Företag i fokus:

Många hoppfulla skrev högskoleprovet i Södertälje

André, Elice, Kevin och Lovisa skrev högskoleprovet i söndags. Foto: Alex Ataseven.

I söndags var det dags för höstens högskoleprov. På över 130 orter i Sverige hade 40 000 personer anmält sig för att skriva provet.

I Södertälje hade totalt 275 hoppfulla deltagare anmält sig för att skriva högskoleprovet som hölls i Täljegymnasiet.

Totalt hade 21 klassrum reserverats med cirka 12 deltagare i vardera rum samt en provledare som leder provet och ansvarar för att provet genomförs korrekt och att föreskrifter följs.

För flera år sedan uppmärksammades ett stort fusk inom högskoleprovet. 2019 dömdes tre personer i Norrköpings tingsrätt till långa fängelsestraff, men nu har man förebyggt fusket. 

– Det förslutna provet vaktas av tre platschefer och delas därefter ut till fem andra medarbetare. Provet delas ut bara några minuter innan det börjar, säger en medarbetar på plats till Telgenytt. Dessa fem medarbetare delar provet vidare till alla klassrum där en provledare befinner sig i varje rum.

Provet startade exakt klockan 09:00 under söndagen, i samtliga 130 orter i Sverige, och slutade klockan 16:25. Totalt skrevs fem delprov där deltagarna hade 55 minuter på sig att slutföra vardera prov, men när deltagarna var klara cirka sju timmar senare var det det blandade känslor.

Utmattade och trötta tyckte majoriteten av deltagarna, som Telgenytt pratade med, att matematiken var den svåra delen.

Efter en lång dag kunde Kevin Lindberg och Lovisa Landgren sträcka ut på benen ordentligt. Efter 5 timmars skrivande hade de olika åsikter om vilket delprov som var svåras.

– Jag tyckte mattedelen den svåra biten. Det blir inte enklare av att man har en tidspress, säger Kevin Lindberg.

– För min del var det tvärtom, jag tyckte mattedelen var lättast, säger Lovisa Landgren.

– Mattedelen tyckte vi var den svåraste delen, säger syskonen André och Lovisa Oksanen.

Antuvan Koc, som var provledare under söndagens skrivning, har hjälp till de senaste två åren och ger sitt tips till de som gör högskoleprovet.

– Det gäller att vara väl förberedd. Exempelvis går det att träna och förbereda sig inför Högskoleprovet genom att göra gamla prov för bästa resultat. Provet skrivs två gånger per år så det är inte hela världen om det inte går som planerat första gången. Man får göra den hur många gånger som helst, säger Anton Koc till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 oktober 2021 00:00
Senast uppdaterad: 26 oktober 2021 00:00

Stor insats vid anstalten Hall i Södertälje

helikopter

Arkivbild

En omfattande insats med polis, ambulans och ambulanshelikopter har nyligen genomförts vid kriminalvårdsanstalten Hall i Södertälje.

(Annonslänk)

Vid lunchtid på torsdagen mottog SOS Alarm ett samtal om en incident vid anstalten Hall. Enligt initiala uppgifter rörde det sig om ett stort pådrag, men detta visade sig senare av polisen bekräftas handla om ett sjukdomsfall bland de intagna.

Polisen klargjorde slutligen att ingen brottsmisstanke förelåg och att situationen uppstått till följd av att en person hade skadat sig. Skadeläget är för närvarande oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 13:18
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 13:18

INSÄNDARE: Starkare Europa, starkare Sverige 

EU Europa Pexels

Foto: Pexels

Den här veckan firar vi Europadagen, symbolen för det samarbete som hållit ihop Europa i mer än 70 år. Liberalerna är det enda parti som tydligt tar ställning för att fördjupa frihetsprojektet EU. Det gör vi eftersom samarbete i Europa är vägen framåt för att försvara vår frihet idag och i framtiden.

Det är bara genom ännu tätare EU-samarbete som vi kan ta oss an klimatkrisen och minska utsläppen både i transportsektorn och industrin. Därför knyts den svenska klimatpolitiken nu samman med resten av Europa. 

Med skarpare utsläppskrav och utbyggd kärnkraft i hela Europa kan vi skapa nya, gröna jobb i en ekonomi som växer – och EU bli världsledande på grön teknik och klimatomställning.

 När högerpopulister försöker stoppa den gröna omställningen och vänstern talar om nerväxt – då vill Liberalerna växla upp klimatarbetet i hela Europa.

Det finns två stora hot mot den europeiska säkerheten – Putins brutala anfallskrig mot Ukraina och den gränsöverskridande gängbrottsligheten.

Därför måste EU fortsätta stötta de ukrainska frihetskämparna med vapen och pengar fram till dess att den sista ryska soldaten lämnat ukrainsk mark. Sanktionerna mot Ryssland ska skärpas, och vi måste se till att Ungern eller något annat land inte ensamt kan stoppa fortsatt EU-stöd till Ukraina.

”Europa ska inte vara ett gängparadis där svenska gängledare kan gömma sig”

Europa ska inte vara ett gängparadis där svenska gängledare kan gömma sig på spanska solkusten och beställa brott. Liberalerna vill inrätta en gemensam Europa-polis med vassare verktyg och gemensamma åklagare med utökade mandat.

Europasamarbetet bygger på våra gemensamma liberala värderingar, men i delar av EU är friheten hotad. Vi behöver ge EU skarpare verktyg för att säkerställa att medlemsländer som inte respekterar våra gemensamma värden alltid möts av tydliga konsekvenser. Stöd från EU måste snabbare kunna dras in när ett land kränker rättsstaten eller mänskliga rättigheter. 

Vi vill också att rätten till fri abort grundlagsskyddas i hela EU, så att alla Europas kvinnor ska ha rätt till lagliga, säkra och lättillgängliga aborter.

Liberalerna vill se ett starkt EU som står samlat, där Sverige är fullvärdig medlem med euron som valuta. För med ett starkare Europa får vi ett starkare Sverige.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 11:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors