Företag i fokus:

Starka föreningar, ökad mångfald och fler talanger!

Montage Alex Ataseven

Alexander Rosenberg, Moderaternas kandidat till kommunstyrelsens ordförande. Foto: Moderaterna.

En stor kommun förpliktigar ett rikt kultur- och fritidsutbud. Tidningen Fokus listade hur bra det är att leva i Sveriges olika kommuner.

Inom kategorin kultur- och fritid hamnade Södertälje 2021, på plats 273 av 290 landets kommuner.

Södertälje är en bra kultur- och fritidskommun på många sätt och ska så förbli – men mycket kan förbättras, menar vi Moderaterna i Södertälje. Vi har en rik tradition att bygga på och 2020 blev vi 100 000 invånare. Det förpliktigar en kommun med ett rikt kultur- och fritidsutbud.

Vi befinner oss i en ekonomisk bryttid. Det finns orosmoln på himlen, räntor stiger och Telgekoncernen prognostiserar att bolagsskulden kommer att öka. Vi menar att kultur- och fritid blir viktigare än någonsin i detta.

Vårt löfte är något som fler partier nu verkar hänga på, vilket bådar gott.

I en artikel som denna kan vi inte presentera alla tankar, men vi vill nämna några och ställa ut ett vallöfte: vi sätter spaden i marken för en idrottshall i Järna! Vårt löfte är något som fler partier nu verkar hänga på, vilket bådar gott.

Grafikens hus ser vi som en viktig och bra verksamhet. Dock är dagens utpekade lokaler i Gjuteriet en fråga som skaver. Vi är många som har upplevt en otydlig process och brist på insyn. Flera stora investeringar är redan gjorda – lokalen är anpassad – och vi kan konstatera att det kommer att kosta kommunen mycket.

Moderaterna vill satsa på talanger.

Lösningen blir att kultur- och fritidskontoret framöver ska subventionera hyran. Att verksamheten kan locka besökare till Södertälje och utgöra ett besöksnav med Tom Tits är däremot högst troligt. Detta nya nav i norra Stadskärnan ska Södertälje satsa på, men vi måste samtidigt följa utvecklingen noggrant så att balansen mot övrig verksamhet blir fortsatt sund.

Den stora skillnaden ligger i utförande, tillgängliggörande och kanske kan vi även tala om attityd

Vad kommer att bli bättre med Moderaterna? Svaret ligger inte främst i satsade medel eller i dagens utbud. Det kommer att vara samma verksamheter som du möter idag. Den stora skillnaden ligger i utförande, tillgängliggörande och kanske kan vi även tala om attityd.

Vi ska verka för att:

  1. Stärka förenings- och medborgardialogen, i att exempelvis återväcka det insomnade samarbetet med idéburen sektor. En närmare dialog kommer innebära att övrig kommunal förvaltning på ett bättre sätt möter behov som anknyter till föreningslivet. Vi tror att det kan gynna verksamheter som exempelvis skytte, och motocross, men även helt andra typer av föreningar, som trossamfund.

  1. Ökad mångfald av aktörer och valfrihet. Vi vill införa ett system som bygger på en kulturcheck som riktar sig till barn, där de själva får välja sina kulturaktiviteter. Det är ett steg i att öppna upp för en större mångfald i utbudet. Då detta inte är något nytt utan redan har testats under många år, i exempelvis Nacka, så finns det goda möjligheter för Södertälje att kunna anamma och lokalt anpassa denna strategi – låt oss testa en pilotvariant.

  1. Satsa på talanger! Södertälje är fullt av människor med potential. Vi ska satsa på dem, deras intressen och vilja till bildning, oaktat om det handlar om idrott, musik, konst eller annat. Alla ska ha lika goda förutsättningar oavsett var de bor. Fritidsgårdar ska ha likvärdig kvalité samt vara jämställda. De är viktiga mötesplatser som uppmuntrar kreativitet och skapande. Vi kommer att satsa på dessa, men även på Kulturskolan som vi ser som viktig för att ta tillvara på drömmar. Kultur är bildning och ett naturligt komplement till skolan.
    Vi tror på fri konst- och kultur och våra förslag handlar om att ge mer makt till föreningar via närmare samarbete. Får vi förtroendet att styra, ser vi fram emot att bygga på det bra som finns men också att tillföra ny energi.

Joakim Lindberg (M), Kultur- och fritidsnämnden ersättare

Saad Said (M), Kultur- och fritidsnämnden 2:e vice ordförande

Alexander Rosenberg (M), kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 augusti 2022 18:50
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:17

Kedjan står inför konkurs – Butiken i centrum håller öppet

1231

Foto: Alexander Isa

Efter nästan fem decennier i skönhetsindustrin har The Body Shop nu nått en brytpunkt. Företaget har ansökt om konkurs i flera länder, inklusive Sverige, men butiken i Södertälje kommer inte att stänga.

The Body Shop öppnade sin första butik i Brighton, Storbritannien 1976, och markerade starten på en epok där etiska överväganden blev centrala i kosmetikabranschen. Efter en framgångsrik expansion köptes företaget av det franska kosmetikajätten L’Oréal år 2006 för 652 miljoner pund.

Ägarskapet övergick senare till det brasilianska företaget Natura & Co i slutet av 2017. Trots dessa förändringar i ledarskapet, sålde Natura företaget till Aurelius Group i november 2023.

(Annonslänk)

Bara några månader efter det senaste ägarskiftet, i februari 2024, ansökte The Body Shop UK om konkurs, en situation som snabbt spred sig globalt. Den svenska marknaden drabbades hårt när The Body Shop Svenska AB gick i likvidation i april, vilket påverkade kedjans 33 butiker samt ytterligare ett 20-tal franchiseägare. Beslutet innebar en osäker framtid för många anställda och franchisetagare, men trots den dystra utvecklingen finns det ljusglimtar.

Enligt Svd har konkursförvaltaren indikerat att det finns intressenter för att köpa upp delar av konkursboet samt att det inletts diskussioner med potentiella köpare.

I Sverige förblir vissa butiker, inklusive den i Kringlan som drivs av franchisetagaren Lena Bergman, öppna och fortsätter att betjäna sina kunder och påverkas inte av kedjans krisande situation.

– Jag har drivit butiken i 27 år så jag är ganska så självgående. Det är viktigt att vi kan nå ut till kunderna och berätta att vi får vara kvar, att det finns en kontinuitet i leveransen av varorna, men också att det blir mer rörelse i stadskärnan och större kundtillströmning, säger franchisetagaren Lena Bergman, till LT.

The Body Shop i Kringlan
Foto: Alexander Isa

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 20:30
Senast uppdaterad: 9 maj 2024 03:30

Flera dömda för mordet på 30-åring från Södertälje

IMG_1539

Foto: Polisen

Idag avslutades rättegången mot flera personer för mordet på en 30-åring från Södertälje i Flemingsberg. Två män döms för själva mordet, en för medhjälp till mord, och en fjärde frikänns helt.

I mars 2023 sköts en 30-årig man från Södertälje till döds i det som polisen och åklagare beskriver som en del av den intensiva konflikt mellan två falanger i Södertälje – Saltskog och Ronnafalangen.

Mordet som anses som en ren avrättning inträffade i en bostad i Flemingsberg där mannen sköts till döds med flera skott i båda kropp och huvud på nära håll.

Polisens fynd strax efter mordet på 30-åringen. I hinken låg kläder och en mobiltelefon dränka i kloring. Alla tre flaskorna var tomma på innehåll.
Foto: Polisen

Mordet beskrivs av polisen som en del av en längre serie våldsdåd som uppstått till följd av den eskalerade konflikten mellan falangerna i Södertälje sedan hösten 2022, där flera dödsskjutningar inträffade under en kort period. Enligt polisens uppgifter hade offret, som kort före mordet hade flyttat till Flemingsberg från Södertälje, en hotbild mot sig.

De fyra åtalade i fallet är kopplade till Saltskogsfalangen, medan den mördade mannen hade band till Ronnafalangen. Den mördade 30-åringen sköts till döds i sitt hem under natten, medan nära anhöriga, inklusive ett minderårigt barn, befann sig i bostaden.

Två dömd för mord
Den ena, en statslös man skriven i Södertälje och som var 17 år vid tillfället, döms till sju års fängelse. Eftersom lagen förbjuder tingsrätten från att döma ut ett livstidsstraff till minderåriga, tillämpas ungdomsrabatt. Mannen, som idag är 18 år, får därmed sitt straff reducerat.
Den andra, en 21-åring från Stockholm, döms till livstids fängelse.

”Tingsrätten anser att det är uppenbart att detta brott är att hänföra till den kategori av särskilt farliga, hänsynslösa och brutala ageranden som ska föranleda ett fängelsestraff på livstid.”, skriver tingsrätten i domen.

Domstolen fann att de två dömda inte hade något personligt agg mot offret, utan agerade på uppdrag av andra.

Mördarna fångades på film strax efter mordet.
Foto: Polisen

Två andra män, 21 och 25 år gamla och båda från Södertälje, stod också åtalade för inblandning i mordet.

Den 25-årige mannen misstänktes för att ha drivit på mordet, men frikändes på grund av bristande konkreta bevis trots DNA-spår på en kapsyl från platsen där mördarns kläder hittades. Tingsrätten noterade att det inte gick att konkretisera hans delaktighet, men att han rimligen borde ha varit medveten om planerna.

Den 21-årige mannen dömdes för medhjälp till mord efter att ha tillhandahållit bilen som användes vid mordet. Han ansågs dock inte ha varit involverad i planeringen eller i något annat direkt föregående moment och hade inte heller aktivt bidragit till att dölja brottet. Han döms till åtta års fängelse.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 19:21
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 19:21

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors