Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Föräldrar fuskar för att få in sina barn på attraktiva skolor

2022_01_270288265_1073088736848382_4210582711545999429_n

Bild/Foto: Södertälje kommun.

Problemet med att föräldrar fuskar med folkbokföringen för att få in sina barn i ”rätt” skola har pågått länge och förekommer i väldigt många kommuner runt om i landet. Södertälje är inget undantag.

Nu avslöjar Länstidningen att föräldrar i Södertälje skriver in sina barn på en annan adress för att få plats på en mer attraktiv skola.

I samband med årets skolval manipulerar föräldrar intagningsreglerna för att ge sina barn förtur i de populära skolorna i Södertälje och enligt tidningen har vissa föräldrar satt det i system.

Det som görs är att föräldrar ”fulskriver” sig och sina barn på adresser de egentligen inte bor på vilket gör att barnen får förtur till skolan. När de skrivs in på en adress, nära den önskade skolan, ges barnet automatiskt förtur till en plats i skolan.

Vissa föräldrar har satt det i system med sina andra barn. När det är dags för att göra skolvalet ändras adressen för att sedan flytta tillbaka när barnet kommit in i önskad skola.

För att barnet ska ges förtur krävs det bara att en vårdnadshavare skriver sig på adressen tillsammans med barnet, samt att adressändringen är godkänd av Skatteverket innan de kan söka skolplats. Den som bor på den befintliga adressen behöver å andra sidan inte godkänna adressändringen.

Ett steg mot att förebygga fusket kan vara att de som bor på den befintliga adressen måste godkänna flytten.

Att föräldrar som skriver in sig och sina barn på andra adresser för att knipa skolplatser har ökat i Sverige de senaste åren. I Södertälje är kommunen väl medveten om fenomenet som sprider sig i landet och i Södertälje med omnejd.

Johan Abrahamsson, utbildningsdirektör i Södertälje. Bild: Arkivbild, Alex Ataseven.

Till Länstidningen säger Johan Abrahamsson, tillförordnad utbildningsdirektör i Södertälje, att de haft anledning att fatta misstankar utifrån det som framkommer ur kommunens register, men även från andra vårdnadshavare som uppmärksammat fusket.

– Får vi anledning att misstänka fel i folkbokföringen så anmäler vi till Skatteverket som är tillsynsmyndighet. De har uppdrag och mandat att granska, utreda och vidta åtgärder, säger Abrahamsson till Lt.

För att att vårdnadshavare ska kunna placera sina barn på önskad skola är detta det effektivaste sättet att kringgå intagningsreglerna. Någon djupare granskning från Skatteverkets sida görs inte när uppgifterna är korrekt ifyllda, däremot är det ett brott mot bokföringslagen att skriva in sig på en adress man inte bor på.

Vårdnadshavare som adressändrar för att manipulerar intagningsregler begår därmed en brottslig handling.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 3 januari 2022 00:00

Knivattack mot tonåring – Misstänkt kvinna greps

polis

Arkivbild

En kvinna i 60-årsåldern är misstänkt för försök till grov misshandel efter att ha attackerat en tonåring med en kniv.

(Annonslänk)

Händelsen utspelade sig i centrala Södertälje tidigare i veckan, på onsdagseftermiddagen, då en ung man blev attackerad av en kvinna beväpnad med kniv. Incidenten inträffade strax efter att tonåringen hade lämnat en massagesalong.

Kvinnan, i 60-årsåldern, ska enligt uppgifter till Telgenytt ha sprungit aggressivt efter mannen och försökt attackera honom med kniven, men mannen lyckades undvika dådet.

Polisen tillkallades till platsen, och kvinnan kunde gripas. Hon misstänks nu för försök till grov misshandel. Motivet bakom attacken är ännu okänt.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 15:06
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 15:12

Inspektion avslöjar brister i arbetsmiljön på äldreboende

Äldre hemtjänst

Foto: Pexels

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektion vid Mariekällgårdens äldreboende i Södertälje och identifierat flera brister i hanteringen av personalens trygghet och säkerhet. Krav har nu ställts på kommunen att förbättra sina rutiner.

Arbetsmiljöverket genomförde den 24 april en detaljerad inspektion av arbetsmiljön vid Mariekällgårdens Äldreboende. Inspektionen avslöjade att äldreboendet inte uppfyller lagkraven gällande rutiner för att hantera risker för våld och hot, vilket är avgörande för personalens säkerhet och välbefinnande.

Under besöket kunde det konstateras att äldreboendet saknar adekvata skriftliga rutiner för att regelbundet undersöka och bedöma riskerna med våld eller hot mot sina anställda. Detta bristfälliga säkerhetsarbete kan leda till att personal drabbas av ohälsa eller olycksfall innan förebyggande åtgärder hinner implementeras.

(Annonslänk)

Arbetsmiljöverket har ställt krav på att äldreboendet omedelbart utvecklar och implementerar tydliga rutiner för att undersöka och hantera dessa risker. Dessa rutiner ska inkludera specifikationer om när och hur riskbedömningarna ska genomföras, vilka som ska delta och vem som är ansvarig för att de utförs. Dessutom måste resultatet av riskbedömningarna dokumenteras skriftligt, och det ska göras en bedömning av riskernas allvarlighetsgrad.

En uppföljning är planerad den 28 juni, där äldreboendet förväntas visa hur de uppfyllt de uppställda kraven och hur de involverat både skyddsombud och arbetstagare i processen. Om bristerna inte åtgärdas tillfredsställande kan Arbetsmiljöverket vidta ytterligare åtgärder, inklusive föreläggande eller förbud, vilka kan innebära ekonomiska sanktioner.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 maj 2024 08:00
Senast uppdaterad: 3 maj 2024 00:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors