Företag i fokus:

Assyriska kvinnoförbundet firar 40 år – Sveriges äldsta minoritetsförbund

2022_04_277310423_553299642709340_5760100377621077995_n

Foto: Assyriska Kvinnoförbundet

Assyriska kvinnoförbundet (AKF) vill uppmärksamma sitt 40-årsjubileum och utge en bok, lördag den 9 april.

Det firar Sveriges äldsta minoritetsförbund, AKF, med tal, kultur och mycket mer.

År 1967 kom den första gruppen assyrier till Sverige. De var kristna flyktingar från Mesopotamien/Bethnahrin, landet mellan de två floderna, Eufrat och Tigris. Assyrierna var den första organiserade invandringen i Sverige och många av kvinnorna var inte välutbildade.

Den 15 juni 1980 bildades den första Assyriska Kvinnokommittén som var underställd Assyriska Riksförbundet och 29 år senare blev AKF ett självständigt förbund.

”Ett huvudorgan för att främja samarbetet mellan det assyriska lokalföreningarnas kvinnosektioner”

Det blev ett huvudorgan för att främja samarbetet mellan det Assyriska lokalföreningarnas kvinnosektioner och att föra fram de assyriska kvinnornas frågor.

Både på nationell och internationell nivån och att uppnå ett jämställt assyriskt föreningsliv där kvinnor och män har samma möjlighet och förutsättning. Att utveckla och forma, bevara den assyriska kulturen och språket, samt öka att förståelsen mellan olika kulturer och generationer.

”Underlätta assyriska kvinnors integration, delaktighet och inflytande i det svenska samhället”

Vi verka för ökad kunskap om den svenska kulturen och vill underlätta assyriska kvinnors integration, delaktighet och inflytande i det svenska samhället.

Vi vill också utveckla utbytet av kvinnors kunskaper och erfarenheter samtidigt främja jämställdheten i det assyriska föreningslivet.

Assyriska kvinnoförbundets kamp fortsätter för kvinnors frihet, jämlikhet, och solidaritet.

Assyriska Kvinnoförbundet

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:18

Södertäljebo bland sju nya miljonärer i lottodragning

LOTTO

Pressbild: Lotto

En lycklig lottospelare från Södertälje blev en av sju nya miljonärer i Stockholms län efter senaste dragningen av Lotto Andra Chansen.

(Annonslänk)

I en spännande Lotto Andra Chansen-dragning i lördags blev 30 svenskar, från Trelleborg i söder till Umeå i norr, miljonärer över en natt. Bland dessa lyckliga vinnare var sju personer från Stockholms län, inklusive en person från Södertälje. Varje vinnare tog hem en miljon kronor.

Dragningen inkluderade alla som spelat Lotto med Joker under det senaste halvåret, vilket gav en extra chans att vinna stort. Bland de sju vinsterna i Stockholms län fördelades de mellan spelare i bland annat Sollentuna, Norsborg, Nacka, Stockholm och Hägersten, med en vinst som också landade i Södertälje.

Kommunikatören från Svenska Spel Tur lyckades nå en av de chockade vinnarna under kvällen. Mannen i 60-årsåldern, en trogen Lotto-spelare som aldrig tidigare vunnit stort, uttryckte sin förvåning och glädje över telefon.

– Du skämtar med mig? Det känns som en dröm. Mitt liv kommer inte förändras utan jag kommer leva på som vanligt, men pengarna ger mig och frun en ekonomisk trygghet, säger vinnaren till Svenska Spel.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2024 15:30
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 15:30

450 bostäder planeras – nu kan du tycka till

Skarmavbild-2024-05-01-kl.-11.41.28

Illustration: Arrhov Frick/Södertälje kommun

Invånare inbjuds att lämna synpunkter på det nya bostadsprojektet i Visbohammar, där 450 bostäder planeras.

(Annonslänk)

Samrådsprocessen för det nya bostadsområdet i Visbohammar har nu inletts. Projektet, som ligger strax norr om Riksväg 57 och vid gränsen till Gnesta kommun, inkluderar planer på att bygga 450 nya bostäder, en förskola och ett äldreboende. Bostäderna kommer att variera mellan småhus, radhus och lägenheter i ett område som syftar till att förmedla en genuin bykänsla.

Detaljplaneförslaget är tillgängligt för allmänheten och synpunkter kan lämnas fram till den 5 juni. Invånarna har möjlighet att ta del av planerna och bidra med sina åsikter via brev eller e-post till samhällsbyggnadskontoret.

För de som föredrar att se förslaget personligen finns det tillgängligt på flera platser, inklusive Södertälje Stadshus på Nyköpingsvägen 26, Södertälje stadsbibliotek, Mölnbo bibliotek, och Gnesta bibliotek under deras ordinarie öppettider.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 maj 2024 11:43
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 11:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors