Företag i fokus:

Alexander från Södertälje representerar Sverige i VM

51995568383_b119560512_o

Alexander Johnsson, CNC-operatör i svarvning. Bild: Pressbild, Cc.

I oktober senare i år hålls WorldSkills Competition 2022 Special Edition där Svensk yrkeslandslaget tävlar, med 17 deltagare, mot andra länder.

Bland de uttagna deltagarna som ska representera Sverige finns Södertäljebon, och CNC-operatören inom svarvning, Alexander Johnsson.

Yrkes-VM var planerad att hållas i Shanghai hösten 2022, men ställdes då de kinesiska arrangörerna ansåg att tävlingen inte gick att genomföra på grund av landet fortfarande omfattas av strikta pandemirestriktioner.

Efter det kinesiska beslutet gick flera länder ihop och skapade mästerskapet WorldSkills Competition 2022 Special Edition för att arrangera de olika tävlingsyrkena.

– Vår målsättning har alltid varit att lösa situationen på bästa möjliga sätt så att våra yrkesskickliga ungdomar ska få mäta sig mot andra länders tävlanden. Vi har jobbat stenhårt för att hitta ett alternativ till Shanghai, och det känns fantastiskt att äntligen kunna meddela att tävlingarna blir av, säger Patrik Svensson, tävlingsansvarig på WorldSkills Sweden i ett pressmeddelande.

I mästerskapet, som officiellt ersätter höstens Yrkes-VM i Shanghai och har VM-status, deltar 15 länder för att tävla i cirka 60 olika yrken.

Till hösten kommer Alexander Johansson från Södertälje representerar Sverige i yrket CNC-operatör.

En CNC-svarvare är en kvalificerad industrioperatör som har kunskaper att programmera och hantera de CNC-styrda svarvmaskiner och känner till metoder för att effektivisera och kvalitetssäkra produktion.

– Alla ungdomar i Yrkeslandslaget är riktigt peppade på att visa upp sina färdigheter, säger Patrik Svensson.

Vinnaren som tar hem guldet kommer att kunna titulera sig med VM-statusen WorldSkills Champion.

Läs även: – Succé för Södertäljeborna Hampus och Eric under Yrkes-SM i Växjö

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 juli 2022 12:42
Senast uppdaterad: 13 juli 2022 12:52

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors