Företag i fokus:

Ett år sedan första vaccinet godkändes

Igår, den 21 december, var det exakt ett år sedan första vaccinet mot Covid-19 godkändes av EU-kommissionen.

Beslutet godkändes efter rekommendation från den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, och bara några dagar senare började vaccinet användas i Sverige. Detta framgår i ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

Idag finns det fem godkända vaccin, varav den femte godkändes exakt samma dag som den allra första fick tummen upp av EU, proteinvaccinet Nuvaxovid.

SENASTE NYTT: Proteinbaserat vaccin får grönt ljus – “4 miljoner doser till Sverige”

– Läkemedelsverket har haft och har fortsatt en viktig roll i det europeiska samarbetet. Vaccinerna mot covid-19 är ett viktigt verktyg i bekämpningen av pandemin, inte minst när det gäller att förebygga svår sjukdom och död. Vi arbetar fortsatt intensivt med att utvärdera såväl nya vacciner samt läkemedel för behandling vid covid-19, säger Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande

Idag har över 80% av svenska folket vaccinerats med minst två doser vaccin mot behandling av covid-19. Samtidigt meddelar Läkemedelsverket att myndigheterna ständigt genomför studier för att övervaka effekterna av vaccinerna.

– Tack vare den massiva ansträngningen från företag, sjukvård, akademi och myndigheter i att ta fram vacciner och läkemedel mot covid-19 kan världen stå bättre rustat ifall nya typer av coronavirus skulle dyka upp, samt vara bättre förberedda på en eventuell ny pandemi, avslutar Björn Eriksson.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 22 december 2021 00:00

SBBK gör succé – avancerar till SM-finalen i basket

SBBK

Fotograf: Petra Gau.

Efter en imponerande seger i den tredje semifinalen säkrade SBBK sin plats i SM-finalen mot Uppsala. Nu ser laget fram emot den efterlängtade finalserien och jakten på det 25:e SM-guldet.

(Annonslänk)

SBBK visade upp sitt bästa spel när det verkligen gällde i den tredje semifinalen mot Uppsala. Trots en stark inledning från hemmalaget, kunde Södertälje vända matchen till sin fördel och säkra avancemanget till finalen.

Under ledning av coachen Bernat Canut visade laget upp en imponerande taktisk skicklighet och fördelade spelminuterna effektivt för att maximera lagets potential. Nu står de inför den kommande utmaningen i finalserien, som SBBK valt att döpa till ”Finalresan”.

Den första matchen i Täljehallen markerar starten på en kamp mot antingen regerande mästarna Luleå Basket eller Norrköping Dolphins. Med ett spelschema som lovar spännande möten och potential för en historisk triumf, är SBBK redo att ge allt för att bärga ytterligare ett SM-guld till sin anrika förening.

Spelschema för finalserien:
Final 1 – Tisdag 23 april kl. 19:00 i Täljehallen
Final 2 – Torsdag 25 april kl. 19:00 på bortaplan
Final 3 – Söndag 28 april kl. 15:00 i Täljehallen
ev. Final 4 – Tisdag 30 april kl. 19:00 på bortaplan
ev. Final 5 – Fredag 3 maj kl. 19:00 i Täljehallen

Biljetter hittar du här

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 23:46
Senast uppdaterad: 17 april 2024 23:46

Taquerian sadlar om till nytt italienskt koncept

EC83DB47-EE76-473D-BC5D-8F6ECAC113EE

Bruno Fuentes, en av ägarna.
Foto: Aljoša Lagumdžija,/Alexander Isa

Efter framgångarna med Taqueria på Stora Torget tar ägarna ett nytt grepp om gastronomin med öppnandet av en ny italiensk restaurang – Buono.

Efter att ha lockat matälskare till Stora Torget med Taqueria, som öppnade förra året och snabbt blev en succé, tar ägarna nu sikte på nya höjder. Det nya italienska konceptet Buono utlovar att bli en spännande utveckling, med en meny och atmosfär.

Restaurangen Buono kommer att föra vidare ägarnas passion för högkvalitativa råvaror och exceptionell matlagning. Buono planeras att öppna i början av maj på samma adress som tidigare Taqueria, där gästerna kan förvänta sig en förnyad matupplevelse i en välkomnande och modern miljö.

(Annonslänk)

För matentusiaster i Södertälje och omnejd markerar Buonos ankomst en spännande utveckling på stadens gastronomiska karta.

– Vi ser fram emot att välkomna både gamla och nya gäster till Buono. Vår ambition är att skapa en plats där mat och gemenskap står i centrum, med en meny som speglar vårt engagemang för kvalitet och nyskapande, säger en av ägarna, Bruno Fuentes till Telgenytt.

Taquerian var oerhört populär. Varför väljer ni att ändra konceptet?

– Vi var mycket nöjda med vårt tidigare koncept och maten blev väl mottagen av våra gäster. Vi tror dock att det nya italienska konceptet, tillsammans med vår erfarenhet och de unika kockar vi nu har, kommer att locka en ännu bredare publik. Dessutom ser vi fram emot att introducera en lunchmeny som vi är övertygade om kommer att bli mycket uppskattad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 19:43
Senast uppdaterad: 17 april 2024 20:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors