Företag i fokus:

Tullverket beslagtog godis – Innehöll livsfarliga syntetiska droger

Cannabisgodis. Bild/Foto: Tullverket.

Tullverket har beslagtagit 46 kilo cannabis-godis under det senaste året. Det är för det mesta godis som innehåller substansen THC, det rusgivande medlet i cannabis, men nu flaggar tullen för beslag av cannabis-godis med syntetiskt cannabis.

Substansten,5F-EDMB-PICA,  har hittats i 4 olika försändelser som tullen lagt beslag på.

Eftersom den syntetiska cannabisen kan vara mycket starkare än vanligt cannabis, så riskerar användare av drogen att överdosera, vilket kan leda till digra konsekvenser. I andra länder, Storbritannien,Irland och Kanada har det förekommit att ungdomar och barn fått i sig godis innehållande syntetiskt cannabis och blivit allvarligt förgiftade.

I Sverige har obduktioner utförts, där substansen 5F-EDMB-PICA hittats, och i en obduktion har det bedömts vara en av de ledande orsakerna till personens död. 

Det är under året som beslag av cannabis-godiset ökat varav Tullverket går ut och varnar om den farliga substansen som godiset kan innehålla. Jenny Åberg, analytiker vid Tullverkets laboratorium, varnar för att användare som tror att de ska inta vanligt cannabis kan överdosera vilket kan leda till allvarliga förgiftningar. 

– Vi bedömer att riskerna med detta nya cannabisgodis är särskilt stora då missbrukarna sannolikt förväntar sig godis som innehåller vanligt cannabis och därmed doserar därefter. 

Tullverket har märkt av att försändelserna med syntetiskt cannabis-godis ökat årligen, ihop med den övriga ökningen på cannabis-godis som innehåller THC.

I år har Tullverket stoppat 16 försändelser, fram till oktober månad. Under hela 2020 stoppades 17 försändelser. Under 2019 beslagtogs endast tre försändelser innehållande cannabis-godis. 

Risken att användare överdoserar är hög.

Jenny Åberg förklarar att bruket av cannabis-godis inte går att jämföra med att röka cannabis.

– Om man jämför med att röka cannabis är effekten av cannabisgodis fördröjd. Det går långsammare för kroppen att ta upp ämnena. Så det finns stor risk för överdos om man fortsätter att stoppa i sig fler godisbitar när den förväntade effekten verkar uteblir. Dessutom är det risk för ojämnheter vid tillverkningen, som gör att bitarna får olika styrka, vilket också ökar risken för oavsiktlig överdos

Utöver kroppens olika sätt att hantera substanserna vid olika sätt att förtära drogen, så är också de syntetiska cannabinoiderna uppemot 200 gånger starkare än vanligt THC. Detta gör att ovetande användare mycket enklare överdoserar om cannabis-godiset innehåller syntetiskt cannabis.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 24 oktober 2021 00:00

Kommunanställd varnas för våldsamt beteende

Södertälje kommun

Arkivbild

En anställd vid Södertälje kommuns socialkontoret har fått en skriftlig varning för att ha kastat ett föremål mot en kollega.

En allvarlig incident på Södertäljes socialkontor för vuxna har lett till att en anställd mottagit en skriftlig varning från arbetsgivaren. Händelsen inträffade den 27 mars 2024, där den berörda personen utförde ett kraftigt kast av ett föremål i avsikt att träffa en kollega.

Denna handling, som anses våldsam och hotfull, ägde rum i baslokalen – en plats där även boende ofta vistas.

Arbetsgivaren bedömer händelsen som särskilt allvarlig på grund av den potentiella påverkan på de boende och betraktar det inträffade som förtroendeskadligt. Vidare har det betonats att upprepning av liknande beteende kan leda till uppsägning av anställningen.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 01:11

18-årig flicka dömd för mordbrand kopplad till Foxtrot

Polis-1

Arkivbild

Efter en rad mordbränder i Huddinge, kopplade till den pågående Foxtrotkonflikten, har flera personer dömts medan andra friats. Bland de dömda finns en 18-årig kvinna från Södertälje.

Flera bränder anlades vid bostäder i Huddinge förra hösten som en del av en pågående konflikt inom Foxtrotnätverket, enligt åklagaren. En av de dömda, en man i 20-årsåldern från Norrköping, fälldes för en av mordbränderna, som han av misstag anlagde i fel hus. Åtta personer åtalades totalt, men flera friades från anklagelser om inblandning i bränderna och ett försök till mordbrand i Jordbro.

Brottsuppdragen ska ha skickats ut via den krypterade appen Signal av ett oidentifierat alias.

De åtalade är hemmahörande på olika platser i Mellansverige och delar av gärningarna har förberetts och utgått från Strängnäs, enligt åklagaren.

(Annonslänk)

En av bränderna som inträffade natten mellan den 8 och 9 oktober 2024. Larmet inkom klockan 03:45 och när branden startade låg de boende och sov men lyckades ta sig ut ur villan. Branden startade i en husvagn som stod vid infarten och spred sig till villan och garaget, vilket resulterade i omfattande skador.

Den dömda Södertäljebon, en 18-årig kvinna, fälldes för medhjälp till en mordbrand, men friades däremot för inblandning i två andra bränder.

Åklagaren uppgav att den dömda kvinnan från Södertälje hade främjat grov mordbrand genom att införskaffa och leverera material som användes vid branden. Uppdraget och instruktionerna hade hon fått via en krypterad chattjänst. Materialet, inklusive bensindunkar och frigolit, transporterade hon från Södertälje och överlämnade det i Strängnäs den 9 oktober 2023.

Hon dömdes till tio månaders fängelse medan mannen från Norrköping fick tre år och fem månaders fängelse.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 01:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors