Företag i fokus:

Greta Thunbergs gamla skola i Södertälje byter namn

Innovitaskolan i Södertälje. Bild: Google Maps

Innovitaskolan i Södertälje – Greta Thunbergs gamla skola. Bild: Google Maps

Den 13 oktober 2021 blev Kringlanskolan, som grundades 1998, en del av Innovitaskolan, som har 27 skolor runt om i Sverige. Skolan strävar efter att förena traditionell undervisning med moderna verktyg och metoder.

Innovitaskolan i Södertälje har även blivit utsedd till en av världens 100 bästa skolor av World Education Week. Magnus Andersson, rektor för Innovitaskolan Södertälje, tidigare Kringlanskolan, betonar att skolans mål är att ge eleverna det lilla extra för att säkerställa en framgångsrik framtid.

– Innovitaskolan är fokuserad på elevernas behov och strävar efter att göra det extra för att alla elever ska lyckas, säger Magnus Andersson i ett pressmeddelande på skolans webbplats.

Lokalerna för skolans låg- och mellanstadium är före detta Genetaskolans lokaler, medan högstadiet har verksamhet i en nyare byggnad som färdigställdes hösten 2015. Genom namnbytet till Innovitaskolan, en del av en skolkedja med 27 skolor i Sverige, vill man bygga en stark kunskapsgrund som förbereder eleverna väl för gymnasiet.

Skolan är utformad för att möta framtidens krav och strävar efter att utrusta eleverna med kompetenser och rätt förutsättningar i en föränderlig värld, något som skolan benämner som Innovita Skills.

– Vi förenar traditionell undervisning med moderna verktyg för att rusta våra barn och elever inför en föränderlig framtid. De kompetenser vi fokuserar på kallas Innovita Skills och omfattar områdena ”Explore”, ”Innovate”, ”Balance”, säger rektor Andersson.

Skolan fick global uppmärksamhet när Greta Thunberg i en Instagrampost 2019 tackade Kringlanskolan för sin tid där.

– Jag önskar att alla barn hade haft samma möjlighet att gå på en skola lika bra som min. Jag kommer sakna er alla, skrev Greta Thunberg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 26 augusti 2023 13:33

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors