Företag i fokus:

Norberg (V) – En bättre sjukvård i Södertälje

Staffa Norberg

Staffan Norberg (V). Ledamot i Regionfullmäktige och Regionstyrelsen i Region Stockholm. Foto: Alex Ataseven / Pressbild.

Sjukvården i Södertälje måste ges bättre förutsättningar och Södertälje Sjukhus måste bidra till en bättre välfärd. 

I dag finns mycket övrigt att önska i Region Stockholm, dit vi hör; Löner och pensioner som går att leva på -Vi ska garanteras den sjukvård vi behöver och ingen ska prioriteras bort av resursbrist -Du och dina anhöriga ska få en vård och omsorg av hög kvalitet.

Hjälpmedel för den med funktionshinder och kroniska sjukdomar ska vara kostnadsfria.

Många av oss Södertäljebor är med rätta oroliga över sjukvården. Väntetiderna är långa, ibland extremt långa , det är trångt på sjukhusen och vi bollas mellan olika vårdinstanser. Arbetsmiljön behöver förbättras och vårdkvaliteten urholkas. Den besvärliga covidpandemin han utmattat vårdpersonalen.

För oss i Vänsterpartiet är det helt avgörande att vård och omsorgspersonal har bra arbetsvillkor, högre löner, fler kollegor och kollektivavtal.  

”Införa 6 timmars arbetsdag/30-timmars arbetsvecka”

Vårdanställda är de som bäst kan bedöma hur vården ska bedrivas. Därför har vi i många år drivit att karensdagen ska bort och stegvis införa 6 timmars arbetsdag/30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön.

Den dyra och marknadsstyrda vården ersätts med vård efter behov och dagens nätläkarbolag ersätts med vårdcentraler med fungerande resurser där medborgarna kommer fram i de ofta timslånga telefonköerna istället för stora aktieutdelningar till dessa bolag.

Den i Södertälje havererade Hjärt/kärlvården måste åter byggas upp med ett fungerande hjärtkärlcentrum som bedrivs i regionens regi vid Södertälje 

De över 5000 Södertäljebor lämnades vind för våg när landstinget lade ner den då mycket uppskattade verksamheten vid  Luna vårdcentral. 

Hjärt-kärlsjukdomar är ett av regionens och Södertäljes allra största folkhälsoproblem med höga dödstal i vår del av region Stockholm där mycket av problemen relativt enkelt skulle kunna förebyggas med ändrade mat och tobaksvanor i den kultur som råder i vår del av Regionen.

”Vansinnesprojekt som Nya Karolinska får inte återupprepas.”

Hur ska då detta finansieras? Jag och mitt parti anser att det förutsätter en mindre skattehöjning för att sjukvården ska fungera bättre.

Vansinnesprojekt som Nya Karolinska får inte återupprepas. Regionskatten bör höjas med 30 öre till 12,38 kr vilket ger en extra intäkt på 2,1 miljarder för att även täcka de skulder som uppstod vid Covidpandemin

Vänsterpartiet är en garant för att denna för Södertälje viktiga fråga ska uppmärksammas och att en förändring kommer till stånd och här är ett hjärt/kärlcentrum vid vårt sjukhus nyckeln till framgång och vi behöver då ditt stöd i valet till Regionfullmäktige, fd Landstinget i Stockholm. 

Staffan Norberg, Södertälje. 

Ledamot i Regionfullmäktige och Regionstyrelsen i Region Stockholm

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:17

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors