Företag i fokus:

Maria Melkemichels lyckade drag – Lanserar bok efter hektiskt år

2022_03_274907484_306787711438269_5159712836756209501_n

Kirurgen Maria Melkemichel lanserar bok efter ett år fyllt av hårt plugg och arbete. Foto: Privat.

Maria Melkemichel arbetar som kirurg på Södertälje sjukhus och har dem senaste 4,5 åren genomfört en doktorandutbildning inom medicin på Karolinska institutet.

Idag är hon alltså dubbeldoktor. Arbetet under forskarutbildningen har resulterat i en avhandlingsbok som numera är offentlig och tillgänglig för alla att läsa i både bokform och online.  

Berätta om din bok och varför du skrev den?

– I denna bok har mina studier samlats för att offentliggöras i syfte att förbättra vården och kirurgiska behandlingen för framtida bråckpatienter. Boken är mitt avhandlingsarbete inom Nät vid Bråckkirurgi, säger Maria Melkemichel.

Varför skriver du om bråckoperationer?

– Idén till avhandlingsprojektet uppkom tidigt under min bana som kirurg under utbildning. Det var mitt tekniska intresse för nätmaterial vid rekonstruktiv bråckkirurgi som satte grunden för det.

Med en stor entusiasm, som kanske endast kirurger har inför samtalsämnet om operationer, berättar hon att åtgärdande av ljumskbråck är en den vanligaste operationen som svenska kirurger utför. 

– Operation för ljumskbråck är idag en av vår allra vanligaste operation inom allmänkirurgi och vi utför ca 16,000 stycken ljumskbråcksplastiker årligen i Sverige, förklarar hon.

Marias forskning kring den kirurgiska behandlingen av bråckoperationer kan komma att förändra tillvägagångsättet för hur små navelbråck kan opereras för att undvika återfall samt hur kirurger ser på nätvalet vid ljumskbråckskirurgi.  

Att Maria skulle bli dubbeldoktor var kanske inte självklart direkt. Med kärlek för det öppna såret ville hon i första hand bli en kliniskt duktig och skicklig kirurg. Men tidigt under sin kirurgiska utbildning insåg hon att klinisk forskning på folksjukdomar, såsom bråck, är minst lika viktigt och intressant att bedriva som att operera dem. Maria blev färdig specialist i kirurg i mars 2021. 

Det går med bestämdhet att konstatera att det senaste året har varit hektiskt för Maria. Doktorandutbildningen och det kliniska arbetet har varvats med författande. Trots det kan Marias dagar vara jämförelsevis lika med andra människors dagar. Det som skiljer dem åt; är hur Maria spenderar sin tid på jobbet.

– En vanlig arbetsdag för mig är vanligtvis ett nära kliniskt patientnära arbete på sjukhus med individer som har en kirurgisk åkomma. Jag arbetar omväxlande med mottagningsbesök, rondar avdelningar, opererar samt går jourer kvällar och helger, säger hon.

Hur har du hunnit forska samtidigt som du har blivit kirurg?

– Jag har haft förmånen att ha erhållit goda forskningsanslag från Region Stockholm/Karolinska Institutet och har på så vis kunnat bedriva aktiv forskning med en betald lön, berättar Maria som nu alltså har disputerat i december 2021 på självaste nobeldagen och erhållit en doktorsexamen i medicin. 

Forskningsanslaget är en bekräftelse på att den forskning man genomför har stor patientnytta och betydelse för övriga samhället. I Marias fall har hennes forskning lett till att kunskapen om olika nättyper och dess risker för återfall och smärta vid ljumskbråckskirurgi har signifikant ökat.

Detta kan ha stor betydelse för hur man ser på vilket nät man ska använda sig av för patientens bästa vid en sådan mycket vanlig operation.

Maria kommer att fortsätta forska inom bråckkirurgi och hoppas på att kunna bidra med ny kunskap för att kunna på sikt förbättra den kirurgiska behandlingen för navelbråck. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2022 00:00

Avgörande kvartsfinal för SBBK – ”Årets viktigaste match”

PGU6989

Fotograf: Petra Gau

SBBK står inför en kritisk fjärde kvartsfinal mot Borås Basket imorgon kväll, där en seger är avgörande för att hålla säsongen vid liv och undvika ett tidigt sommaruppehåll.

– Vi behöver hela Södertäljes stöd, alla som kan behöver ta sig till Täljehallen och hjälpa oss bärga en till seger! Det är årets viktigaste match och vi behöver support från publiken och stödja med energi och passion, säger Sergi Brugué Garcia, SBBKs Head Coach.

Imorgon kväll väntar en spännande match i Täljehallen där SBBKs herrar tar sig an Borås Basket i den fjärde kvartsfinalen. Efter en nödvändig seger i måndags, är Södertäljelaget angeläget om att upprepa framgången och därmed hålla liv i hoppet om avancemang.

– Igår gjorde vi en riktigt bra match som ett lag och det är det enkla svaret till varför vi vann. Det handlade inte om taktik utan snarare om energi, karaktär, ledarskap och att vilja vinna mer än vad Borås Basket. Nu är det tillfälle att ta vara på det självförtroende och den motivation som gårdagens vinst byggt upp, samtidigt hålla fokus på nästa match och vara fullt inriktade att göra jobbet, säger cochen.

(Annonslänk)

Med en ställning av 2-1 till Borås Basket, laddar SBBK för att ge fansen en minnesvärd kväll och tvinga fram en femte och avgörande match i kvartsfinalserien. Matchen, som börjar 19:04, förväntas locka en stor publik.

– Det finns några nycklar i kommande match, först av allt behöver vi stoppa deras huvudsakliga poänggörare Ibi Watson och Jared Godfrey som är de två spelarna tar flest skott för deras Borås Basket. Det kommer innebära mycket individuellt ansvar för våra spelare att försvara dem med fullt fokus och respektera att de är bra skyttar. Borås är ett av de lag i SBL Herr med flest trepoängare satta över hela säsongen och har också visat det i den kvartsfinalserie att de är ett lag som skjuter oerhört bra från trepoängslinjen. En till nyckel imorgon är att stoppa amerikanska Ryan Logan, en stark spelfördelare för bortalaget från framför allt tresekundersområdet, säger Gerard Cunilleras, assisterande coach.

Imorgon vill SBBK ta kontroll över tempot och själva avgöra vilka skott som ska tas, inte bara acceptera de skott som Borås tillåter.

– Vi behöver balansera mellan avslut i tresekundersområdet och skott från trepoängslinjen! Vi (coachstaben) är helt säkra på att valen och balansen av skott kommer att leda till en högre procent mot korgen, avslutar Cunilleras.

Tillgängliga biljetter finns på SBBKS hemida, där fansen uppmanas att säkra sin plats för att stötta SBBK i denna avgörande match.

Fotograf: Petra Gau

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 april 2024 18:19
Senast uppdaterad: 9 april 2024 18:19

INSÄNDARE: Boel räddade SSK men stjälper Assyriska

Boel Goder

Kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner (S)
Foto: Shamash Oyal

Södertälje kommun, och i synnerhet Boel Godner, gör skillnad på klubb och klubb. Assyriska har en ekonomisk kris. Det hade även kära SSK en gång i tiden. 

För ungefär 10 år sedan var Godner mycket angelägen om att SSK skulle överleva en ekonomisk kris som hotade klubbens existens. Men när det gäller klubbar med mindre svenskt påbrå, ja, då ska det minsann vara ordning och reda i ekonomin.

Vi kan dock backa bandet ytterligare 10 år, till 2004, då Södertälje kommun sålde Scaniarinken och B-hallen för 19 miljoner kronor till SSK:s Arenabolag. Det skulle dock visa sig många år senare att SSK inte hade ”ordning och reda” i sin ekonomi, som Boel ständigt uppmanar till.

(Annonslänk)

Om jag minns rätt var det år 2012 som kommunen först klev in och ekonomiskt hjälpte SSK. Då gick de in via Telgekoncernen som aktieägare och tog över lån som inte skrevs av. Allt för att Sportklubben inte skulle hamna i händerna på inkassobolagen. Så snällt av kommunen och Godner, man blir ju rörd. Men generositeten slutade inte där. Inte långt därefter fick SSK över 3 miljoner kronor för renovering av duschrum.

År 2014 gjorde Södertälje kommun, med Boel i spetsen, sitt största drag för att rädda SSK, nämligen att återigen bli ägare av fastigheten. Prislappen låg på 130 miljoner kronor, vilket även innefattade viss ägarandel i Södertälje fotbollsarena.

Namnet Axa togs bort och 2016 blev det återigen Scaniarinken. Namnbytet av arenan innebar miljonbelopp i intäkter varje år – och som, hör och häpna, SSK fick behålla.
Och så sent som förra året bekostade Södertälje kommun ett helt nytt, toppmodernt ljudsystem för cirka fem miljoner.

Med andra ord, om ni frågar mig, som varken är fan av Assyriska eller besöker fotbollsmatcher, så är min neutrala syn att Boel Godner gör skillnad på klubb och klubb.

Med det sagt till vår ordförande: ett krossat glas går inte att reparera.

/Södertäljebo

Läs även: – INSÄNDARE: Tack Boel Godner för en mörk vår

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 april 2024 14:57
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors