Företag i fokus:

Polisen varnar för ficktjuvar – Såhär skyddar du dig

Bild/Foto: Polisen.

På polisens hemsida berättar polisen om hur ficktjuvar hållit en låg profil under pandemin pågrund av den medvetna distansen till andra människor.

Men i takt med att samhället öppnar upp efter flera slopade restriktioner kommer människor allt närmare varandra.
Nu rapporterar polisen att stölderna väntas öka igen och därför varnar allmänheten om att vara extra uppmärksamma.

”Tjuvarna har många trick för att komma över din mobil eller plånbok.”, meddelar polisen och samtidigt berättar om de vanligaste tricken som tjuven använder.

Lapptricket: Tjuven lägger en obegriplig lapp över din mobil och ber om hjälp. Samtidig som du hjälper försöker stjäla det som finn under kartan/lappen.

Kladdtricket: Tjuven ”snubblar” in i dig och råkar kladda ner dig med glass eller annat för att sedan hjälp dig torka bort det, samtidigt du blir bestulen.

Korttricket: Spanar in dig när du trycker in koden och sedan stjäl kortet, oftast genom något av de nämnde tricken.

Såhär skyddar du dig vid särskild trängsel:

  • Håll din väska framför kroppen och lägg inte värdesaker i ytterfacken. 
  • Lägg inga värdesaker i barnvagnen, om du har med en sådan.
  • Om du är på restaurang eller café, häng inte din jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.
  • Stoppa plånboken och mobiltelefonen i innerfickan, inte i bakfickan. 
  • Förvara inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.
  • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.
  • Skydda koden när du tar ut pengar från automaten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 11 september 2021 00:00

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors