Företag i fokus:

Maria Melkemichels lyckade drag – Lanserar bok efter hektiskt år

2022_03_274907484_306787711438269_5159712836756209501_n

Kirurgen Maria Melkemichel lanserar bok efter ett år fyllt av hårt plugg och arbete. Foto: Privat.

Maria Melkemichel arbetar som kirurg på Södertälje sjukhus och har dem senaste 4,5 åren genomfört en doktorandutbildning inom medicin på Karolinska institutet.

Idag är hon alltså dubbeldoktor. Arbetet under forskarutbildningen har resulterat i en avhandlingsbok som numera är offentlig och tillgänglig för alla att läsa i både bokform och online.  

Berätta om din bok och varför du skrev den?

– I denna bok har mina studier samlats för att offentliggöras i syfte att förbättra vården och kirurgiska behandlingen för framtida bråckpatienter. Boken är mitt avhandlingsarbete inom Nät vid Bråckkirurgi, säger Maria Melkemichel.

Varför skriver du om bråckoperationer?

– Idén till avhandlingsprojektet uppkom tidigt under min bana som kirurg under utbildning. Det var mitt tekniska intresse för nätmaterial vid rekonstruktiv bråckkirurgi som satte grunden för det.

Med en stor entusiasm, som kanske endast kirurger har inför samtalsämnet om operationer, berättar hon att åtgärdande av ljumskbråck är en den vanligaste operationen som svenska kirurger utför. 

– Operation för ljumskbråck är idag en av vår allra vanligaste operation inom allmänkirurgi och vi utför ca 16,000 stycken ljumskbråcksplastiker årligen i Sverige, förklarar hon.

Marias forskning kring den kirurgiska behandlingen av bråckoperationer kan komma att förändra tillvägagångsättet för hur små navelbråck kan opereras för att undvika återfall samt hur kirurger ser på nätvalet vid ljumskbråckskirurgi.  

Att Maria skulle bli dubbeldoktor var kanske inte självklart direkt. Med kärlek för det öppna såret ville hon i första hand bli en kliniskt duktig och skicklig kirurg. Men tidigt under sin kirurgiska utbildning insåg hon att klinisk forskning på folksjukdomar, såsom bråck, är minst lika viktigt och intressant att bedriva som att operera dem. Maria blev färdig specialist i kirurg i mars 2021. 

Det går med bestämdhet att konstatera att det senaste året har varit hektiskt för Maria. Doktorandutbildningen och det kliniska arbetet har varvats med författande. Trots det kan Marias dagar vara jämförelsevis lika med andra människors dagar. Det som skiljer dem åt; är hur Maria spenderar sin tid på jobbet.

– En vanlig arbetsdag för mig är vanligtvis ett nära kliniskt patientnära arbete på sjukhus med individer som har en kirurgisk åkomma. Jag arbetar omväxlande med mottagningsbesök, rondar avdelningar, opererar samt går jourer kvällar och helger, säger hon.

Hur har du hunnit forska samtidigt som du har blivit kirurg?

– Jag har haft förmånen att ha erhållit goda forskningsanslag från Region Stockholm/Karolinska Institutet och har på så vis kunnat bedriva aktiv forskning med en betald lön, berättar Maria som nu alltså har disputerat i december 2021 på självaste nobeldagen och erhållit en doktorsexamen i medicin. 

Forskningsanslaget är en bekräftelse på att den forskning man genomför har stor patientnytta och betydelse för övriga samhället. I Marias fall har hennes forskning lett till att kunskapen om olika nättyper och dess risker för återfall och smärta vid ljumskbråckskirurgi har signifikant ökat.

Detta kan ha stor betydelse för hur man ser på vilket nät man ska använda sig av för patientens bästa vid en sådan mycket vanlig operation.

Maria kommer att fortsätta forska inom bråckkirurgi och hoppas på att kunna bidra med ny kunskap för att kunna på sikt förbättra den kirurgiska behandlingen för navelbråck. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2022 00:00

Stor polisinsats – Två personer rånade med pistol och kniv

Polis-4

Arkivbild

Just nu pågår en stor polisinsats i Mariekäll med flera patruller. Enligt polisens uppgifter har två personer blivit rånade med ett pistolliknande föremål av flera gärningspersoner.

(Annonslänk)

Klockan 15.22 på torsdagseftermiddagen inträffade ett rån i Mariekälla, vilket resulterade i att fler polispatruller kallades in för att inleda en omfattande sökinsats efter de misstänkta gärningspersonerna.

Enligt polisens uppgifter blev två personer rånade av tre maskerade gärningspersoner, beväpnade med ett pistolliknande föremål och en kniv. De ska ha tvingat tvingade offren att lämna ifrån sig en mobiltelefon och en klocka innan de snabbt försvann från platsen.

En person uppges ha blivit misshandlad, men det finns inga rapporter om att denne har behövt uppsöka sjukvård.

De svartklädda och maskerade gärningspersonerna är ännu på fri fot trots insatser från flera polisresurser för att gripa dem. En utredning om grovt rån har inletts.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 17:27
Senast uppdaterad: 18 april 2024 18:03

Stort tryck inför Swedish Workshop i Södertälje

Foto: Visit Sweden

Foto: Visit Sweden

Södertälje står i fokus när Visit Sweden arrangerar Swedish Workshop, ett av sina mest framstående internationella mötesevenemang för resebranschen. En ökad efterfrågan, särskilt från amerikanska reseaktörer, har lett till att arrangören nu måste tacka nej ytterligare anmälningar.

I år arrangeras Swedish Workshop, som är Sverige främsta mötesplats för internationella reseaktörer och den svenska besöksnäringen, i Södertälje den 24–25 april. Evenemanget, som har en lång tradition sedan 1984, har detta år sett ett exceptionellt internationellt intresse, med över 80 aktörer från olika länder anmälda till deltagande. Det starkaste intresset kommer från amerikanska reseaktörer, vilket har lett till att Visit Sweden, för första gången, har behövt tacka nej till ytterligare deltagare från USA.

– Trycket är så pass stort att vi dessvärre måste begränsa antalet amerikanska aktörer på Swedish Workshop nu för att få plats med andra, vilket så klart är lite trist, säger Visit Swedens vd Susanne Andersson.

(Annonslänk)

Detta ökade intresse för Sverige som turistdestination stöds av ny Google-statistik, vilket speglar det växande globala nyfikenheten på Sverige. Med ett uppdrag från den svenska regeringen att marknadsföra landet som en attraktiv destination, står Visit Sweden inför den positiva utmaningen att balansera efterfrågan med möjligheterna till interaktion och nätverkande under evenemanget.

Årets upplaga av Swedish Workshop samordnas även med den globala hållbarhetskongressen GSTC2024, som hålls av Global Sustainable Tourism Council på Kungliga Djurgården i Stockholm. Denna unika möjlighet att delta i båda evenemangen understryker Sveriges engagemang för hållbar turism och innovation inom besöksnäringen.

Med en vision om att Sverige ska vara världens mest hållbara och attraktiva resmål senast år 2030, är Swedish Workshop en kritisk del i Visit Swedens strategi att främja hållbart resande och långsiktigt värde för både besökare och de lokala samhällena.

– Det är tydligt att det internationella intresset för Sverige som resmål är stort. Vi ska titta på om vi kan göra något ytterligare för alla de amerikanska researrangörer som vill hitta partners i Sverige, eftersom alla inte kommer att få plats, säger Anneli Crichlow som är Visit Swedens evenemangsansvarige för Swedish Workshop.

Swedish Workshop sätter Södertälje på kartan.

– Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att visa staden från sin bästa sida och låta besökarna upptäcka Södertälje som besöksmål. Det är viktigt både ur ett turismekonomiskt perspektiv – och att vi bygger en stolthet hos oss som bor och arbetar här. Södertälje har mycket att erbjuda, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City

Läs även: – Södertälje värd för ett stort internationellt evenemang

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 april 2024 16:00
Senast uppdaterad: 18 april 2024 16:04

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors