Företag i fokus:

Mamman lurade dottern till äktenskap med en främling i Dagestan – Dömdes i tingsrätten

Bild/Foto: Bild ur polisens förundersökning.

”Dom vill gifta bort mig mot min vilja och jag hade ingen aning om detta. Jag kommer att bli dödad om jag inte gör som dom vill.”, skrev den 18-åriga flickan till Utrikesdepartement den 25 juni i år.

Det var i somras som en 18-årig flicka från Södertälje gjorde sig redo för att åka ner till hemlandet Dagestan i Ryssland för att träffa släkt och vänner, helt ovetandes om vad som väntade.

Den 18-åriga flickan förväntade sig att åka på semester, att träffa vänner, släktingar och att lära sig köra bil. Istället hade mamman helt andra planer.

Samma kväll som flickan anländer till Dagestan i Ryssland åker hon ut med sin morbror för att övningsköra. Istället för att lära flickan hur man kör bil avslöjar morbrodern planerna – ”bröllopet är bokat den 3e, du ska gifta dig. Du ska bara vara tyst och följa instruktioner”, berättade 18-åringen under förhöret.

Flickan kunde knappt tro sina öron och bröt ihop när hon insåg att hon blivit ditlurad för att bli bortgift med en man hon inte kände. Flickan inser att hennes mamma planerat hela bröllopet tillsamman med hennes egna morbröder.

Via sin telefon, som hon tidigare gömt i sin bh, lyckades flickan kontakta Utrikesdepartement som uppmanade henne till att spela med på bröllopsplanerna för att vinna tid. Samtidigt kontaktade Interpol en rysk advokat, Olga Gnezdilova, för att hjälpa 18-åringen från Södertälje ur den mardrömslikna situationen hon hamnat i.

Interpol och advokaten lyckades komma i kontakt med lokalpolisen i Dagestan som åkte till staden och tog med flickan, mamman och morbrodern till polisstationen där ett förhör hölls. I förhöret berättade flickan att hon blev hotad och misshandlad, men det framkom inte i rapporten till Interpol.

Efter förhöret vägrade 18-åringen att åka tillbaka till familjen och fick då sova över på polisstationen. Dagen efter fick flickan hjälp av advokaten Gnezdilova att ta flera taxin från Dagestan till Moskva, en resa på nästan 2 000 km.

I förhöret berättar flickan att hon bytte taxi fyra gånger och att det tog över 23 timmar att ta sig till Moskva för att undkomma mamman och morbrorn som misstänktes försöka spåra hennes rutt.

Hemma i Sverige anmäldes händelsen och modern åtalades för vilseledande till äktenskapsresa. Modern nekade till anklagelserna men dömdes idag av tingsrätten i Södertälje till 120 timmars samhällstjänst och ska betala skadestånd på 30 000 kronor till den 18-åriga flickan.

– Den här domen är unik i Sverige. Det har aldrig tidigare hänt att någon blivit dömd för vilseledande till äktenskapsresa. Jag är nöjd med domen i sin helhet, men den här sortens brott borde straffas hårdare då giftermål med tvång kan skada den enskilde för resten av livet, säger flickans advokat Metin Ataseven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 september 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 september 2021 00:00

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors