Företag i fokus:

Polisen varnar – Lustgas allt vanligare bland ungdomar

2021_12_Lustgas

Foto: Creative Commons.

Lustgas blir allt vanligare förekommande bland ungdomar i Södermanland, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Nu varnas ungdomarna för lustgasens risker samtidigt som vuxna uppmanas hålla ögon och öron vässade.

Polisen i varnar nu för att ungdomar berusar sig med hjälp av lustgas, detta efter flera inkomna rapporter av fenomenet från runt om i hela länet. 

Lustgasens mest förekommande form är små metallpatroner innehållande lustgas. Lustgasen extraheras sedan med hjälp av en gräddsifon och överförs ofta till en ballong. Sedan andas ballongens innehåll in och personen får ett kort rus som varar i ungefär en minut.

Polisen menar att lustgasens risker tas för lätt på, med tanke på att det inte är olagligt och används inom sjukvården. Riskerna som räknas upp är skador på stämbanden och luftrören samt risken för medvetslöshet i samband med syrebrist. 

Problemet med de lustgaspatroner som används av unga är avsedda för att vispgrädde ska bli tjockt utan att man ska behöva vispa det. Patronerna innehåller därför 100% ren lustgas, till skillnad från sjukvårdslustgasen som ofta är 50/50 lustgas och syre. 

När 100% ren lustgas konsumeras är det därför ytterst viktigt att ventilera kroppen med rent syre och, precis som med alkohol, inte konsumera för stor mängd vid ett och samma tillfälle. Skador på stämband och luftrör orsakas ofta av att inhalera lustgas direkt ifrån en sifon, enligt Alcohol and drug foundation, en australiensisk organisation som jobbar med skademinimering. 

Gasen i patronerna kan vara så kall som 40 minusgrader. Detta innebär en risk för köldskador i mun och luftvägar när gasen inhaleras direkt från en gräddsifon. Genom att överföra gasen till en ballong så tillåts gasen värmas upp, och därmed sjunker risken för köldskador. 

Fältassistenten Marcus Brandt varnar också om att ungdomar ibland sätter sig i farliga situationer i samband med användandet av lustgas. 

– Vi ser flera ungdomar som har blivit rånade eller sexuellt ofredade under berusningen, säger han till TV4.

Polisen i Södermanland uppmanar nu i ett pressmeddelande alla vuxna som finns i ungdomars närhet att hålla ögonen och öronen öppna, för sina barns säkerhets skull.

Text: Albert Greek

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 31 december 2021 00:00

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors