Företag i fokus:

Skärpt straff för Tinderrånet i hovrätten

Bild/Foto: Ur polisens utredningsmaterial.


Det ungdomsgäng som i tingsrätten dömdes för rån och misshandel mot en 53-årig man i Järna, har fått sina domar omvandlade i hovrättens
domslut.

Istället för rån döms nu gärningspersonerna till grovt rån av hovrätten. Domen föll idag den 19/11 och samtliga av gärningspersonerna får sina straff skärpta av hovrätten. Den strängaste påföljden blev tre års fängelse för en av gärningspersonerna.

Det var den 19 april i år som det grova rånet utfördes i Järna, av fem gärningspersoner. Gärningspersonerna har, enligt hovrättens dom, i samförstånd planerat ett rån som sedan utfördes på ett så hänsynslöst sätt att det framkallat livsfara för rånoffret. 

Ligan använde sig av en falsk profil på Tinder, där de utgav sig för att vara en kvinna i 25- års åldern. Med den falska Tinder-profilen som lockbete, inledde ligan sin kontakt med den 53-årige mannen.

I chattkonversationer bestämdes det att den 53- årige mannen skulle åka ut till Södertälje från Stockholm. För att försäkra sig om att inte bli lurad hade han ringt till ligan, varav en av gärningspersonerna låtsades vara den kvinna som profilen utgav sig vara på Tinder.

53- åringen tog, enligt sin utsago, personen i andra änden telefonen, på orden. Han åkte därmed ut till Södertälje för att genomföra den planerade träffen, med vad han trodde var en kvinna i 25-års åldern. Men så var alltså inte fallet, istället väntade en gillrad fälla på mannen.

Ligan lurade ut mannen till Mossvägen/ Rönnvägen. Där gick den 53- årige mannen ut från sin bil och möter på två av gärningspersonerna. Dessa två gärningspersoner är de som dömts för medhälp till rån.

Till hovrätten beskriver mannen det som att han snabbt fattade misstankar införsituationen som började uppenbara sig för honom. Enligt mannens beskrivning kom sedan tre manliga gärningspersoner fram till platsen, från ett intilliggande buskage, på Mossvägen, och började misshandla honom, omedelbart. 

Efter att misshandeln genomförts tar gärningspersonerna ett flertal behörigheter av offret. De tar även mannens bil och kör ifrån brottsplatsen.

Mannen var så illa däran av misshandeln och det genomförda rånet att han behövde åka med ambulans till sjukhus. Skadorna som mannen inkom med till sjukhuset bedömdes vara av livshotande karaktär. Mannen hade, bland annat,  flera frakturer, hjärskakning, blödningar under huden och i ögonens bindehinnor, sårskador och svullnader.

Gärningspersonerna kunde samtliga spåras av polisen. Gärningspersonerna hade färdats i mannens bil som redan nästa dag hittades av polisen. De fynd som polisen gjorde i bilen, samt det faktum att två av gärningspersonerna hittades nära bilen, underlättade utredningen för polisen. 

Två av gärningspersonerna döms till tre respektive två år och åtta månader fängelse för grovt rån.

Övriga gärningspersoner som döms för grovt rån döms till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader respektive ett år. 

De två gärningspersoner som dömts till medhjälp av rån får inte sina straff omvandlade, men domen skärps av hovrätten. De döms till att betala ett solidariskt skadestånd till rånoffret ihop med övriga gärningspersoner, samt till 100 timmars ungdomstjänst vardera. 

Telgenytt har skrivit om detta tidigare i år, när tingsrättens dom föll mot ligan.

Den artikeln kan du läsa här: Nu föll domen mot ungdomarna för Tinderrånet i Järna

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 november 2021 00:00
Senast uppdaterad: 23 november 2021 00:00

Upprustning av Järna torg – Nu kan du tycka till

Jarna-Park-Kartor

Foto: Kartor

Södertälje kommun bjuder in till medborgardialog för att diskutera framtiden för Järna torg. Delta genom att fylla i en enkät eller möta kommunens representanter den 20 maj.

Södertälje kommun planerar att rusta upp Järna torg och vill nu veta vad invånarna i Järna tycker att platsen ska innehålla. Alla Järnabor uppmanas att delta i medborgardialogen genom att fylla i en enkät eller träffa kommunens representanter på plats den 20 maj.

(Annonslänk)

Järna torg är en central del av Järna centrum, känd för sina stora gräsmattor, perennplanteringar, högresta träd, lekplats, sommarservering och scen. Historiskt har torget varit en naturlig samlingsplats, ofta använt vid midsommarfiranden, uppvisningar, torghandel och julmarknader.

Nu är det dags att förnya torget med ny utrustning och funktioner som kan locka fler målgrupper och säkerställa torgets fortsatta roll som en viktig mötesplats i Järna. Södertälje kommun vill därför ha invånarnas åsikter och idéer för att skapa en attraktiv och användarvänlig plats för alla.

Måndagen den 20 maj mellan klockan 16-18 hålls en öppen workshop vid scenen på Järna torg. Här får invånarna möjlighet att träffa kommunens representanter, delta i diskussioner och dela med sig av sina tankar om torgets framtid. Det är en chans för alla att påverka och bidra till utvecklingen av Järna torg.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 00:59

Pressbyrån och 7-Eleven vill sluta sälja cigaretter

Pressbyran

Foto: Alexander Isa

Snart kan det vara slut på cigarettförsäljningen hos Pressbyrån och 7-Eleven. I framtiden vill de helt sluta sälja cigaretter, rapporterar TT.

Bolaget bakom kedjorna, Reitan, ett norsk familjeägd företag vill successivt fasa ut sin försäljning av cigaretter, med målet att helt upphöra med försäljningen. Enligt bolagets VD Anna Wallenberg, som TT talat med, vill bolaget verka för att produkterna helt försvinner från marknaden.

(Annonslänk)

Utfasningen, som börjar 2026, innebär att franchisekedjorna Pressbyrån och 7-Eleven inte längre kommer att ta in nya cigarettprodukter eller varumärken. Detta ses som ett steg mot en rökfri framtid och har inspirerats av liknande lagförslag i Storbritannien och Nya Zeeland, där unga förbjuds att köpa tobaksprodukter.

– Riskerna med tobaksrökning är väl kända, både när det kommer till hälsorisker men även miljöpåverkan och arbetsförhållanden i produktionen, säger Wallenberg till TT.

För närvarande kommer 54 procent av kedjornas tobaksförsäljning från cigaretter, medan resten består av snus, nikotinprodukter och andra rökfria alternativ.

Läs även: – Alexander Berg firar 20 år på Pressbyrån

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 00:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors