Företag i fokus:

Experten efter kaoset på Nygatan – ”Kommunens ansvar”

Montage. Alex Ataseven

Magnus Somp, ingenjör och projektledare på byggkoncernen MVB. Foto: Alex Ataseven/privat.

Locket på dagvattenbrunnen sköts rakt ut på gatan och kunde skada någon efter det enorma skyfallet den 5 augusti. Ett problem som varit återkommande utan att någon åtgärdat felet.

– Det är kommunens ansvar att underhålla systemet, det har de inte gjort, säger ingenjören Magnus Somp till Telgenytt.

När skyfallet slog till i Södertälje klarade dagvattenbrunnen på Nygatan inte trycket från de enorma vattenmängderna. Locket sköts ut med en enorm kraft och slungade tunga stenar mot trottoaren och bilvägen.

För 4,5 år sedan, 2 februari 2018, inträffade incidenten första gången. Foto: Privat.

En ovanlig och udda syn från Telgenytts perspektiv, men för boende och verksamhetsidkare kring platsen var incidenten inte något nytt.

– Det är tredje gånger det här händer, berättade Atalla Yousef, ägare till frisersalongen på Nygatan till Telgenytt.

Flera Södertäljebor har efter Telgenytts publicering hört av sig redaktionen och berättar att kommunen informerat flera gånger utan att några riktiga åtgärder utförs – förutom att de lägger locket på och placerar tillbaka stenarna.

Den 4 juli tidigare igår sköts locket ut igen en andra gång. Fyra år senare har problemet inte åtgärdats. Foto: Privat.

Enligt en expert, som Telgenytt talat med, är orsaken att brunnarna inte klarar av trycket.

– Dagvattenbrunnarna hinner inte svälja regnvattnet som kommer på kort tid, vattnet hinner inte rinna undan och då trycks vattnet uppåt, då vatten alltid tar lättaste vägen. Dagvattenbrunnarna blir då så överfyllda att de exploderar och skjuter iväg locken, säger ingenjören Magnus Somp till Telgenytt.

Han menar att risken inte finnas att detta sker, men att det kan vara svårt att avgöra när sommarregn slår till och enorma mängder vatten rinner ner på kort tid.

Det är oftast kommunen ansvar att underhålla dagvattenbrunnar för att undvika att incident som dessa, säger Somp.

Den 5 augusti var olyckan framme igen. När Telgenytt ringde kommunkoncernen var de ovetande om att problemet. Foto: Alex Ataseven.

Han berättar att det dock förekommer, vanligtvis vid nya bygglov, att fastighetsägare ansvarar för dagvattnet enligt LOD, lokalt omhändertagande av dagvatten.

– I vissa fall rinner fastighetens dagvatten ut i kommunala dagvattenbrunnarna, och de är det som jag misstänker ha skett här. Att det är kommunens dagvattenbrunnar som blivit överfyllda.

Vidare berättar Somp att kommunen har som skyldighet att underhålla brunnarna, vilket han misstänker har missköts och därav att locket gång på gång skjutits ut.

– Kommunen har inte underhållit sitt dagvattensystem som de borde göra. De har en renoverignsskuld på avlopp och ledningar i marken, avslutar Magnus Somp.

Telgenytt har sökt Telge nät för kommentar.

Läs även: Stenar slungades mot gatan när brunnslocket sköts ut – ”Tredje gången det händer”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 augusti 2022 14:17
Senast uppdaterad: 21 augusti 2022 14:17

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa