Företag i fokus:

Albera Jene från Södertälje nominerad till kungligt pris – ”Känns overkligt”

2022_04_277352069_490532096112226_6552506167817986145_n

Foto: Kungligaslottet.

Varje år, sedan 2007, tilldelas Kompassrosen till unga ledare av Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. I år nomineras Albera Jene från Södertälje för sina fantastiska insatser och engagemang för bland annat damfotbollen hon engagerar sig i.

Kompassrosen är ett stipendium som delas ut av Sveriges konung, Carl XVI Gustav, till unga värde-drivna ledare som med mod, tanke och handlingskraft bidragit till positiv förändring.

– Det känns overklig, men också jättespännande med nomineringen. Jag är väldigt tacksam över detta och det en ära att få vara en av finalisterna, säger Albera Jene till Telgenytt.

Totalt nominerades hundratals, men endast 10 personer utsågs till finalister, och en av dessa är 20-åringen Albera Jene som sedan 14 års åldern velat förändra världen via sitt engagemang för fotboll.

– Bland annat har hon hållit i kostnadsfria fotbollsträningar med syftet att skapa trygga mötesplatser för unga tjejer. Hon har även utvecklat flera projekt i Södertälje, som damsatsningen för Assyriska FF. På Svenska hjältar-galan 2020 vann hon pris i kategorin Årets ungdomshjälte, säger Ida Hennerdal verksamhetsledare på Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap, i nomineringen.

– Utmärkelser som denna får en att vilja kämpa ännu mer för tjejers rätt inom sport och ledarskap, säger Albera Jene.

Syftet med Kompassrosen är att uppmärksamma unga som engagerat sig och tagit ansvar utöver det vanliga. Samtidigt vill Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap lyfta fram ungas insatser i samhället och inspirera fler unga att våga leda sig själva och andra.

Den 4 maj delas ett stipendie på 50 000 kronor till utvalda kandidater under en prisutdelning på Kungliga slottet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 14 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 12 maj 2023 10:02

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors