Företag i fokus:

Barnen på LFI nådde en milstolpe – ”Otroligt stort för oss”

2022_04_5C8E01DA-2792-4A42-9E84-2AD7FE0D9A99

Barnen på Läsfrämjarinstitutet, Läslandet, i Södertälje har nått en milstolpe. 

Barn i åldrarna 9 till 12 år på LFI-Läslandet avslutade nyligen en hel kapitelbok vilket uppmärksammades och firades ordentligt.

– Jag är så imponerad av barnens entusiasm och ökade intresse för läsning. Det är otroligt stort för oss att avsluta en periods läsning, säger Marlen Eksander till Telgenytt.

Grundaren och verksamhetschefen för LFI, Marlene Eskander, nominerades nyligen till kommunens Hållbarhetspriset 2021. De som bevittnat hennes hårda arbete är föga förvånade över nomineringen.

Allt i LFI-Läslandet verksamhet görs med enomt engagemang för barn och vuxna vars syfte är att stärka demokratin och öka integrationen och delaktigheten i samhället. 

Hållbarhetspriset tilldelades denna gång till Jan Johansson från Second hand till hjälp, men Eskanders arbete för samhället fortsätter.

Nyligen avslutade barnen på LFI en hel kapitelbok efter fem veckors arbete och firade högtidligt med middag, poddinspelningar, boksamtal och teater. Att barnen väljer att kommer till ett läs- litteraturoch kultursammanhang på sin fritid betyder oerhört mycket berättar Marlen Eksander. 

Marlen Eksander från LFI, grundare och verksamhetschef.

– Det är stort för oss att få barnen att samlas kring litteratur och vilket fantastiskt arbete mina kollegor, Per Sörås teaterpedagog och skådespelare Nurbo Bozan har gjort med barnen, säger Eskander och fortsätter.

– Jag blir så rörd av deras blinda tro att barn kan, förmår och vill om de får förutsättningar och tillräckligt med uppmuntran. Barnen var väldigt glada och entusiastiska i boksamtalet över pizzamiddagen. De vill fortsätta läsa och spela teater, det är kombinationen som lockar säger hon.

Barnen på LFI läste boken ”Habib, meningen med livet” som handlar om barn i förorten som barnen kunder relatera till. 

– Det kändes som om vi läste om oss själva karraktärerna i boken pratar olika språk. Tänk om jag kunde bli omskriven, att det står om oss i böcker, säger ett av barnen och får medhåll av andra barnen.

Nu vill barnen på LFI, med Marlen i spetsen, skriva sin egna Läslandet bok.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 april 2022 00:00
Senast uppdaterad: 20 april 2022 00:00

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors