Företag i fokus:

Alla hjärtans dag idag – Men vet du var traditionen kommer ifrån?

2022_02_2222-scaled

Idag firar vi kärlekens dag över hela landet, en tradition som tagits efter från USA – Valentines Day.

Men det är via handeln som såg marknadsföringsmöjligheter i dagen som Alla hjärtans dags fick fäste i Sverige under 1950-talet. Därefter ökade försäljningen av alla möjliga presenter, främst godis och blommor som associeras med dagen. Och försäljningen fortsätter att öka än idag

Namnet kommer efter ett romerskt helgon Sankt Valentin som det idag finns väldigt lite information om. Däremot har firandet sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet under medeltiden i England och Frankrike.

På medeltiden ansågs 14 februari vara den dag då fåglarna bildade par, men när byar i England och Frankrike utsåg pojkar och flickor till låtsaspar fick dagen en annan betydelse. När ungdomar fördes ihop två och två inför vårens och sommarens lekar och danser uppkom kopplingen till kärleken och romantiken.

Under 1300-talets blev Valentindagen en fest för ungdomar och förälskade i England och Frankrike som bland annat skrev dikter till varandra.

Den äldsta kända Valentinhälsningen är från år 477. En dikt som den unga Margery Brew ska ha skickat som en hälsning till sin trolovade John Paston, som hon kallade för sin ”worshipful and well beloved valentine”.

Firandet fortsätter att växer och de senaste decennierna och har den 14 februari blivit en självklar dag att visa uppskattning för ens partner, familjemedlem eller en vän.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 februari 2022 00:00
Senast uppdaterad: 14 februari 2022 00:00

Kraftig brand på bilfirma i Wedas industriområde

EFE5588E-FF33-489A-88FD-74BCB926818F

Läsarbilder

Tidigt på onsdagsmorgonen inträffade en brand i en verkstad på Oxelgrensvägen, Södertälje. Räddningstjänsten och polisen ryckte snabbt ut till platsen med flera enheter.

(Annonslänk)

Ännu en brand har inträffat mot en bilfirma i Wedas industriområde.
SOS Alarm mottog ett larm om en kraftig brand i en verkstad på Oxelgrensvägen vid 04:00 på onsdagsmorgonen. Räddningstjänsten ryckte ut med flera enheter för att bekämpa branden, som inträffade i lokaler tillhörande Fordoncity/Peugeot, en bilfirma som tidigare varit drabbad av anlagda bränder.

Polisens insats på platsen inkluderade att upprätta nödvändiga avspärrningar för att säkra området och underlätta räddningsarbetet.

Branden är den senaste i en rad av incidenter som riktat sig mot denna specifika bilfirma, där flera personer från Göteborgsområdet är frihetsberövade i samband med tidigare händelser.

Ingen har rapporterats skadad till följd av branden. En förundersökning gällande misstänkt mordbrand har inletts, men i nuläget har ingen gripits. Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning av brandplatsen för att fastställa brandorsaken. Om branden på onsdagsmorgonen har en koppling till tidigare brandattentat är i nuläget oklart.

Läs även: – Ytterligare två begärs häktade för brandattentat mot bilfirmor

Branden på Oxelgrensvägen i Weda.
Läsarbild

Läsarbild

Läsarbild

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 april 2024 10:21
Senast uppdaterad: 24 april 2024 13:24

Ny samverkan mellan Södertälje och Botkyrka

Lars-Greger_IMG_3509_Foto-Liza-Simonsson_HIGHRES-1

Lars Greger(MP), ordförande miljönämnden.
Foto: Södertälje kommun/Liza Simonsson

Miljönämnden har fattat beslut om att ingå ett samverkansavtal med Botkyrka kommun, som syftar till att effektivisera myndighetsutövningen inom miljö- och livsmedelslagstiftningen.

Ett viktigt steg mot en effektivare och mer sammanhållen tillsyn inom miljö- och livsmedelsområdet har tagits, när Miljönämnden nyligen beslutade att ingå ett samverkansavtal med Botkyrka kommun. Detta beslut, som träder i kraft från och med 1 juli 2024, markerar en ny period av samarbete mellan kommunerna.

(Annonslänk)

Det framkom att både Södertäljes och Botkyrkas miljökontor sett ett ökat behov av att kunna stärka sina resurser temporärt eller periodvis för tillsyn och kontroll. Därutöver har man identifierat fördelarna med att kunna överlåta beslutanderätten i specifika ärenden till varandra för att optimera processerna.

Genom detta samverkansavtal formaliseras samarbetet, vilket inte bara förbättrar resursanvändningen utan även bidrar till en ökad kompetens inom de berörda områdena. Avtalet, som föreslogs av miljökontoret och starkt stöddes av ordförande Lars Greger (MP), är tänkt att gälla från sommaren 2024.

Genom att samarbeta kan Södertälje och Botkyrka effektivisera sitt arbete och säkerställa högre kvalitet och snabbare hantering av ärenden inom miljöbalkens och livsmedelslagstiftningens områden.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 24 april 2024 09:47
Senast uppdaterad: 24 april 2024 09:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors