Företag i fokus:

Brand i soprum i ett flerfamiljshus – Nu vill boende varna andra

Morgonen den 25 oktober började det brinna i soprummet i ett flerfamiljshus på Bellevugatan i centrala Södertälje. Räddningstjänsten var snabbt på plats och kunde släcka elden som startade i kartongkärlen.

Fastigheten klarade sig, men soprummet fick omfattade skador. Nu vill boende varna andra att vara försiktiga med vad man kastar i soporna.

”Jag tycker att fler borde varnas och vara försiktiga med vad man kastar i sopkärlen. Det här hade kunnat sluta hur illa som helst.”, säger en som bor i fastigheten till Telgenytt.

– Vi tror inte är det är någon som tuttat på, utan någon som slarvat. Någon kanske kastade sopor med fimpar i som legat och pyrt, säger Lennart Johansson som är med i styrelsen till Telgenytt.

Som tur var upptäcktes branden i tidigt skede av föreningens ordförande som bor precis ovanför soprummet.

– Han kände på morgonen att det luktade brandrök, då gick han ner och upptäckte att det brann i soprummet, som tur var brann det bara i en sopkärl, elden hann inte inte sprida sig, säger Lennart.

Soprum i flerfamiljshus är byggda som separata brandceller för att förhindra brandspridning till övriga byggnaden. Brinner det ordentligt kan det få oönskade kosekvenser, men i detta fall släcktes branden snabbt tack vare att man snabbt upptäckte branden. Soprummet blev rökskadad, men övriga fastigheten klarade sig bra.

Goda råd från Brandskyddsföreningen:

  • Sopkärl ska placeras på sådant sätt att brand i kärlet inte kan spridas till fasad eller takfot. En byggnad som har en takfot endast tre meter från marken är extra utsatt.
  • Sopkärl i plast bör i första hand placeras i speciella obrännbara sopskåp och i andra hand låsas fast på ett säkert avstånd från fasaden.
  • Rekommenderat avstånd vid en kärlstorlek på högst 370 liter är tre meter till fasad. Rekommenderat avstånd vid en kärlstorlek på högst 660 liter är fyra meter till fasad.
  • En ram för placering gör att tunnan inte riskerar att hamna för nära och hindrar den brinnande plasten att rinna in mot fasaden.
  • En enkel skärm i obrännbart material mellan sopkärlet och väggen kan minska nödvändigt avstånd.
  • Sopkärl bör förses med självstängande lock, vilket försvårar att en brand utvecklar sig.
  • Placera inte brännbart material på en byggnads lastkaj eller omedelbart utanför en port.
  • Öppen container ska stå minst sex meter från yttervägg.
  • Tänk på att kärl för pappersåtervinning är extra riskfyllda.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 1 november 2021 00:00

Pappa åtalas för mordet på sin 9-årige son i Rosenlund

IMG_7954

Foto: Shamash Oyal

Åtal har väckts mot en man i Södertälje för mordet på sin nioårige son i januari. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning.

(Annonslänk)

Händelsen inträffade den 8 januari i Rosenlundsområdet i Södertälje, där polis och räddningspersonal larmades till en bostad efter rapporter om en allvarligt skadad pojke. Trots omedelbara livräddande insatser och transport med ambulanshelikopter till sjukhus, kunde pojkens liv inte räddas.

Pappan, som befann sig i bostaden, greps och erkände mordet på pojken under förhör.

Efter händelsen inleddes en omfattande utredning som inkluderade en rättspsykiatrisk undersökning av pojkens far. Resultaten av undersökningen visade att mannen led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen. Trots denna diagnos har åklagaren valt att väcka åtal mot mannen för mord, baserat på bevis och mannens egna erkännande under förhören.

– Det rör sig om en oerhört tragisk händelse där ett barn mist livet. Utifrån det som framkommit under förundersökningen så gick det inte att förutse att något sådant skulle kunna ske, säger Kammaråklagare Anna Lapinska. 

Åtalet har nu formellt väckts, och fallet förväntas gå till rättegång där domstolen kommer att ta ställning till både mordanklagelsen och den tilltalades psykiska hälsa.

Pojken fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv kunde inte räddas.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 00:22

Förundersökning om misstänkt mord på kvinna avslutas

Sham-1-2

Foto: Shamash Oyal

Åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen gällande det misstänkta mordet på en kvinna i Ronna. Den misstänka mannen frias från misstankarna då inga bevis på brott har framkommit.

(Annonslänk)

Händelsen inträffade den 10 mars när en 35-årig kvinna hittades död i en bostad på Hövdingevägen i Ronna. En jämnårig man, som också hade en relation med kvinnan, greps i samband med upptäckten av hennes död. Han häktades den 14 mars under starka misstankar om mord.

Trots de initiala misstankarna mot mannen har situationen tagit en vändning. Efter noggrann granskning av bland annat det inkomna dödsfallsutlåtandet, har åklagaren inte funnit några bevis som tyder på brott. Därför beslutades det den 18 april att häva mannens häktning.

Nu står det klart att förundersökningen helt läggs ned.

– Den person som tidigare varit häktad i ärendet misstänks inte längre för brott som haft med kvinnans död att göra. Förundersökningen avslutas då utredningen visat att det inte längre finns någon anledning att anta att brott har begåttssäger kammaråklagare Simon Pittuco i ett pressmeddelande.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2024 05:02
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 00:04

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors