Företag i fokus:

KRIS Södertälje – en länk mellan unga och vuxna

KRIS i Södertälje är en kraft att räkna med. Genom att interagera arbetet med unga såväl som vuxna, så är man en tillgång för att få folk att gå vidare. Inte minst har musiken och kulturen varit till hjälp. Jacob Fraiman berättar.

Södertälje är ju känt för många saker: Lastbilstillverkaren Scania, fotbollslagen Assyriska och Syrianska, basketbollaget Södertälje Kings, med sina elva SM-guld och så givetvis Björn Borg. Allt som ni läsare är väl bekanta med.

Men i medierna får man mest ta del av en sida: Om den organiserade brottsligheten, som med ett omfattande myndighetsgemensamt arbete, som inte setts i Sverige förut, fick det kriminella överskiktet på fall.

Men arbetet inte är klart. Det gäller att finnas där för dem som vill lämna sin gamla livsstil och för de unga som är på väg att lockas dit. För dem finns KRIS och Unga KRIS Södertälje.

Jacob Fraiman som är verksamhetsansvarig för föreningen, berättar hur han försökt etablera en KRIS-förening i staden.

Han kom först i kontakt med KRIS på Anstalten Österåker, men efter att lyckats få en vårdvistelse i Ronna i fyra månader fick han praktik, vilket senare ledde till en anställning. Då började en intensiv pendling mellan Ronna och Södermalm. Varje dag, förutom på helger, gick han upp tidigt och kom hem sent. Det var långa dagar med långa pass. I samband med detta började han kontaktas av Unga KRIS, han intresserade sig för deras arbete, samtidigt kom tankarna på att starta en förening i Södertälje.

– Sen visste jag inte om det skulle bli KRIS eller Unga KRIS, säger han och fortsätter: Jag tyckte jag var intresserad av båda arbetena. Både av folk som gått hela vägen och varit tunga kriminella och missbrukare, till folk som kanske är på väg in. Jag är intresserad av alltihop. Från att jobba förebyggande till att jobba med äldre livsstilskriminella.  

Efter en inbjudning av Unga KRIS till IOGT-NTO-huset i Södertälje tog han kontakt med kommunen, som sa nej i början. KRIS Stockholm stöttade dock honom och betalade hans lön, då han i gengäld fortsatte arbeta för dem. Han talade med IOGT-NTO som var öppna för att upplåta ett kontor till honom, trots att han inte hade pengarna i början. De skulle komma sen.

Efter ett år hade de råd att ge Jacob en hel anställning för Södertäljeföreningen. I början jobbade han och Anders Wätterstam mycket tillsammans. Anders och Jacob hittade varandra via KRIS Stockholm. Han var mycket bra på det administrativa arbetet. Tyvärr gick han bort förra året.

Under tiden kom nya människor, varav några gick vidare till andra saker. En gick tillbaka till sitt gamla liv. När han avled gick föreningsmedlemmarna på begravningen.

Vanligtvis gör KRIS Södertälje anstalts- och häktesbesök, med enskilda samtal. Det är kärnverksamheten.

Där bygger man upp en bra kontakt med en intagen som vill kliva av sitt gamla liv. När den intagne kliver ut från murarna kommer KRIS och hämtar upp personen. I stället för gamla vänner kommer KRIS och hämtar honom eller henne och åker sen till föreningslokalen för att fira med tårta. Denna verksamhet har inte varit möjligt under coronpandemin, men börjar komma igång sakta men säkert.

KRIS:arna brukar säga att efter straff börjar man inte ens på ruta noll. Man börjar på ruta minus. Man saknar boende, utbildning, skulder, körkort… Saker som behövs för att komma tillbaka in i samhället.

Där kan KRIS också vara behjälpliga. KRIS:arna hjälper nya medlemmar med myndighetskontakter, söka bostad, jobb och mycket annat. I vissa fall kan nya medlemmar få jobb på KRIS.

KRIS Södertälje består av fem anställda och flera personer på praktik. Man tar även emot personer i samhällstjänst. Vad som utmärker KRIS Södertälje från andra KRIS-föreningar är dock hur man lyfter fram musiken och kulturen och arbetet med ungdomar. Efter att Unga KRIS 08 upplöstes frågade Unga KRIS-förbundet om inte Södertälje kunde fortsätta verksamheten.

Numera har Unga KRIS 08 bytt namn till Unga KRIS Södertälje och sitter i samma lokaler som KRIS Södertälje. Här sitter även kansliet för hela Unga KRIS Sverige och Jacob Fraiman är ordförande. Han förklarar tankegångarna:

–  Det bästa sättet att uttrycka det är att vi jobbar med dem som är på väg in i det och de som har varit där och tagit sig därifrån, säger Jacob Fraiman. Det är så vi jobbar här i Södertälje.

I källaren av IOGT-NTO-huset finns därför en studio. Föreningen har också haft besök av flera castingar för en större filmproduktion samt låtit ungdomar delta i olika filminspelningar.

Musiken kan vara en ingång för att dela med sig av erfarenheter man annars inte vågat uttrycka:

– Det är därför många rapare är arga, säger Jacob Fraiman. Jag har också varit rapare, jag har också skrivit texter, så jag vet. Det var mitt sätt att bearbeta min kusins död, att min pappa hamnade i fängelse. Då fick jag ut det.

Sen finns det visserligen kritiker som har synpunkter på det vissa av artisterna rapar om. Men Jacob säger att det är bättre att de är nyktra och hänger i studion en lördagskväll, än att de är ute och slåss eller bränner bilar.

Under eventen, såsom en halloweenfest som de nyligen arrangerade, kommer folk från olika delar av Stockholms län och det blir aldrig något problem. Det ska sägas att det finns en fördel med att huset vid Övre Torekällgatan ligger i centrum och inte Södertäljes socialt utsatta områden: det är neutral mark. Men sen är det trots allt KRIS event:

Såsom Anders Wätterstam sa, första gången jag träffade honom:

– Alla som kommer hit, kommer hit för att de vill förändra sitt liv.

Fotnot: Undertecknad är anställd för KRIS Södertälje och sitter i Unga KRIS Styrelse.

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 17 november 2021 00:00

INSÄNDARE: Nytt år hade kunnat innebära nya möjligheter för Södertälje

Godner-Rosen-Greg

Den styrande majoriteten i Södertälje, S, M och Mp

Nu går majoriteten in på sitt andra år med makten i Södertälje, vi kan bara hoppas att de visar prov på mer handlingskraft och ambition 2024 än vad vi fick se 2023. Den styrande majoriteten i Södertälje saknar en gemensam vision för staden. Det är inte förvånande. De tre partierna i majoriteten, M, Mp och S har alla helt olika visioner för samhället.  

När kommunen leds av en majoritet utan gemensam vision blir resultatet att kommunen blir reaktiv istället för proaktiv. S, M och Mp kan inte enas om framtiden och sitter därför mest och väntar på att problem ska uppstå och när de oundvikligen dyker upp hanteras de hafsigt och slarvigt. Ta bara parkeringsfrågan som exempel. Majoriteten tog en budget i november som avskaffade all gratis parkering för att bara några veckor senare lägga fram ett nytt förslag där gratisparkeringen bevaras till viss del. I bästa fall kan majoritetens lappa efter läge-attityd bevara status quo i Södertälje, men den kan aldrig leda till positiv förändring.  

Tyvärr lyckas majoriteten inte ens bevara status quo. Efter deras första år med makten har utanförskapet ökat, fler områden blivit utsatta och företagsklimatet har blivit sämre. För att kunna åstadkomma en positiv förändring krävs en vision om vart kommunen ska ta vägen. 

”Hade vi fått styra kommunen hade det nya året kunnat innebära nya möjligheter för vår stad.”

Vi Liberaler har en vision för Södertälje och hade vi fått styra kommunen hade det nya året kunnat innebära nya möjligheter för vår stad. Om vår vision blev verklighet hade vi tagit de första stegen för att riva utanförskapets murar. Vi hade gjort riktade satsningar för att stärka skolorna i de utsatta områdena. Vi hade tagit krafttag mot arbetslösheten och påbörjat ett gediget arbete för att förbättra Södertäljes företagsklimat. Liberalerna hade genomfört en samhällsbyggnadspolitik som ger fler som bor i utsatta områden möjlighet att äga sitt boende. Det hade satsats på fler fältassistenter och trygghetsvärdar för att skapa trygghet där den behövs som mest.  

Metin Hawsho, Gruppledare Liberalerna Södertälje: – ”Den styrande majoriteten i Södertälje saknar en gemensam vision för staden.”

Att stoppa utanförskapet är en ödesfråga för Södertälje, varje dag som passerar utan handling från majoriteten är en förlust i kampen mot utanförskapet. Det finns partier till höger om oss och som ser mer repression som den enda lösningen på utanförskapet och det finns partier till vänster om oss som väljer att blunda för problemen och tror att gängkriminalitet enkom kan botas med fler fritidsgårdar. 

Sanningen är att det behövs både förebyggande arbete och hårda tag för att bekämpa otryggheten i Södertälje. 

Södertäljes utmaningar existerar inte i ett vakuum. I år är det europaval, det är mycketviktigt för Södertälje. Gängkriminalitet är inte begränsad till Södertälje eller Sveriges gränser. Knarket, vapnen och morden beställs genom stora internationella nätverk. Vi måste inse att gängkriminaliteten är ett problem som sträcker sig över gränserna och måste bekämpas över gränserna. Vi vill se ett europeiskt FBI som kan kartlägga och bekämpa den grova organiserade brottsligheten i Europa. 

Södertälje är en handelsstad och de stora industrierna som finns här är helt beroende av att kunna sälja sina produkter på globala marknaden. En ödesfråga för Södertälje och hela den europeiska ekonomin är att EU lyckas sluta frihandelsavtal med USA och andra demokratier över världen. Genom den globala handeln blir Södertälje rikt. När du röstar i europavalet den 9e juni 2024 så ska du veta att en röst på Liberalerna i europavalet 2024 är en röst för mer europeiskt och globalt samarbete som gör Södertälje till både en tryggare, friare och rikare stad.  

Metin Hawsho, 
Gruppledare Liberalerna Södertälje

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 januari 2024 14:11
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Sjukhuset testar ny AI-teknik – ”Det här är framtiden”

41ABB392-4E7A-4CA9-B484-0493D0F6EE05

Foto: Shamash Oyal/Södertälje sjukhus

På Södertälje sjukhus pågår just nu tester av ny AI-baserad övervakningsteknik som syftar till att minska antalet fall bland patienter. Tekniken utgörs av rörelsesensorer i taket som kan upptäcka när en patient riskerar att ramla och skicka larm till personalen.

På avdelning 8, en internmedicinsk avdelning där bland annat strokepatienter vårdas, har man testat systemet i 12 patientrum under två månaders tid. Håkan Bertnor, undersköterska på avdelningen, är positiv till den nya tekniken.

– Det här är framtiden. Fallen har minskat och vi har en ökad övervakning av patienterna, säger han.

Håkan Bertnor, undersköterska. Foto: Södertälje Sjukhus

Sensorn kan ställas in på olika känslighetsnivåer utifrån patientens behov. Larmet ger personalen mer tid att hinna fram till en patient innan ett fall inträffar.

Innovationsledaren Peter Rodmalm förklarar att systemet i sig inte förhindrar fall, utan det handlar om nya arbetssätt och att prioritera larmen högt.

– Samtidigt som testet pågår ser vi över kostnader och nyttor för att sedan ta ett beslut om sjukhuset ska upphandla ett AI-baserat system för att minska antalet fall, säger Rodmalm.

Testperioden pågår totalt i två månader och hittills har resultaten varit lovande.

Skribent: Lucas

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 januari 2024 08:30
Senast uppdaterad: 12 januari 2024 00:58

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors