Företag i fokus:

Elof Hansjons (S) – ”Våra lärare arbetar hårt för att alla skolor ska vara bra skolor”

2022_01_8F683027-FC1E-4ECF-B499-256A31E117F2

Foto: Arkivbild / Södertälje kommun.

I Södertälje är vårt mål att skolorna ska vara så bra så att undervisningen leder till att familjebakgrunden minskar i betydelse. Det viktiga ska inte vara var du bor, eller vilken inkomst eller utbildning dina föräldrar har.

Det viktiga ska vara att du oavsett vilken skola du går i ska möta undervisning av hög kvalitet och en skolkultur där du som elev förväntas anstränga sig och göra ditt bästa.

Jag är helt och hållet överens med insändarskribentens om att vi ska arbeta för att alla skolor ska vara bra skolor, vilket våra lärare och skolledare systematiskt har gjort sedan flera år.

”I Södertälje betyder skolan väldigt mycket.”

Inför årets budget har vi stärkt skolan med över 40 miljoner kronor i riktade anslag. Totalt har utbildningsnämnden 2,6 miljarder i budget för att säkra att elever från förskola till yrkeshögskola får en bra utbildning. Det är 164 miljoner kronor mer än förra året. Vi arbetar i hög utsträckning tillsammans över blockgränserna. I Södertälje betyder skolan väldigt mycket.

Alla våra skolor följer upp hur det går för alla elever i alla årskurser och i alla ämnen. Syftet är att få en bra bild över hur det går. Då vet vi i vilka skolor och i vilka klasser vi behöver stärka undervisningen för att eleverna ska få mer kunskap med sig från skola.

”För att lyckas behöver vi att så många föräldrar som möjligt som engagerar sig. Men att engagera sig genom att fuska med skolvalet är fel sätt.”

För att det ska vara en likvärdig utbildning styr vi till exempel utvecklingslärare till de skolor som har störst behov av att stärka undervisningen. Utvecklingslärare är centralt anställda erfarna lärare som stödjer skolorna med att utveckla undervisningen direkt i klassrummet.

Sakta men säkert har resultaten stärkts i våra skolor, trots att vi har många barn och elever med en bakgrund med trångboddhet, föräldrar som inte kan svenska och studieovana hem.

Arbetet med att stärka skolans resultat kommer att behöva fortsätta. Vi har en bra bild av vad som behöver göras; fullt fokus på att ge lärare förutsättningar att utveckla sin undervisning.

”Rätt sätt att engagera sig för sitt barns undervisning är att följa upp.”

För att lyckas behöver vi att så många föräldrar som möjligt som engagerar sig. Men att engagera sig genom att fuska med skolvalet är fel sätt. Det är ett brott mot svensk lag som man bör dömas för i domstol. Men det ställer också till det för skolledare och lärare som vare sig man vill det eller inte blir en del av konflikter om skolplaceringar istället för att kunna fokusera på undervisningen av eleverna.

Rätt sätt att engagera sig för sitt barns undervisning är att följa upp att eleverna följer de ordningsregler som skolan sätter upp, att hjälpa till med läxläsning, att prata väl om betydelsen av utbildning och kunskap.


Elof Hansjons,

ordförande i utbildningsnämnden (S)

Staden som ingen bryr sig om – Ska man behöva fuska för barnens skull?

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 januari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 januari 2022 00:00

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors