Företag i fokus:

Tullverket beslagtog godis – Innehöll livsfarliga syntetiska droger

Cannabisgodis. Bild/Foto: Tullverket.

Tullverket har beslagtagit 46 kilo cannabis-godis under det senaste året. Det är för det mesta godis som innehåller substansen THC, det rusgivande medlet i cannabis, men nu flaggar tullen för beslag av cannabis-godis med syntetiskt cannabis.

Substansten,5F-EDMB-PICA,  har hittats i 4 olika försändelser som tullen lagt beslag på.

Eftersom den syntetiska cannabisen kan vara mycket starkare än vanligt cannabis, så riskerar användare av drogen att överdosera, vilket kan leda till digra konsekvenser. I andra länder, Storbritannien,Irland och Kanada har det förekommit att ungdomar och barn fått i sig godis innehållande syntetiskt cannabis och blivit allvarligt förgiftade.

I Sverige har obduktioner utförts, där substansen 5F-EDMB-PICA hittats, och i en obduktion har det bedömts vara en av de ledande orsakerna till personens död. 

Det är under året som beslag av cannabis-godiset ökat varav Tullverket går ut och varnar om den farliga substansen som godiset kan innehålla. Jenny Åberg, analytiker vid Tullverkets laboratorium, varnar för att användare som tror att de ska inta vanligt cannabis kan överdosera vilket kan leda till allvarliga förgiftningar. 

– Vi bedömer att riskerna med detta nya cannabisgodis är särskilt stora då missbrukarna sannolikt förväntar sig godis som innehåller vanligt cannabis och därmed doserar därefter. 

Tullverket har märkt av att försändelserna med syntetiskt cannabis-godis ökat årligen, ihop med den övriga ökningen på cannabis-godis som innehåller THC.

I år har Tullverket stoppat 16 försändelser, fram till oktober månad. Under hela 2020 stoppades 17 försändelser. Under 2019 beslagtogs endast tre försändelser innehållande cannabis-godis. 

Risken att användare överdoserar är hög.

Jenny Åberg förklarar att bruket av cannabis-godis inte går att jämföra med att röka cannabis.

– Om man jämför med att röka cannabis är effekten av cannabisgodis fördröjd. Det går långsammare för kroppen att ta upp ämnena. Så det finns stor risk för överdos om man fortsätter att stoppa i sig fler godisbitar när den förväntade effekten verkar uteblir. Dessutom är det risk för ojämnheter vid tillverkningen, som gör att bitarna får olika styrka, vilket också ökar risken för oavsiktlig överdos

Utöver kroppens olika sätt att hantera substanserna vid olika sätt att förtära drogen, så är också de syntetiska cannabinoiderna uppemot 200 gånger starkare än vanligt THC. Detta gör att ovetande användare mycket enklare överdoserar om cannabis-godiset innehåller syntetiskt cannabis.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 24 oktober 2021 00:00

Larm om stökig person – Polisen grep en med kniv

Polis

Arkivbild

Polisen grep en man i Södertälje, misstänkt för grovt brott mot knivlagen och narkotikabrott efter att ha uppträtt stökigt och burit kniv.

Polisen ingrep tidigt fredagsmorgon vid 07:40 efter larm om en man som uppträdde störande i Södertälje. Mannen, som uppges ha varit påverkad, skrek och hade en kniv i bakfickan när polisen anlände till platsen.

En polispatrull grep snabbt mannen, som nu misstänks för grovt brott mot knivlagen samt innehav av narkotika.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 april 2024 13:05
Senast uppdaterad: 9 april 2024 13:05

Gymnasiet i Järna satsar på ny hantverksbyggnad

Jarna

Pressbild

Novalisgymnasiet i Järna tar ett steg mot hållbarhet genom att uppföra en ny hantverksbyggnad utrustad med ett innovativt solcellstak, framhävande deras åtagande mot en grönare framtid.

Under 2024 fortsätter Novalisgymnasiet i Järna sin expansion och hållbarhetsresa med tillägget av en ny hantverksbyggnad. Detta projekt, understött av Stiftelsen Skridskofabriken och designat av Pietsch Arkitekter, visar skolans engagemang för miljövänliga byggmetoder och energilösningar. Byggnaden, som använder KL-trä från svenska skogar för sin konstruktion, är ett exempel på hur skolor kan leda vägen mot en mer hållbar byggpraxis.

– Det är roligt att testa denna typ av tak därmed ligga i framkant när det gäller nya innovationer. Vi bygger i massivt KL-trä som är ett hållbart alternativt som ökar i popularitet och väljer även att ha ett helt integrerat solcellstak. På så vis satsar vi på ett hållbart byggande redan från scratch, säger Marcus Laurén från Stiftelsen Skridskofabriken.

(Annonslänk)

Särskilt anmärkningsvärt är projektets fokus på solenergi. Efter att ha övervägt flera alternativ, valde skolan SunRoof för deras integrerade solcellstak, vilket erbjuder både estetiska och ekonomiska fördelar. Detta val speglar inte bara skolans önskan om att minska sitt ekologiska fotavtryck utan också att harmonisera med den omgivande kulturmiljön i Järna.

– Vi har ett tight samarbete med kommunen, där miljön och kulturen är en viktig aspekt. Det är en viktig kulturmiljö i Järna och det har alltid varit viktigt att ta hänsyn till miljön och göra så fint avtryck som möjligt rent visuellt, där det släta integrerade taket passade bra, säger Marcus Laurén.

Med en taktäckning på 194 kvadratmeter, varav 156 kvadratmeter är aktiv solcellsarea, förväntas den nya byggnaden producera omkring 25,290 kWh el årligen. Slutbesiktningen är planerad till november 2024, med installationen av solcellstaket startande under sommaren. Detta projekt markerar ett viktigt steg för Novalisgymnasiet mot att bli en föregångare inom hållbar utbildning och byggande, visande att miljöansvar och pedagogisk innovation kan gå hand i hand.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 9 april 2024 02:05

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors