Företag i fokus:

Polisen varnar – Lustgas allt vanligare bland ungdomar

2021_12_Lustgas

Foto: Creative Commons.

Lustgas blir allt vanligare förekommande bland ungdomar i Södermanland, uppger polisen i ett pressmeddelande.

Nu varnas ungdomarna för lustgasens risker samtidigt som vuxna uppmanas hålla ögon och öron vässade.

Polisen i varnar nu för att ungdomar berusar sig med hjälp av lustgas, detta efter flera inkomna rapporter av fenomenet från runt om i hela länet. 

Lustgasens mest förekommande form är små metallpatroner innehållande lustgas. Lustgasen extraheras sedan med hjälp av en gräddsifon och överförs ofta till en ballong. Sedan andas ballongens innehåll in och personen får ett kort rus som varar i ungefär en minut.

Polisen menar att lustgasens risker tas för lätt på, med tanke på att det inte är olagligt och används inom sjukvården. Riskerna som räknas upp är skador på stämbanden och luftrören samt risken för medvetslöshet i samband med syrebrist. 

Problemet med de lustgaspatroner som används av unga är avsedda för att vispgrädde ska bli tjockt utan att man ska behöva vispa det. Patronerna innehåller därför 100% ren lustgas, till skillnad från sjukvårdslustgasen som ofta är 50/50 lustgas och syre. 

När 100% ren lustgas konsumeras är det därför ytterst viktigt att ventilera kroppen med rent syre och, precis som med alkohol, inte konsumera för stor mängd vid ett och samma tillfälle. Skador på stämband och luftrör orsakas ofta av att inhalera lustgas direkt ifrån en sifon, enligt Alcohol and drug foundation, en australiensisk organisation som jobbar med skademinimering. 

Gasen i patronerna kan vara så kall som 40 minusgrader. Detta innebär en risk för köldskador i mun och luftvägar när gasen inhaleras direkt från en gräddsifon. Genom att överföra gasen till en ballong så tillåts gasen värmas upp, och därmed sjunker risken för köldskador. 

Fältassistenten Marcus Brandt varnar också om att ungdomar ibland sätter sig i farliga situationer i samband med användandet av lustgas. 

– Vi ser flera ungdomar som har blivit rånade eller sexuellt ofredade under berusningen, säger han till TV4.

Polisen i Södermanland uppmanar nu i ett pressmeddelande alla vuxna som finns i ungdomars närhet att hålla ögonen och öronen öppna, för sina barns säkerhets skull.

Text: Albert Greek

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 31 december 2021 00:00
Senast uppdaterad: 31 december 2021 00:00

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors