Företag i fokus:

Tullverket beslagtog godis – Innehöll livsfarliga syntetiska droger

Cannabisgodis. Bild/Foto: Tullverket.

Tullverket har beslagtagit 46 kilo cannabis-godis under det senaste året. Det är för det mesta godis som innehåller substansen THC, det rusgivande medlet i cannabis, men nu flaggar tullen för beslag av cannabis-godis med syntetiskt cannabis.

Substansten,5F-EDMB-PICA,  har hittats i 4 olika försändelser som tullen lagt beslag på.

Eftersom den syntetiska cannabisen kan vara mycket starkare än vanligt cannabis, så riskerar användare av drogen att överdosera, vilket kan leda till digra konsekvenser. I andra länder, Storbritannien,Irland och Kanada har det förekommit att ungdomar och barn fått i sig godis innehållande syntetiskt cannabis och blivit allvarligt förgiftade.

I Sverige har obduktioner utförts, där substansen 5F-EDMB-PICA hittats, och i en obduktion har det bedömts vara en av de ledande orsakerna till personens död. 

Det är under året som beslag av cannabis-godiset ökat varav Tullverket går ut och varnar om den farliga substansen som godiset kan innehålla. Jenny Åberg, analytiker vid Tullverkets laboratorium, varnar för att användare som tror att de ska inta vanligt cannabis kan överdosera vilket kan leda till allvarliga förgiftningar. 

– Vi bedömer att riskerna med detta nya cannabisgodis är särskilt stora då missbrukarna sannolikt förväntar sig godis som innehåller vanligt cannabis och därmed doserar därefter. 

Tullverket har märkt av att försändelserna med syntetiskt cannabis-godis ökat årligen, ihop med den övriga ökningen på cannabis-godis som innehåller THC.

I år har Tullverket stoppat 16 försändelser, fram till oktober månad. Under hela 2020 stoppades 17 försändelser. Under 2019 beslagtogs endast tre försändelser innehållande cannabis-godis. 

Risken att användare överdoserar är hög.

Jenny Åberg förklarar att bruket av cannabis-godis inte går att jämföra med att röka cannabis.

– Om man jämför med att röka cannabis är effekten av cannabisgodis fördröjd. Det går långsammare för kroppen att ta upp ämnena. Så det finns stor risk för överdos om man fortsätter att stoppa i sig fler godisbitar när den förväntade effekten verkar uteblir. Dessutom är det risk för ojämnheter vid tillverkningen, som gör att bitarna får olika styrka, vilket också ökar risken för oavsiktlig överdos

Utöver kroppens olika sätt att hantera substanserna vid olika sätt att förtära drogen, så är också de syntetiska cannabinoiderna uppemot 200 gånger starkare än vanligt THC. Detta gör att ovetande användare mycket enklare överdoserar om cannabis-godiset innehåller syntetiskt cannabis.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 24 oktober 2021 00:00

Framtidens kvinnliga ledare – två av dem i Södertälje

2

Linn Sandberg Lahiri, CFO på Scania
Foto: Helene Grynfarb

Två ledare från Södertälje har blivit utvalda bland Sveriges chefsorganisation Ledarnas rankning av Framtidens kvinnliga ledare. Vinnaren tillkännages ikväll under en livesändning.

För artonde året i rad presenterar Sveriges chefsorganisation Ledarna sin lista över Framtidens kvinnliga ledare. Listan hyllar chefer och ledare som exemplifierar framgångsrikt ledarskap genom transparens och inkludering.

(Annonslänk)

I år har två av de utvalda ledarna sina verksamheter i Södertälje: Linn Sandberg Lahiri, CFO på Scania Industrial Maintenance, och Fiora Cheng Gårdemyr, Head of Scale Up & Strategic Partnerships på Scania.

– Det är såklart väldigt hedrande att ha blivit nominerad till listan över Framtidens kvinnliga ledare 2024. Jag hoppas att detta initiativ kan hjälpa till att lyfta jämställdhetsfrågan eftersom vi fortfarande har en bra bit kvar när det kommer till bl.a. jämställdhet i ledningsgrupper och styrelser såväl i Sverige som globalt, säger Linn Sandberg Lahiri, till Telgenytt

Totalt har 75 kandidater kvalificerat sig för listan efter hård konkurrens. Syftet med denna lista är att lyfta fram betydelsen av en jämställd chefsmarknad och att framhäva kvinnor som framstående förebilder inom ledarskap. De utvalda kvinnorna visar genom sitt arbete hur värdefullt ett gott ledarskap är.

Ikväll koras vinnaren under en livesändning, där årets mest framstående kvinnliga ledare kommer att få sin välförtjänta hyllning.

Se livsändningen här

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 14:46
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 14:46

Polisen söker ägare till upphittad hund i Södertälje

BDB1D6F5-F7C3-41B8-8CC5-A4CC82A4484B

Foto: Södertäljepolisen

En hund har upphittats bakom Ica Maxi Moraberg i Södertälje under torsdagsförmiddagen. Polisen söker nu hundens ägare.

(Annonslänk)

En bortsprungen hund har omhändertagits av polisen i Södertälje efter att ha hittats bakom Ica Maxi Moraberg idag, torsdag den 16 maj. Polisen uppmanar hundens ägare, eller personer som vet vem ägaren är, att kontakta dem.

Om du är hundens ägare eller har information om ägaren kan du ringa 114 14 eller besöka polisens reception. Södertäljepolisen hoppas att hunden snart kan återförenas med sin familj.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 12:48
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 13:13

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors