Företag i fokus:

NY RAPPORT: Utbredd tystnadskultur bland statligt anställda

2021_12_261297412_441498184018491_3414475807083618786_n

Enligt rapport ”Tyst stat”, som Fackförbundet ST låtit göra, visar att många statligt anställda upplever att det råder en tystnadskultur i den statliga förvaltningen.

Drygt 1500 deltog i undersökningen och enligt Fackförbudet ST är tre av tio oroliga att drabbas av repressalier om de framför kritik

 – Det är en tystnadskultur som skapar allvarliga problem i den statliga förvaltningen, trots fina honnörsord om öppenhet och transparens. Det är uppenbart att det inte räcker med en tydlig lagstiftning, det krävs också utbildning och ett tydligt ledarskap i öppenhetsfrågor för att motverka den tysta staten, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST i ett pressmeddelande.

Anställda har med stöd av en stark lagstiftning rätt att framföra kritik, men trots detta har fler än var femte avstått från att framföra kritik eller slå larm om missförhållanden. Var tionde har även blivit uppmanad att inte lämna ut information som är negativ för myndigheten, framgår det i pressmeddelandet.

Foto. Fackförbundet ST.

Fackförbundet ST menar att tystnadskulturen påverkar möjligheten att granska och ställa myndigheter till svars och förslår nu att det införs åtgärder för att motverka detta. Bland annat förslås att det inrättas en Öppenhetsombudsman med uppdrag att bevaka och förbättra arbetet kring interna demokratifrågor på statliga arbetsplatser för att komplettera Justitiekanslerns tillsynsfunktion.

 – Vi menar att utvecklingen mot en förvaltning som tar efter näringslivets arbetssätt och fokuserar alltmer på ekonomiska resultat är skadlig för den demokratiska insynen, och skapar en kultur bland de anställda som inte främjar öppenhet. Det är i mångt och mycket ett ledarskapsproblem, som i slutändan faller på regeringen att rätta till, säger Britta Lejon.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 7 december 2021 00:00

Stor insats vid anstalten Hall i Södertälje

helikopter

Arkivbild

En omfattande insats med polis, ambulans och ambulanshelikopter har nyligen genomförts vid kriminalvårdsanstalten Hall i Södertälje.

(Annonslänk)

Vid lunchtid på torsdagen mottog SOS Alarm ett samtal om en incident vid anstalten Hall. Enligt initiala uppgifter rörde det sig om ett stort pådrag, men detta visade sig senare av polisen bekräftas handla om ett sjukdomsfall bland de intagna.

Polisen klargjorde slutligen att ingen brottsmisstanke förelåg och att situationen uppstått till följd av att en person hade skadat sig. Skadeläget är för närvarande oklart.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 13:18
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 13:18

INSÄNDARE: Starkare Europa, starkare Sverige 

EU Europa Pexels

Foto: Pexels

Den här veckan firar vi Europadagen, symbolen för det samarbete som hållit ihop Europa i mer än 70 år. Liberalerna är det enda parti som tydligt tar ställning för att fördjupa frihetsprojektet EU. Det gör vi eftersom samarbete i Europa är vägen framåt för att försvara vår frihet idag och i framtiden.

Det är bara genom ännu tätare EU-samarbete som vi kan ta oss an klimatkrisen och minska utsläppen både i transportsektorn och industrin. Därför knyts den svenska klimatpolitiken nu samman med resten av Europa. 

Med skarpare utsläppskrav och utbyggd kärnkraft i hela Europa kan vi skapa nya, gröna jobb i en ekonomi som växer – och EU bli världsledande på grön teknik och klimatomställning.

 När högerpopulister försöker stoppa den gröna omställningen och vänstern talar om nerväxt – då vill Liberalerna växla upp klimatarbetet i hela Europa.

Det finns två stora hot mot den europeiska säkerheten – Putins brutala anfallskrig mot Ukraina och den gränsöverskridande gängbrottsligheten.

Därför måste EU fortsätta stötta de ukrainska frihetskämparna med vapen och pengar fram till dess att den sista ryska soldaten lämnat ukrainsk mark. Sanktionerna mot Ryssland ska skärpas, och vi måste se till att Ungern eller något annat land inte ensamt kan stoppa fortsatt EU-stöd till Ukraina.

”Europa ska inte vara ett gängparadis där svenska gängledare kan gömma sig”

Europa ska inte vara ett gängparadis där svenska gängledare kan gömma sig på spanska solkusten och beställa brott. Liberalerna vill inrätta en gemensam Europa-polis med vassare verktyg och gemensamma åklagare med utökade mandat.

Europasamarbetet bygger på våra gemensamma liberala värderingar, men i delar av EU är friheten hotad. Vi behöver ge EU skarpare verktyg för att säkerställa att medlemsländer som inte respekterar våra gemensamma värden alltid möts av tydliga konsekvenser. Stöd från EU måste snabbare kunna dras in när ett land kränker rättsstaten eller mänskliga rättigheter. 

Vi vill också att rätten till fri abort grundlagsskyddas i hela EU, så att alla Europas kvinnor ska ha rätt till lagliga, säkra och lättillgängliga aborter.

Liberalerna vill se ett starkt EU som står samlat, där Sverige är fullvärdig medlem med euron som valuta. För med ett starkare Europa får vi ett starkare Sverige.

Metin Hawsho,
gruppledare (L)

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 11:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors