Företag i fokus:

KRIS Södertälje – en länk mellan unga och vuxna

KRIS i Södertälje är en kraft att räkna med. Genom att interagera arbetet med unga såväl som vuxna, så är man en tillgång för att få folk att gå vidare. Inte minst har musiken och kulturen varit till hjälp. Jacob Fraiman berättar.

Södertälje är ju känt för många saker: Lastbilstillverkaren Scania, fotbollslagen Assyriska och Syrianska, basketbollaget Södertälje Kings, med sina elva SM-guld och så givetvis Björn Borg. Allt som ni läsare är väl bekanta med.

Men i medierna får man mest ta del av en sida: Om den organiserade brottsligheten, som med ett omfattande myndighetsgemensamt arbete, som inte setts i Sverige förut, fick det kriminella överskiktet på fall.

Men arbetet inte är klart. Det gäller att finnas där för dem som vill lämna sin gamla livsstil och för de unga som är på väg att lockas dit. För dem finns KRIS och Unga KRIS Södertälje.

Jacob Fraiman som är verksamhetsansvarig för föreningen, berättar hur han försökt etablera en KRIS-förening i staden.

Han kom först i kontakt med KRIS på Anstalten Österåker, men efter att lyckats få en vårdvistelse i Ronna i fyra månader fick han praktik, vilket senare ledde till en anställning. Då började en intensiv pendling mellan Ronna och Södermalm. Varje dag, förutom på helger, gick han upp tidigt och kom hem sent. Det var långa dagar med långa pass. I samband med detta började han kontaktas av Unga KRIS, han intresserade sig för deras arbete, samtidigt kom tankarna på att starta en förening i Södertälje.

– Sen visste jag inte om det skulle bli KRIS eller Unga KRIS, säger han och fortsätter: Jag tyckte jag var intresserad av båda arbetena. Både av folk som gått hela vägen och varit tunga kriminella och missbrukare, till folk som kanske är på väg in. Jag är intresserad av alltihop. Från att jobba förebyggande till att jobba med äldre livsstilskriminella.  

Efter en inbjudning av Unga KRIS till IOGT-NTO-huset i Södertälje tog han kontakt med kommunen, som sa nej i början. KRIS Stockholm stöttade dock honom och betalade hans lön, då han i gengäld fortsatte arbeta för dem. Han talade med IOGT-NTO som var öppna för att upplåta ett kontor till honom, trots att han inte hade pengarna i början. De skulle komma sen.

Efter ett år hade de råd att ge Jacob en hel anställning för Södertäljeföreningen. I början jobbade han och Anders Wätterstam mycket tillsammans. Anders och Jacob hittade varandra via KRIS Stockholm. Han var mycket bra på det administrativa arbetet. Tyvärr gick han bort förra året.

Under tiden kom nya människor, varav några gick vidare till andra saker. En gick tillbaka till sitt gamla liv. När han avled gick föreningsmedlemmarna på begravningen.

Vanligtvis gör KRIS Södertälje anstalts- och häktesbesök, med enskilda samtal. Det är kärnverksamheten.

Där bygger man upp en bra kontakt med en intagen som vill kliva av sitt gamla liv. När den intagne kliver ut från murarna kommer KRIS och hämtar upp personen. I stället för gamla vänner kommer KRIS och hämtar honom eller henne och åker sen till föreningslokalen för att fira med tårta. Denna verksamhet har inte varit möjligt under coronpandemin, men börjar komma igång sakta men säkert.

KRIS:arna brukar säga att efter straff börjar man inte ens på ruta noll. Man börjar på ruta minus. Man saknar boende, utbildning, skulder, körkort… Saker som behövs för att komma tillbaka in i samhället.

Där kan KRIS också vara behjälpliga. KRIS:arna hjälper nya medlemmar med myndighetskontakter, söka bostad, jobb och mycket annat. I vissa fall kan nya medlemmar få jobb på KRIS.

KRIS Södertälje består av fem anställda och flera personer på praktik. Man tar även emot personer i samhällstjänst. Vad som utmärker KRIS Södertälje från andra KRIS-föreningar är dock hur man lyfter fram musiken och kulturen och arbetet med ungdomar. Efter att Unga KRIS 08 upplöstes frågade Unga KRIS-förbundet om inte Södertälje kunde fortsätta verksamheten.

Numera har Unga KRIS 08 bytt namn till Unga KRIS Södertälje och sitter i samma lokaler som KRIS Södertälje. Här sitter även kansliet för hela Unga KRIS Sverige och Jacob Fraiman är ordförande. Han förklarar tankegångarna:

–  Det bästa sättet att uttrycka det är att vi jobbar med dem som är på väg in i det och de som har varit där och tagit sig därifrån, säger Jacob Fraiman. Det är så vi jobbar här i Södertälje.

I källaren av IOGT-NTO-huset finns därför en studio. Föreningen har också haft besök av flera castingar för en större filmproduktion samt låtit ungdomar delta i olika filminspelningar.

Musiken kan vara en ingång för att dela med sig av erfarenheter man annars inte vågat uttrycka:

– Det är därför många rapare är arga, säger Jacob Fraiman. Jag har också varit rapare, jag har också skrivit texter, så jag vet. Det var mitt sätt att bearbeta min kusins död, att min pappa hamnade i fängelse. Då fick jag ut det.

Sen finns det visserligen kritiker som har synpunkter på det vissa av artisterna rapar om. Men Jacob säger att det är bättre att de är nyktra och hänger i studion en lördagskväll, än att de är ute och slåss eller bränner bilar.

Under eventen, såsom en halloweenfest som de nyligen arrangerade, kommer folk från olika delar av Stockholms län och det blir aldrig något problem. Det ska sägas att det finns en fördel med att huset vid Övre Torekällgatan ligger i centrum och inte Södertäljes socialt utsatta områden: det är neutral mark. Men sen är det trots allt KRIS event:

Såsom Anders Wätterstam sa, första gången jag träffade honom:

– Alla som kommer hit, kommer hit för att de vill förändra sitt liv.

Fotnot: Undertecknad är anställd för KRIS Södertälje och sitter i Unga KRIS Styrelse.

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 november 2021 00:00

Priserna på bostadsrätter oförändrade i Södertälje

Nycklar-Foto-unsplash

Maria Ziegler, Unsplash

Priserna på bostadsrätter står i stort sett stilla i Södertälje kommun. Medelpriset på de på försäljningarna under de senaste tre månaderna låg på samma nivå som för tre månader sedan.

I hela Stockholms län däremot sjunker priserna på bostadsrätter. I hela länet noterades en prisnedgång på 1 procent. Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som Newsworthy har analyserat.

Priserna på bostadsrätter sjunker i 75 av landets kommuner, medan de stiger i 36 (i merparten av de resterande kommunerna redovisas inga prisförändringsuppgifter på grund av få försäljningar).

(Annonslänk)

Bland kommunerna i Stockholms län sjunker priserna på bostadsrätter i 19 av 25 kommuner (där det redovisats uppgifter om prisutveckling). Störst var minskningen i Salem där priserna sjönk med 13 procent. I Nynäshamn däremot steg priserna med 11 procent.

Sammanlagt såldes 151 bostadsrätter i Södertälje kommun mellan oktober och december till ett genomsnittligt pris på 1,8 miljoner kronor. I fjol gjordes 148 affärer vid den här tiden på året. I hela Stockholms län såldes 8 795 bostadsrätter för i snitt 4,0 miljoner kronor.

Priserna på villor minskar något 
Villapriserna har gått ner i Södertälje kommun. Medelpriset på försäljningarna under de senaste tre månaderna visar på en nedgång med 1 procent. Även i hela Stockholms län sjunker villapriserna. I hela länet noterades en prisnedgång på 3 procent.


Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 januari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 21 januari 2024 02:18

Efter slopad bonus: Laddbara bilar minskar i Södertälje

Elbil laddbil ladda PxHere

Foto: PxHere

Elbilar och laddhybrider har ökat i försäljning de senaste åren, men under fjärde kvartalet minskade de laddbara bilarnas andel av nyregistreringarna i Södertälje kommun. Den slopade elbilsbonusen får elektrifieringen att stanna av. 

Under fjärde kvartalet 2023 var  60 procent av alla nyregistrerade personbilar i Södertälje laddbara (sammanlagt registrerades 3 262 nya bilar). Merparten av de laddbara bilarna var rena elbilar (40 procent av alla). 

Fossildrivna bilar utgjorde 39 procent av nyregistreringarna, då räknas även elhybrider som fossilbilar.

Graf: Antal nyregistrerade fordon per drivmedel

 

De senaste åren har vi sett en kraftig ökning i försäljning av laddbilar i Sverige. Under 2023 fortsatte utvecklingen, även om ökningstakten har mattats av. 

I Södertälje var andelen laddbara bilar under fjärde kvartalet också lägre än under tredje kvartalet 2023 då rekordet hittills noterades (67 procent).

Avstannad elektrifiering
I november 2022 slopade regeringen med kort varsel elbilsbonuen. På grund av långa leveranstider har det dröjt innan effekterna av regeländringen börjat synas i statistiken.

Sett till hela 2023 ökade andelen elbilar något jämfört med 2022 i landet i stort, men en skillnad jämfört med tidigare är att det framför allt är företag som driver utvecklingen, snarare än privatpersioner. Konjunkturläget och den slopade bonusen gör att betydligt färre privatpersoner köper nya elbilar, skriver branschorganisationen Mobility Sweden i ett pressmeddelande. De förutspår en minskad elektrifieringstakt under 2024.

En annan trend är att laddhybriderna är på fortsatt nedgång. I Södertälje registrerades det under det senaste kvartalet 1 300 elbilar och 659 laddhybrider.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 januari 2024 05:00
Senast uppdaterad: 21 januari 2024 02:10

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors