Företag i fokus:

BILDEXTRA: Här är Södertäljeboken som tagit 10 år att skriva ”Glimt ur Södertäljes historia”

Boken Södertälje i Backspegel av Bo Lindwall. Foto: Tord Hansén.

Här är Bo Lindwalls nya bok ”Södertälje i Backspegel”, en bok som berättar om Södertäljes i tidiga 1800-talet och ger glimtar ur Södertäljes historia.

Författaren Bo Lindwall är född i Södertälje och har i många år varit en mångsysslare. Han har bland annat skildrat 1950- och 1960-talens Södertälje i boken ”Södertälje i förvandling” 2008, som kommit i nytryck 2020, och även publicerat flera artiklar såsom ”i Släktforskarnas årsböcker” och ”däribland en om Gamla Södertäljesläkter” 2013.

Bo Lindwalls bok som skapade ett stort intresse vid lanseringen har åtta kapitel totalt. Ett par kapitel berättar om människor och byggnader, det ena om gårdarna längs Storgatan 1–31 under åren 1700–1963 och vartannat kapitel tar upp fall ur Södertäljes kriminalhistoria.

Egenföretagaren och Södertäljebon Tord Hansén, som stått för redigering och layout av boken, berättar om boken som är utgiven av Kulturhistoriska föreningen i Södertälje.

– Trots att det har skrivits en hel del om Södertälje finns det fortfarande mycket att berätta om staden. Innehållet speglar glimtar ur Södertäljes historia under olika tider och ur olika perspektiv, berättar Tord Hansén till Telgenytt.

I boken kan man även läsa om forna tidiga invandrare i Södertälje och deras ättlingar, om Jutevävs- och Bindgarnsfabrikerna och om en del annat som har hänt i vår stad under svunna tider och dess historia.

I boken kan man läsa om ännu olöst mord i trakten kring Mälarhamnen 1880 och om en dramatisk händelse på Villagatan 31 i oktober 1935.

I ett annat kapitel berättas det om ett annat mord på Storgatan 1815 och slutligen om ett mord vid Mariedal 1882.

– Kapitlen i boken har tillkommit vid olika tillfällen under en dryg 10 årsperiod. Under denna tid har flera nya källor blivit tillgängliga digitalt vilket har gjort att en del kapitel har fått kompletterats något, berättar Tord Hansen.

Det finns också ett kort kapitel om den stora tågolyckan vid Södertälje central 1942 där flera personer miste livet.

Det kapitlet innehåller också en hel del om livet i småstaden Södertälje under stormaktstiden, hämtat från domböckerna, med särskilt fokus på de fyra bröderna Bysing som styrde staden under senare hälften av 1600-talet.

– För den som intresserar sig för stadens historia hoppas jag att det finns en hel del ”nyheter”, säger Tord Hansén till Telgenytt.

Här kan du köpa boken – Kulturhistoriska föreningen i Södertälje

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 augusti 2021 00:00
Senast uppdaterad: 30 augusti 2021 00:00

Upprustning av Järna torg – Nu kan du tycka till

Jarna-Park-Kartor

Foto: Kartor

Södertälje kommun bjuder in till medborgardialog för att diskutera framtiden för Järna torg. Delta genom att fylla i en enkät eller möta kommunens representanter den 20 maj.

Södertälje kommun planerar att rusta upp Järna torg och vill nu veta vad invånarna i Järna tycker att platsen ska innehålla. Alla Järnabor uppmanas att delta i medborgardialogen genom att fylla i en enkät eller träffa kommunens representanter på plats den 20 maj.

(Annonslänk)

Järna torg är en central del av Järna centrum, känd för sina stora gräsmattor, perennplanteringar, högresta träd, lekplats, sommarservering och scen. Historiskt har torget varit en naturlig samlingsplats, ofta använt vid midsommarfiranden, uppvisningar, torghandel och julmarknader.

Nu är det dags att förnya torget med ny utrustning och funktioner som kan locka fler målgrupper och säkerställa torgets fortsatta roll som en viktig mötesplats i Järna. Södertälje kommun vill därför ha invånarnas åsikter och idéer för att skapa en attraktiv och användarvänlig plats för alla.

Måndagen den 20 maj mellan klockan 16-18 hålls en öppen workshop vid scenen på Järna torg. Här får invånarna möjlighet att träffa kommunens representanter, delta i diskussioner och dela med sig av sina tankar om torgets framtid. Det är en chans för alla att påverka och bidra till utvecklingen av Järna torg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 00:59

Pressbyrån och 7-Eleven vill sluta sälja cigaretter

Pressbyran

Foto: Alexander Isa

Snart kan det vara slut på cigarettförsäljningen hos Pressbyrån och 7-Eleven. I framtiden vill de helt sluta sälja cigaretter, rapporterar TT.

Bolaget bakom kedjorna, Reitan, ett norsk familjeägd företag vill successivt fasa ut sin försäljning av cigaretter, med målet att helt upphöra med försäljningen. Enligt bolagets VD Anna Wallenberg, som TT talat med, vill bolaget verka för att produkterna helt försvinner från marknaden.

(Annonslänk)

Utfasningen, som börjar 2026, innebär att franchisekedjorna Pressbyrån och 7-Eleven inte längre kommer att ta in nya cigarettprodukter eller varumärken. Detta ses som ett steg mot en rökfri framtid och har inspirerats av liknande lagförslag i Storbritannien och Nya Zeeland, där unga förbjuds att köpa tobaksprodukter.

– Riskerna med tobaksrökning är väl kända, både när det kommer till hälsorisker men även miljöpåverkan och arbetsförhållanden i produktionen, säger Wallenberg till TT.

För närvarande kommer 54 procent av kedjornas tobaksförsäljning från cigaretter, medan resten består av snus, nikotinprodukter och andra rökfria alternativ.

Läs även: – Alexander Berg firar 20 år på Pressbyrån

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 00:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors