Företag i fokus:

Maria Melkemichels lyckade drag – Lanserar bok efter hektiskt år

2022_03_274907484_306787711438269_5159712836756209501_n

Kirurgen Maria Melkemichel lanserar bok efter ett år fyllt av hårt plugg och arbete. Foto: Privat.

Maria Melkemichel arbetar som kirurg på Södertälje sjukhus och har dem senaste 4,5 åren genomfört en doktorandutbildning inom medicin på Karolinska institutet.

Idag är hon alltså dubbeldoktor. Arbetet under forskarutbildningen har resulterat i en avhandlingsbok som numera är offentlig och tillgänglig för alla att läsa i både bokform och online.  

Berätta om din bok och varför du skrev den?

– I denna bok har mina studier samlats för att offentliggöras i syfte att förbättra vården och kirurgiska behandlingen för framtida bråckpatienter. Boken är mitt avhandlingsarbete inom Nät vid Bråckkirurgi, säger Maria Melkemichel.

Varför skriver du om bråckoperationer?

– Idén till avhandlingsprojektet uppkom tidigt under min bana som kirurg under utbildning. Det var mitt tekniska intresse för nätmaterial vid rekonstruktiv bråckkirurgi som satte grunden för det.

Med en stor entusiasm, som kanske endast kirurger har inför samtalsämnet om operationer, berättar hon att åtgärdande av ljumskbråck är en den vanligaste operationen som svenska kirurger utför. 

– Operation för ljumskbråck är idag en av vår allra vanligaste operation inom allmänkirurgi och vi utför ca 16,000 stycken ljumskbråcksplastiker årligen i Sverige, förklarar hon.

Marias forskning kring den kirurgiska behandlingen av bråckoperationer kan komma att förändra tillvägagångsättet för hur små navelbråck kan opereras för att undvika återfall samt hur kirurger ser på nätvalet vid ljumskbråckskirurgi.  

Att Maria skulle bli dubbeldoktor var kanske inte självklart direkt. Med kärlek för det öppna såret ville hon i första hand bli en kliniskt duktig och skicklig kirurg. Men tidigt under sin kirurgiska utbildning insåg hon att klinisk forskning på folksjukdomar, såsom bråck, är minst lika viktigt och intressant att bedriva som att operera dem. Maria blev färdig specialist i kirurg i mars 2021. 

Det går med bestämdhet att konstatera att det senaste året har varit hektiskt för Maria. Doktorandutbildningen och det kliniska arbetet har varvats med författande. Trots det kan Marias dagar vara jämförelsevis lika med andra människors dagar. Det som skiljer dem åt; är hur Maria spenderar sin tid på jobbet.

– En vanlig arbetsdag för mig är vanligtvis ett nära kliniskt patientnära arbete på sjukhus med individer som har en kirurgisk åkomma. Jag arbetar omväxlande med mottagningsbesök, rondar avdelningar, opererar samt går jourer kvällar och helger, säger hon.

Hur har du hunnit forska samtidigt som du har blivit kirurg?

– Jag har haft förmånen att ha erhållit goda forskningsanslag från Region Stockholm/Karolinska Institutet och har på så vis kunnat bedriva aktiv forskning med en betald lön, berättar Maria som nu alltså har disputerat i december 2021 på självaste nobeldagen och erhållit en doktorsexamen i medicin. 

Forskningsanslaget är en bekräftelse på att den forskning man genomför har stor patientnytta och betydelse för övriga samhället. I Marias fall har hennes forskning lett till att kunskapen om olika nättyper och dess risker för återfall och smärta vid ljumskbråckskirurgi har signifikant ökat.

Detta kan ha stor betydelse för hur man ser på vilket nät man ska använda sig av för patientens bästa vid en sådan mycket vanlig operation.

Maria kommer att fortsätta forska inom bråckkirurgi och hoppas på att kunna bidra med ny kunskap för att kunna på sikt förbättra den kirurgiska behandlingen för navelbråck. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 11 mars 2022 00:00

SBBK gör succé – avancerar till SM-finalen i basket

SBBK

Fotograf: Petra Gau.

Efter en imponerande seger i den tredje semifinalen säkrade SBBK sin plats i SM-finalen mot Uppsala. Nu ser laget fram emot den efterlängtade finalserien och jakten på det 25:e SM-guldet.

(Annonslänk)

SBBK visade upp sitt bästa spel när det verkligen gällde i den tredje semifinalen mot Uppsala. Trots en stark inledning från hemmalaget, kunde Södertälje vända matchen till sin fördel och säkra avancemanget till finalen.

Under ledning av coachen Bernat Canut visade laget upp en imponerande taktisk skicklighet och fördelade spelminuterna effektivt för att maximera lagets potential. Nu står de inför den kommande utmaningen i finalserien, som SBBK valt att döpa till ”Finalresan”.

Den första matchen i Täljehallen markerar starten på en kamp mot antingen regerande mästarna Luleå Basket eller Norrköping Dolphins. Med ett spelschema som lovar spännande möten och potential för en historisk triumf, är SBBK redo att ge allt för att bärga ytterligare ett SM-guld till sin anrika förening.

Spelschema för finalserien:
Final 1 – Tisdag 23 april kl. 19:00 i Täljehallen
Final 2 – Torsdag 25 april kl. 19:00 på bortaplan
Final 3 – Söndag 28 april kl. 15:00 i Täljehallen
ev. Final 4 – Tisdag 30 april kl. 19:00 på bortaplan
ev. Final 5 – Fredag 3 maj kl. 19:00 i Täljehallen

Biljetter hittar du här

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 23:46
Senast uppdaterad: 17 april 2024 23:46

Taquerian sadlar om till nytt italienskt koncept

EC83DB47-EE76-473D-BC5D-8F6ECAC113EE

Bruno Fuentes, en av ägarna.
Foto: Aljoša Lagumdžija,/Alexander Isa

Efter framgångarna med Taqueria på Stora Torget tar ägarna ett nytt grepp om gastronomin med öppnandet av en ny italiensk restaurang – Buono.

Efter att ha lockat matälskare till Stora Torget med Taqueria, som öppnade förra året och snabbt blev en succé, tar ägarna nu sikte på nya höjder. Det nya italienska konceptet Buono utlovar att bli en spännande utveckling, med en meny och atmosfär.

Restaurangen Buono kommer att föra vidare ägarnas passion för högkvalitativa råvaror och exceptionell matlagning. Buono planeras att öppna i början av maj på samma adress som tidigare Taqueria, där gästerna kan förvänta sig en förnyad matupplevelse i en välkomnande och modern miljö.

(Annonslänk)

För matentusiaster i Södertälje och omnejd markerar Buonos ankomst en spännande utveckling på stadens gastronomiska karta.

– Vi ser fram emot att välkomna både gamla och nya gäster till Buono. Vår ambition är att skapa en plats där mat och gemenskap står i centrum, med en meny som speglar vårt engagemang för kvalitet och nyskapande, säger en av ägarna, Bruno Fuentes till Telgenytt.

Taquerian var oerhört populär. Varför väljer ni att ändra konceptet?

– Vi var mycket nöjda med vårt tidigare koncept och maten blev väl mottagen av våra gäster. Vi tror dock att det nya italienska konceptet, tillsammans med vår erfarenhet och de unika kockar vi nu har, kommer att locka en ännu bredare publik. Dessutom ser vi fram emot att introducera en lunchmeny som vi är övertygade om kommer att bli mycket uppskattad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 19:43
Senast uppdaterad: 17 april 2024 20:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors