Företag i fokus:

Kanelbullens dag – Hembakat eller köpt?

Vem älskar inte en kanelbulle med pärlsocker?

Varje år, den 4 oktober, firas Kanelbullens dag och kan vara årets godaste dag.

Idén att ge kanelbullen en egen dag tillkom på initiativ av Hembakningsrådet när det fyllde 40 år 1999. Kanelbullens dag spred sig som en löpeld och försäljningen av kanelbullen steg år för år.

Kanel är känt i Kina sedan 2 700 f.Kr och en av världens äldsta kryddor. Idag, 22 år efter införandet, finns kanelbullen i alla almanackor och varje år säljs det cirka 7 miljoner bullar på Kanelbullens dag.

Här är Hembakningsrådet egna recept på den perfekta kanelbullen:

Ingredienser:

  • Cirka 16 dl vetemjöl
  • 1 påse jäsblandning (blandning av torrjäst och bakpulver),
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ dl strösocker
  • ½ msk stött kardemumma
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 ½ dl kesella 1%

Fyllning:

  • 75 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 tsk malen kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Pensling och garnering
  • 1 ägg
  • 1 msk mjölk
  • pärlsocker och/eller mandelflagor
  • florsocker

Gör så här:

  1. Rör samman ingredienserna till fyllningen
  2. Blanda mjöl och jäsblandningen med salt, socker och kardemumma
  3. Smält smöret, tillsätt socker och kesella. Blanda ner det i mjölblandningen och arbeta ihop en smidig deg. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Kavla degen till en rektangel på ett mjölat bakbord och bred på fyllningen. Rulla ihop till en rulle och skär den i bitar till snäckor alternativt vik degen dubbel, skär till remsor och snurra dessa och gör knutar
  5. Lägg bullarna på bakplåtspapper på plåtar och täck över med handduk i en kvart.
  6. Vispa ihop ägg och mjölk och pensla bullarna. Garnera med pärlsocker och/eller mandelspån
  7. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter
  8. Sikta över lite florsocker före serveringen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 4 oktober 2021 00:00

MINGELBILDER v.10 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0088-1

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.9

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2024 21:47
Senast uppdaterad: 11 mars 2024 21:47

Friday’s skulle etablera sig i Södertälje – går i konkurs

Foj

Kedjan TGI Friday’s planerade att etablera i Södertälje
Foto: Stadsrum

Friday’s skulle etablera sig i det nya Marenhotellet i Södertälje, men nu rapporterar Fastighetsvärlden att bolaget går i konkurs.

(Annonslänk)

Efter en markant hyreshöjning av sina lokaler i Kungsträdgården, Stockholm, tvingades den svenska grenen av restaurangkedjan TGI Friday’s till stängning, vilket utlöste en kedjereaktion som nu resulterat i konkurs. Fastighetsägaren Jakob Johansson, som köpte fastigheten på kungsträdgården från Apple, höjde årshyran från cirka 5,5 miljoner kronor till över 15 miljoner.

Denna ökning blev ohållbar för verksamheten, som beslutade att lämna lokalen. Detta ledde till att även andra verksamheter inom kedjan nu har drabbats. Med tre återstående restauranger i Malmö, Täby och Uppsala är TGI Friday’s framtid osäker.

Stängningen av den prestigefyllda platsen i Kungsträdgården markerar en betydande tillbakagång för kedjan och har stoppat de planerade expansionerna, inklusive en nyöppning i Södertälje.

Kedjan TGI Friday’s går i konkurs.
Foto: Creative Commons.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2024 16:42
Senast uppdaterad: 11 mars 2024 16:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors