Företag i fokus:

Experten efter kaoset på Nygatan – ”Kommunens ansvar”

Montage. Alex Ataseven

Magnus Somp, ingenjör och projektledare på byggkoncernen MVB. Foto: Alex Ataseven/privat.

Locket på dagvattenbrunnen sköts rakt ut på gatan och kunde skada någon efter det enorma skyfallet den 5 augusti. Ett problem som varit återkommande utan att någon åtgärdat felet.

– Det är kommunens ansvar att underhålla systemet, det har de inte gjort, säger ingenjören Magnus Somp till Telgenytt.

När skyfallet slog till i Södertälje klarade dagvattenbrunnen på Nygatan inte trycket från de enorma vattenmängderna. Locket sköts ut med en enorm kraft och slungade tunga stenar mot trottoaren och bilvägen.

För 4,5 år sedan, 2 februari 2018, inträffade incidenten första gången. Foto: Privat.

En ovanlig och udda syn från Telgenytts perspektiv, men för boende och verksamhetsidkare kring platsen var incidenten inte något nytt.

– Det är tredje gånger det här händer, berättade Atalla Yousef, ägare till frisersalongen på Nygatan till Telgenytt.

Flera Södertäljebor har efter Telgenytts publicering hört av sig redaktionen och berättar att kommunen informerat flera gånger utan att några riktiga åtgärder utförs – förutom att de lägger locket på och placerar tillbaka stenarna.

Den 4 juli tidigare igår sköts locket ut igen en andra gång. Fyra år senare har problemet inte åtgärdats. Foto: Privat.

Enligt en expert, som Telgenytt talat med, är orsaken att brunnarna inte klarar av trycket.

– Dagvattenbrunnarna hinner inte svälja regnvattnet som kommer på kort tid, vattnet hinner inte rinna undan och då trycks vattnet uppåt, då vatten alltid tar lättaste vägen. Dagvattenbrunnarna blir då så överfyllda att de exploderar och skjuter iväg locken, säger ingenjören Magnus Somp till Telgenytt.

Han menar att risken inte finnas att detta sker, men att det kan vara svårt att avgöra när sommarregn slår till och enorma mängder vatten rinner ner på kort tid.

Det är oftast kommunen ansvar att underhålla dagvattenbrunnar för att undvika att incident som dessa, säger Somp.

Den 5 augusti var olyckan framme igen. När Telgenytt ringde kommunkoncernen var de ovetande om att problemet. Foto: Alex Ataseven.

Han berättar att det dock förekommer, vanligtvis vid nya bygglov, att fastighetsägare ansvarar för dagvattnet enligt LOD, lokalt omhändertagande av dagvatten.

– I vissa fall rinner fastighetens dagvatten ut i kommunala dagvattenbrunnarna, och de är det som jag misstänker ha skett här. Att det är kommunens dagvattenbrunnar som blivit överfyllda.

Vidare berättar Somp att kommunen har som skyldighet att underhålla brunnarna, vilket han misstänker har missköts och därav att locket gång på gång skjutits ut.

– Kommunen har inte underhållit sitt dagvattensystem som de borde göra. De har en renoverignsskuld på avlopp och ledningar i marken, avslutar Magnus Somp.

Telgenytt har sökt Telge nät för kommentar.

Läs även: Stenar slungades mot gatan när brunnslocket sköts ut – ”Tredje gången det händer”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 augusti 2022 14:17
Senast uppdaterad: 21 augusti 2022 14:17

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors