Företag i fokus:

Äldreomsorgen och Telge Tillväxt i viktigt samarbete

Telge Foto -Alex Ataseven

Foto: Pixnio/Alex Ataseven.

Telge Tillväxt (TTX) har i tio år haft uppdraget att bidra till att minska arbetslösheten i Södertälje bland unga. 

TTX har framgångsrikt utvecklats till en läroplats och träningsarena som gör unga vuxna, i huvudsak, mellan 18-24 år anställningsbara och leder till riktiga jobb.

Metodiken bygger på en kombination  av uthyrning för arbete med praktik, utbildning, yrkesutbildning, svenskundervisningen mm. 

Resultatet är mycket gott. I genomsnitt går mellan 70 och 80 procent av ungdomarna vidare till jobb eller studier efter sin tid på TTX. 

Sedan drygt ett år tillbaka har TTX uppdrag utökats till att även omfatta utrikesfödda kvinnor mellan 25-40 år som står utanför arbetsmarknaden. 

Inte sällan har dessa kvinnor varit hemma och tagit hand om familj, hem och hushåll och saknat erfarenhet och förankring i det svenska arbetslivet och har därmed också bristande kunskaper i svenska språket.

”Detta nya branschspår visade sig vara ett lyckokast”

Under 2021 inleddes ett samarbete mellan TTX och Äldreomsorgsnämnden som innebar att ett nytt branschspår, Vård- och omsorg, etablerades inom TTX vid sidan av de redan befintliga te x inom industri och handel. Detta nya branschspår visade sig vara ett lyckokast eftersom många kvinnor i den nya målgruppen gärna såg en framtid där.

Hittills har tjugotvå kvinnor nu haft möjlighet att via TTX komma in på vård- och omsorgsboenden för äldre samt gruppboenden inom funktionshinderområdet, som träningsarena under sex månader. Under den tiden har man provat på yrket, funnits med i ett arbetslivssammanhang, haft arbetskamrater samt systematiskt tränat och utvecklat sina svenskakunskaper. 

Berättelserna om kvinnornas väg från att stå utanför arbetlivet till att ha en tillhörighet, är förstås skiftande. Några har upptäckt att vård- och omsorg inte är det som passar dem, några har bytt till andra branschspår och för ett fåtal återstår en tid av språkträning. 

”Utvecklat både språk och studiemotivation så att de fått vikariatsanställningar”

Ett flertal har funnit att arbete inom omsorg och omvårdnad är just det som passar dem bäst. Efter sex månader i TTX branschspår har de utvecklat både språk och studiemotivation så att de fått vikariatsanställningar inom Södertälje kommun som vårdbiträden.

Flera av dem har bestämt sig för att söka till utbildning inom området och sju personer har med glädje och stolthet tagit emot besked att de antagits till höstens vård- och omsorgsutbildning. Detta efter att praktiserat och tränat under sex månader!

Samarbetet mellan TTX och Äldreomsorgsnämnden är och kommer framöver vara en väg till kompetensförsörjning inom vård och omsorg och till att fler utrikesfödda kvinnor kommer in på arbetmarknaden och skapar sin egen försörjning. 

Ingela Nylund Watz, Riksdagsledamot (S),  ordförande i Telge Tillväxt AB

Pia Sjöstrand, (S) ordförande i Äldreomsorgsnämnden

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:18

SENASTE NYTT: Tonårsflicka dömd för bränderna i Lunagaraget

38E6D8D0-4F31-487B-BFAA-AF7E62EBF960

Foto: Daniel Brace, Braceiller Productions / Läsarbild

En 17-årig flicka från Södertälje har dömts för mordbrand efter att ha orsakat flera separata bränder i Lunagaraget. Det rapporter SVT Nyheter Södertälje.

Södertälje tingsrätt har dömt en 17-årig flicka för tre fall av mordbrand efter en rad bränder i Lunagaraget. Flickan har tidigare bott i HVB-hem och omhändertogs för tvångsvård av socialnämnden tidigare i år efter att ha avvikit flera gånger.

(Annonslänk)

Under en enda vecka i augusti, specifikt den 19:e, 21:a och 23:e, drabbades garaget av bränder, vilket resulterade i att sex bilar förstördes. Polisen kunde koppla flickan till varje incident då hon vid varje tillfälle stoppades i närheten av brottsplatsen. Bevisen inkluderade inte bara sökhistorik utan även fotografier och meddelanden som tydligt visade flickans intresse för bränder och pyroteknik. Kommunikationen före den tredje branden, där flickan uttryckte kännedom om misstankarna mot henne, spelade också en viktig roll i åtalet.

Utredningen avslöjade att flickan genomfört sökningar på sin telefon om hur man ”bränner en bil lättast” samma dag som den första branden bröt ut i Lunagallerians garage. Ytterligare sökningar om ”petbomb”, ”explosive ball” och ”rödsprit från Biltema” stärkte misstankarna mot henne.

Trots att ingen person kom till skada under bränderna, är skadorna på egendom omfattande. Flickan, som nu dömts i Södertälje tingsrätt, har konsekvent förnekat alla anklagelser trots det tunga bevismaterialet så som övervakningsbilder som placerar henne på brottsplatsen. I förhör hävdar flickan att hon inte minns sin närvaro där.

Eftersom hon var minderårig vid bränderna döms hon till ungdomsvård, och enligt rapporter från SVT ska hennes vårdnadshavare ställs inför krav på skadestånd för de förstörda bilarna.

Läs även: BILDEXTRA / TV: Kraftig brand i Lunagaraget

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 13:00
Senast uppdaterad: 30 april 2024 13:08

DEBATT: Assyriska FF behöver städa upp framför egen dörr

5A66403F-E671-44AE-B80C-571AF9893C72

Alexander Rosenberg(M)
Foto: Södertälje kommun

Svar på insändare: – Tacka Boel Godner för en mörk vår:
– ”Det är inte utan orsak kommunen valt att agera så som vi gjort.”, skriver Alexander Rosenberg, Moderaternas gruppledare, i debattinlägget.

I ett debattinlägg i Telgenytt skriver Moussa Esa, ordförande i Assyriska FF att det är kommunens fel att Assyriska hamnat i ekonomiskt trångmål och riskerar att läggas ner. Esa gör också klart i sitt inlägg att det är ”Lars och Alexander” (läs: Miljöpartiet och Moderaterna) som nu är medansvariga för detta, utöver Socialdemokraterna som hittills varit deras måltavla i debatten. Låt mig ge min egen bild av situationen, då jag anser att ansvaret ligger helt på Assyriska FF.

Som styrelseordförande har man tillsammans med sin styrelse både det ekonomiska och det juridiska ansvaret för sin förening. Esas bild av att det skulle vara politiken som illvilligt drar undan mattan för föreningen saknar relevans och är snarare en politisk påverkanskampanj för att få oss att ”ändra oss”. Kommunen har varken ansvar eller skyldighet att finansiera föreningar, vi gör det när vi anser att det är en bra prioritering av våra resurser. Södertälje kommun är fullt av fantastiska föreningar och den positiva effekt de ger våra invånare är det ingen som tar lätt på – där talar jag nog för alla partier i kommunfullmäktige.

”Det pågår en kampanj mot politiken och jag vill vara tydlig.”

Men åter till ansvaret för styrelsen – för det är inte utan orsak kommunen valt att agera så som vi gjort. Det pågår en kampanj mot politiken och jag vill vara tydlig.

För det första har Assyriska FF haft problem med betalningarna under sju års tid. 

För det andra erbjöds Assyriska FF senast i höstas en avbetalningsplan på sina skulder. Ett väldigt generöst erbjudande som Assyriska FF tackade nej till eftersom vi krävde att dom skulle betala av skulden varje månad – styrelsen föreslog då istället en ändring som bland annat innebar att dom endast ”bör” betala fakturorna när de kommer. 

För det tredje har vi fallet när Assyriska FF upplät Södertälje kommuns arena till en privat nyårsfest, där polis uppges ha blivit attackerad av gästerna när den försökte avvisa desamma.

För det fjärde utreds klubbens bokföring av Ekobrottsmyndigheten – något som framkom när den politiska ledningen besökte klubben. Assyriska FF ansåg att utredningen föranletts av att kommunen polisanmält klubben, vilket inte stämmer.

”Assyriska FF:s styrelse, eller dess medlemmar, behöver ta sitt ansvar”

Detta är huvudanledningarna till att kommunen nu valt att inte lägga mer tid på den ”dialog” vi hittills fört. I stället behöver Assyriska FF:s styrelse, eller dess medlemmar, ta sitt ansvar och städa upp framför egen dörr. 

Att det framförs kritik som innebär att den politiska majoriteten skulle vilja tvinga en stor förening att lägga ner framstår som märklig. Vårt fokus är snarare tvärt om, idrotten och föreningslivet är en förutsättning för att kommunen ska klara sitt uppdrag. Att fler ungdomar ska få idrotta, att fler får ta del av den gemenskap som följer därav och att vi kan bli den stora idrottskommun som vi en gång varit, står högt på vår agenda. Men det förutsätter ordning och reda – framför allt hos föreningar som vill finansieras av skattebetalarna. 

Alexander Rosenberg,
Kommunalråd, Moderaternas gruppledare

(Annonslänk)

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 april 2024 11:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 12:57

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors