varje år. Mitt under lunchrushen eller när folk ska åka hem står det en stor lastbil och bara öser vatten på bron för att kyla ner klaffbron. Varför kan man inte hitta en permanent lösning som inte inkluderar en stor lastbil som spärrar av ena filen? Bron är redan tillräcklig hög trafikerad, säger en bilist som Telgenytt varit i kontakt med.

När Telgenytt når Södertälje kommun får vi goda nyheter och informeras att Södertälje kommunen i nuläget arbetar hårt för att hitta en pumplösning för bron.

– Vi jobbar i detta nu med en pumplösning på bron, för tillfället väntar vi på leverans av pumparna som är lite försenad, säger Jennifer Jonsson gatuingenjör på Södertälje kommun

– Förhoppningen var att vi skulle slippa kyla bron med lastbil denna sommar, nu har vi fått göra det dessa varma dagar innan pumplösningen är på plats. Men under sommaren ska vi alltså ha en ny lösning för kylning av bron på plats, vilket kommer underlätta både vårt jobb men även trafikmässigt.

Såhär enkelt löste Stockholm stad sitt problem:

Därför vattnas asfalten på Liljeholmsbron

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 juni 2021 00:00
Senast uppdaterad: 22 juni 2021 00:00

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors