Företag i fokus:

Portvaktsprojekt gör succé i Hovsjö – ”Lyckats vända en negativ spiral”

2021_12_Telge-stillbilder-4-scaled

Kahnim Mardo arbetar som portvakt på Telge Bostäder. Fotograf: Cheyenne Olander.

Telge Bostäder har lyckats vända en negativ spiral av otrygghet genom att låta långtidsarbetslösa arbeta som portvakter i sina egna lägenhetshus.

Många har lyckats gå vidare till en fast anställning och nu ska portvakterna erbjudas kompetensintyg.

År 2014 startade Telge Bostäder tillsammans med Telge Hovsjö ett arbetsmarknadsprojekt med portvakter i Hovsjös lägenhetshus. Åren dessförinnan hade Hovsjö sett en trend av ökande otrygghet. Genom att anställa långtidsarbetslösa hyresgäster som portvakter ville man att dels öka tryggheten i stadsdelen genom ökad vuxennärvaro, och dels ge långtidsarbetslösa en väg in på arbetsmarknaden. 

I arbetet har portvakterna, många med bristande svenskkunskaper, fått öva sig på att både förstå mer av språket och på att kommunicera tydligare på svenska. Enligt Pontus Werlinder, VD på Telge Bostäder, är språket en nyckel till att få nya jobb senare i livet. Genom att jobba med språkutveckling ökar också portvakternas chanser till att få en fast anställning senare i livet.

– Språket på arbetet är jätteviktigt. Ibland pratar vi om privata saker på svenska också. Det är viktigt att blanda “jobbspråk” med vardagligt språk för språkinlärningen, säger Marlin Kourie, teamledare för portvakterna hos Telge Bostäder, till Sobona. 

Gülseren Büyükbalik, chef för social hållbarhet på Telge Bostäder ser projektet som ett lyckande. Av de 46 hyresgästerna som deltagit i portvaktsprojektet sedan 2014 har 29 gått vidare med en fast anställning hos en annan arbetsgivare. De boende i lägenheterna känner sig tryggare idag än för 7 år sedan. Det är inte bara ekonomiska fördelar som kommer med att långtidsarbetslösa får fast anställning.

– Vi ser hur hela familjer lyfts upp och blir gladare av att dessa människor får komma igång med ett arbete, berättar Gülseren Büyükbalik för SVT.

För att fortsätta utveckla arbetet ska nu valideringsprocesser sättas in. Att validera portvakternas kunskaper innebär att en utbildad bedömare tittar på hur väl portvakterna utför sina arbetsuppgifter. Om de godkänns så erbjuds de ett kompetensintyg som är hjälpsamt om de ska söka nya jobb inom fastighetsskötsel. 

Portvaktsprojektet har på grund av sin framgång under åren expanderats och finns nu även i Lina hage, Fornbacken och Brunnsäng. 

Text: Albert Greek.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 8 december 2021 00:00

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors