Företag i fokus:

Södertäljes äldsta bilhandlare på Birkavägen öppnade redan 1985

Bilförsäljarna Stene Carlgren och Tim Forsberg. Foto: Eric Germundsson.

Södertäljes äldsta bilhandlare ligger på Birkavägen som öppnade redan 1985 drivs idag av två entusiastiska kompanjoner, Tim Forsberg och Stene Carlgren.

Stene Carlgren var den som introducerade Tim Forsberg, för 12 år sedan, efter att ha sett hans unika talang för bilar. Idag jobbar kompanjonerna sida vid sida i den anrika Birkahallen vid Grusåsen.

Tim intresse för bilar går många år tillbaka. Som ung var Tims mammas tillsammans med en etablerad bilhandlare, Tommy Forsberg, som jobbade tillsammans ihop med sin bror Peter Forsberg.

Peter Forsberg, som är en kultförklarad bilhandlare, men också en gammal ordförande i SSK och vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, insåg Tims fantastiska egenskaper när han en dag besökte bilhallen med Tommy.

Nästkommande vecka fick Tim provanställning i ett halvår för att därefter utvärdera situationen. 12 år senare är Tim kvar på samma plats och är en av Södertäljes främsta bilförsäljare.

Telgenytt träffar Tim i den gamla och anrika hallen på Birkavägen, en plats där det en gång låg en OK-mack.

Har du haft andra yrken?

-Ja, har jobbat som bilrekondare, truckförare, lagerarbetare och en del i databranschen, säger Tim Forsberg till Telgenytt.

Det bästa sättet att skaffa sig en bil på, leasa eller köpa?
– Som privatperson rekommendera jag starkt att köpa.

Nån populär bil du rekommenderar?

– Ja, en Citroën C4. Den har grym design, lite förhöjd med lite SUV känsla och bensinsnål. Mycket bil för pengarna och coolast just nu.

Hur blir man bilhandlare?

– Man bör nog vara social kompetent och ha ett affärssinne, nu var det en slump att jag blev det. Stene anade väl att jag hade talang och han sa åt mig att jobba som provanställd i ett halvår sen fick vi se. Har jobbat här i 12 år nu.

Är det bra betalt i branschen ?

– Det är lite tillknäppt just nu, det har blivit tuffare tack vare Corona. Det råder bilbrist just nu i Sverige och svårt att få tag i nya bilar, men annars kan det vara ett mycket bra betalt jobb. Beroende på hur mycket man säljer.

Påverkar bensinpriset bilförsäljningen just nu?

– Nej! Folk ska ha bil ändå.

Hur är det att sälja elbilar?

– Vi säljer det folk vill ha. Vill dom ha en elbil så finns det, vill dom ha en dieselbil så ordnar vi det. Folk börjar få upp ögonen för elbilar mer och mer. Driftkostnaden är ju ganska markant billigare, men man får lägga upp mycket mera pengar.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 juni 2022 23:55

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors