Företag i fokus:

Investerat 500 miljoner – ”Har en långsiktig 100-årsplan”

2022_06_Elite-Hotell

Foto: Alex Ataseven.

När Telgenytt besöker Elite Hotels nya satsning i Astras gamla huvudkontor på Västra Mälarehamnen är arbetet i full gång med färdigställa hotellet till hösten.

Hittills har hotellkedjan investerat närmare 500 miljoner kronor och ser positivt på den långsiktiga investeringen.

– Vi har inte en pressad ekonomi, inleds samtalet med hotelldirektören Steffen Sander som syftar till LTs tidigare reportage där de menar att hotellkedjan har en pressad ekonomi. – Tvärt om, vi har en mycket god ekonomi och har en långsiktig 100-årsplan, säger han till Telgenytt.

I Astras gamla huvudkontor på Västra Mälarehamnen byggs och donas det för full. När bygget står klart kommer hotellet ha flera restauranger, varav en med Napolitanska vedugnspizzor med egen ingång från Storgatan.

Entrén till Elites nya hotellsatsing i Södertälje. Just nu pågår stora renoveringar som ska stå klart till hösten. Foto: Alex Ataseven.

Hotellet kommer erbjuda barer, stora festvåningar och konferenslokaler med plats för 150 personer samt koncernens egna spakoncept Vana Spa med bland annat en avdelning för turkisk hamam.

– Hotellet kommer även att få ett omfattande spa med inspiration från de antika romerska baden, med trädgård och totalt tre pooler. Spa:et kommer att bli det största hittills med 1500 kvadratmeter, både inne och ute och kommer att kunna nyttjas året runt, säger hotelldirektören.

Hotellet beräknas att stå helt klart under senhösten, men öppnade nyligen bokningen från och med januari 2023 och redan nu har intresset varit stort. Främst från stora företag som visat intresse för möten, konferens och evenemang, men även från Södertäljeborna.

– Det är ett bevis och ett starkt tecken på att det finns ett mycket stort gästunderlag och ett oerhört stort intresse för vår omfattande hotellsatsning, och att vi är ett välkomnat och efterlängtat tillskott, både lokalt och i hela Sverige, säger Steffen.

Stor spa-avdelning både innomhus och utomhus. Foto: Alex Ataseven

Det nya hotellet kommer vara ett förstklassigt lyxhotell där man valt att behålla exklusiva koppardetaljer och träbalkar, som monterades när fastigheten byggdes år 1896. Man har valt att implementerat dessa i exklusiva moderna detaljer för att skapa en lyxig känsla samtidigt som man bevarar fastigheternas långa historia.

Inom en snart framtiden öppnar även hotellet vid Marenplan, men Elite och hotelldirektören ser positivt på ökat utbud av hotell.

– Vi oerhört positiva till att Södertälje som destination kan växa ytterligare, bli ännu mer attraktiv och ska kunna erbjuda ännu fler gästbäddar, vilket är en förutsättning för att i framtiden kunna lägga större evenemang, mässor, kongresser och konserter med mera i Södertälje, säger Steffen Sander.

Hotelldirektören Steffen Sander visar innergården mellan fastigheterna. Foto: Alex Ataseven.

Fastigheten som Elite tagit över var läkemedelsbolaget Astras huvudkontor i Södertälje fram till sammanslagningen med Zeneca 1999.

Det var länge ett av Sveriges dyraste huvudkontor och där den tidigare Astrachefen, Håkan Mogren, hade sitt kontor. Här har Elite gjort om hans gamla kontor till en lyxsvit med ett pris på cirka 30.000 kronor natten.

Med den nya satsningen på Västra Mälarehamnen i Södertälje kommer hotellkedjan att ha totalt 41 hotell i Sverige.

Totalt erbjuds 161 rum och sviter i nio olika prisklasser och kommer ha ett enastående och fantastiskt fint läge alldeles intill Södertälje kanal, där 7000 båtar passerar årligen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 juni 2022 00:00
Senast uppdaterad: 6 oktober 2022 05:49

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors