Företag i fokus:

Södertäljes äldsta bilhandlare på Birkavägen öppnade redan 1985

Bilförsäljarna Stene Carlgren och Tim Forsberg. Foto: Eric Germundsson.

Södertäljes äldsta bilhandlare ligger på Birkavägen som öppnade redan 1985 drivs idag av två entusiastiska kompanjoner, Tim Forsberg och Stene Carlgren.

Stene Carlgren var den som introducerade Tim Forsberg, för 12 år sedan, efter att ha sett hans unika talang för bilar. Idag jobbar kompanjonerna sida vid sida i den anrika Birkahallen vid Grusåsen.

Tim intresse för bilar går många år tillbaka. Som ung var Tims mammas tillsammans med en etablerad bilhandlare, Tommy Forsberg, som jobbade tillsammans ihop med sin bror Peter Forsberg.

Peter Forsberg, som är en kultförklarad bilhandlare, men också en gammal ordförande i SSK och vice ordförande i Svenska Ishockeyförbundet, insåg Tims fantastiska egenskaper när han en dag besökte bilhallen med Tommy.

Nästkommande vecka fick Tim provanställning i ett halvår för att därefter utvärdera situationen. 12 år senare är Tim kvar på samma plats och är en av Södertäljes främsta bilförsäljare.

Telgenytt träffar Tim i den gamla och anrika hallen på Birkavägen, en plats där det en gång låg en OK-mack.

Har du haft andra yrken?

-Ja, har jobbat som bilrekondare, truckförare, lagerarbetare och en del i databranschen, säger Tim Forsberg till Telgenytt.

Det bästa sättet att skaffa sig en bil på, leasa eller köpa?
– Som privatperson rekommendera jag starkt att köpa.

Nån populär bil du rekommenderar?

– Ja, en Citroën C4. Den har grym design, lite förhöjd med lite SUV känsla och bensinsnål. Mycket bil för pengarna och coolast just nu.

Hur blir man bilhandlare?

– Man bör nog vara social kompetent och ha ett affärssinne, nu var det en slump att jag blev det. Stene anade väl att jag hade talang och han sa åt mig att jobba som provanställd i ett halvår sen fick vi se. Har jobbat här i 12 år nu.

Är det bra betalt i branschen ?

– Det är lite tillknäppt just nu, det har blivit tuffare tack vare Corona. Det råder bilbrist just nu i Sverige och svårt att få tag i nya bilar, men annars kan det vara ett mycket bra betalt jobb. Beroende på hur mycket man säljer.

Påverkar bensinpriset bilförsäljningen just nu?

– Nej! Folk ska ha bil ändå.

Hur är det att sälja elbilar?

– Vi säljer det folk vill ha. Vill dom ha en elbil så finns det, vill dom ha en dieselbil så ordnar vi det. Folk börjar få upp ögonen för elbilar mer och mer. Driftkostnaden är ju ganska markant billigare, men man får lägga upp mycket mera pengar.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 juni 2022 23:55

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors