Företag i fokus:

Ett konstmuseum i Södertälje

2022_03_B121AA3E-50C6-417B-98DC-868279EC364D

Vi har ett antal museer i Södertälje. Ett museum är enligt museilagen: en institution som är öppen för allmänheten och som förvarar, bevarar, undersöker, förmedlar och ställer ut materiella och immateriella vittnesbörd om människan och människans omvärld.

Vi har ett friluftsmuseum: Torekällberget som visar hur man levde i Södertälje och Södermanland på 1800-talet. Södertäljes äldsta museum är Biologiska museet. På Torekällberget har vi även ett stadsmuseum förlagt i Handelsbodens nedersta våning.

Enligt Destination Södertälje har vi dessutom flertal ytterligare museum runt om i kommunen; Wendela Hebbes hus, Marcus Wallenberg-hallen, Tullgarns slott, Kanalmuseet, Tom Tits Experiment, Dockmoran, Ejdern (som går till Vikingastaden Birka).

Södertäljes nyaste museum är Grafikens Hus. En institution som blivit väl granskat av LT i ett antal artiklar. Grafikens Hus är ett konstmuseum som öppnade 1996. På museets hemsida går det att läsa om deras verksamhet.

Institutionen verkar för att göra den grafiska konsten tillgänglig för alla. En viktig ambition är att nya grupper ska ”få möta grafik genom en engagerad pedagogik som inspirerar till en ökad förståelse om konst”.

Det är fantastiskt att Södertälje kommun kan erbjuda så många intressanta och spännande museer.

Att Grafikens Hus i samråd med kommunen har etablerats i Södertälje ser vi väldigt positivt på. De har sedan samarbetet påbörjats blivit en viktig del av kommunens kulturverksamhet.

De har på kort tid hunnit bygga upp nätverk inom konst och kultur. Grafikens Hus har erbjuder allt från relativt smala och riktade workshops till utställningar och konstellationer som vänder sig till den breda allmänheten. De arbetar med konstnärer i stadsutveckling, ofta i samarbete med kommunen och olika grupper i Södertälje. De låter konsten möta medborgaren med nya insikter och upplevelser, vilket gör att fler känner sig speglade i staden.

En viktig aspekt i kommunens samarbete med Grafikens Hus är vikten av att deras verksamhet ska knyta an till våra befintliga konst- och kulturföreningar, men även till andra aktiviteter inom det civila samhället och kommunala verksamheter.

Grafikens Hus har redan upparbetad kontakt med Södertäljes skolor och fritidsgårdar. Vi kan redan nu se att de haft spännande projekt med såväl Kulturskolan och Konsthallen som med lokala kulturaktörer som Livet Bitch och Läsfrämjarinstitutet – några exempel av många.

Samarbeten som kan utvecklas och den långa listan av samverkan kan bli än längre.

Slutnotan för en ackumulerad underhållsskuld gällande fastigheten som kallas för Gjuteriet får vi nu ta. Det är viktigt att påpeka att några andra alternativ än att rusta upp den gamla kulturhistoriska fastigheten inte finns. När restaureringen väl är gjord kommer byggnaden passa bra för ett konstmuseum med verkstäder för grafik. Tidigare utställningar har lockat publik från hela landet, ja faktiskt från hela Europa.

Södertälje är en kulturstad. Med många olika kulturaktörer och sevärdheter. Grafikens Hus har bidragit till att stärka vår kulturella tradition, och med ett fast utställningshus där verksamheten kan nå sin fulla potential, kommer detta att bli än mer tydligt.

Vi ser fram mot ett konstmuseum i en fascinerande kulturhistorisk byggnad, där vi nu kommer att ta vara på en viktig del av svensk industrihistoria.

Det kommer bli till stor glädje och nytta för våra medborgare i kommunen.

David Winerdal (KD) ordförande kultur- och fritidsnämnden

Ingela Evegård (S) förste vice ordförande kultur- och fritidsnämnden

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 mars 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:18

Nykvarnsprofilerna väcker liv i Folkets park – anordnar festival

12Xs12

Daniel Fridström och Jonas Tygesén anordnar en konsert per sommarmånad.
Foto: Alexander Isa

Nykvarns Folkets park förvandlas till en livlig festivalplats denna sommar. Arrangörerna, de lokala profilerna Jonas Tygesén och Daniel Fridström, bjuder in till tre festlördagar och lovar tre härliga tillställningar med folkkära artister.

Nykvarns välkända profiler och trubadurvännerna, Jonas Tygesén och Daniel Fridström, är hjärnorna bakom denna sommarens höjdpunkt i kommunen. Med en återupplivning av Folkets park vill de återskapa den folkfest som parken var känd för under dess glansdagar. Konceptet, ”JUNI, JULI, AUGUSTI”, erbjuder inte bara livemusik från diverse artister och DJ:s utan även underhållning och tävlingar i form av musikquiz och trubadurspelningar

Den 29 juni öppnar Folkets Park för den första av tre sommarfestivaler.
Foto: Alexander Isa

– Idén kläcktes på en alptopp i Italien där vi båda enades i att Nykvarn måste väckas till liv. Vår fina Folkpark var en gång den mest naturliga samlingsplatsen i Nykvarn, men har ofta stått öde sedan sina glansdagar fram till slutet av 90-talet. Detta vill vi nu ändra på och i samband med att Nykvarns kommun fyller 25 år är tidpunkten bättre än någonsin, säger vännerna Daniel Fridström och Jonas Tygesén till Telgenytt

Förutom musikupplevelser kommer parken att vara utrustad med ett område för foodtrucks och en bar med alkoholservering där besökare kan njuta av allt från street food till traditionella grillrätter och kalla drycker.

Festivalen är utformad för att välkomna alla åldrar. Ungdomar under 18 år får komma in i målsmans sällskap, och barn under 7 år har fri entré.

Här planeras en bar med alkoholservering.
Foto: Alexander Isa

– I sommar släpps filmen Sommartider som handlar om Gyllene Tiders genombrott och framgångssaga. Delar av inspelningen har skett just i Nykvarns Folket park. Som en hyllning till detta har vi valt att kalla vårt projekt för JUNI, JULI, AUGUSTI med en konsert per sommarmånad.

Initiativtagarna ser detta som början på en långsiktig tradition och en möjlighet för Nykvarns invånare att återknyta till sin lokala mötesplats. Med en plan för att etablera festivalen som en återkommande sommarhändelse, hoppas de att Folkets park återigen ska bli hjärtat i Nykvarns samhällsliv.

Hur många besökare räknar ni med per tillfälle.

– Det är svårt att säga. Det finns kapacitet för över 3000 personer, men vi tror på 1500 per tillfälle.

Vid premiären den 29 juni uppträder bandet Sprängsten på festivalen samt Sveriges populäraste Gyllene Tider tribute band Moderna Tider. I juli välkomnas Björn Rosenström och Rockpojkarna, medan Anna Vee och STHLM Jukebox avslutar festivalserien i augusti, arrangerad av Tygesén och Fridström.

Festivaldagarna är satta till den 29 juni, 20 juli och 17 augusti, vilket ger alla chans att vara en del av denna nya tradition. Mer information om biljettförsäljning och program finns tillgänglig på evenemangets officiella hemsida: www.junijuliaugusti.se.

Daniel Fridström visar platsen som kommer att göras om till en discodansyta för besökare.
Foto: Alexander Isa

Trubadurvännerna, Jonas Tygesén och Daniel Fridström, står för sommarens höjdpunkter i Nykvarn.
Foto: Alexander Isa

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 22:30
Senast uppdaterad: 16 maj 2024 13:22

Busch på besök i Södertälje – Vill se ett Seyfo-erkännande

KD

Foto: KD

Idag besökte Ebba Busch (KD), vice statsminister, tillsammans med riksdagsledamoten Yusuf Aydin och KD Södertäljes gruppledare Anna Syrjänen, S:t Jacobs Syrisk Ortodoxa församling i Södertälje. Där träffade de bland annat Mor Johanon Lahdo, ärkebiskop för Sverige och övriga Norden

Besöket kretsade kring Kristdemokraternas krav på att Sverige ska erkänna Seyfo som ett folkmord, i likhet med vad flera EU-länder redan gjort. Partiet underströk att de riktade massövergreppen mot kristna minoriteter under Seyfo ska betraktas som ett folkmord, vilket majoriteten av forskare också är eniga om.

Riksdagsledamoten Yusuf Aydin(KD), Ebba Busch (KD) och Södertäljes gruppledare Anna Syrjänen (KD).
Foto: KD

Dessutom arbetar regeringen och Kristdemokraterna aktivt med att stärka säkerheten för trossamfund.

Regeringen har ökat anslagen för säkerhetshöjande åtgärder med 30 miljoner kronor till totalt 74 miljoner kronor årligen från och med 2024. Dessutom har regeringen tillfört 20 miljoner kronor till arbetet mot rasism och främlingsfientlighet och ska ta fram en handlingsplan mot rasism och hatbrott. Myndigheten för stöd till trossamfund har också fått i uppdrag att genomföra insatser för att stärka trossamfundens säkerhet och öka kunskapen om deras utsatthet.

Under besöket i Södertälje betonade Ebba Busch också vikten av att skydda trossamfundens roll i samhället och att motverka försök att tysta religiösa grupper. Yttrandefrihet, trosfrihet och religionsfrihet framhölls som centrala värderingar i både Sverige och västvärlden.

Till LT berättar Kristdemokraternas partiledare att hon ser Seyfo som ett folkmord och att partiet fortsätter att sätta tryck på andra för ett erkännande.

– Vi fortsätter att lyfta frågan i riksdagen på olika sätt, vi uppmärksammar årsdagen och pratar om det fruktansvärda folkmordet. Vi har inte ändrat oss, säger Ebba Busch till tidningen.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 maj 2024 18:44
Senast uppdaterad: 15 maj 2024 18:44

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors