Företag i fokus:

Rätten att välja vård och trygg kollektivtrafik – Värt att stå upp för!

Montage Alex Ataseven

Pressbild: Izla Markous (M) och Leonard Cilthe (M).

Sedan 2018 har majoriteten i Region Stockholm – den blågröna koalitionen som vi har tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – satsat på Södertälje.

Södertälje sjukhus har byggts ut och renoverats. I den nya byggnaden finns 120 enkelrum och sjukhuset kan ta emot 7500 fler akuta patienter och ge 2000 nya vårdtillfällen per år.

Sammantaget kan vi idag säga att Södertälje sjukhus är ett modernt sjukhus som erbjuder högkvalitativ vård. – Men fungerar vården bra och vad vill vi kommande år? Här ger vi moderater våra svar.

Kötiderna har generellt blivit längre i Sverige, men i Region Stockholm är de bland de lägsta i Sverige. En uppföljning gjord av Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att Region Stockholm är bland de bästa i Sverige på att nå målet om medicinsk bedömning på vårdcentral inom tre dagar. Att Region Stockholm ligger bättre till än andra (även uppmärksammat av SVT: s Uppdrag Granskning) betyder inte att vi kan vara nöjda, men en viktig fråga inför valet är: varför har vår region korta köer och bra tillgänglighet? Svaret är det fria vårdvalet.

”Vi har idag fritt vårdval inom 38 områden, men det valet är hotat.”

Fritt vårdval innebär att du själv kan välja vilken vårdcentral eller mottagning du vill gå till och det förklarar varför Region Stockholm kan ge fler patienter vård snabbare. Vi har idag fritt vårdval inom 38 områden, men det valet är hotat. Socialdemokraterna vill avsluta samarbetet med privata vårdgivare för äldre och även inom gynekologi. Ifall de samarbetar med Vänsterpartiet är alla 350 fristående vårdmottagningar och fem närakuter hotade.

Det blir tydligare om vi beskriver det som avancerad sjukvård i hemmet, läkarinsatser i särskilda boenden för äldre, vård i livets slutskede och förlossning. Vi tror inte att all vård skulle försvinna, men är övertygade om att dagens dynamik med korta köer och goda resultat skulle försämras.

Dessutom ser vi att vård är personligt, det är privat, och vi tror att du som vårdtagare (eller anställd) uppskattar att kunna välja. 

Izla Markous (M), plats två på regionlistan. Leonard Cilthe (M), plats fem på regionlistan

Ett regionalt vallöfte från Moderaterna är ett nytt hjärt- och kärlcentrum i Södertälje (inledande dialog togs i våras), men vi går också till val på att anställa fler medarbetare och att förstärka vårdcentralerna. En annan moderat satsning är trygghetsmijarden. Den innebär 300 fler ordningsvakter, en för varje polis som försvunnit i vårt län, samt ytterligare 2000 trygghetskameror.

Ytterligare en möjlig satsning från Moderaterna i regionen är att förbättra pendeltågsstationen Södertälje Centrum. Vi står beredda och får Södertäljemoderaterna styra i kommunen har de lovat att direkt återuppta det avstannade projektet. Syftet är att höja i servicen och tryggheten och det innebär en ny stationsmiljö och uppvärmda väntutrymmen. 

”Men den allra största satsningen är den som avtalades med kommunen förra veckan”

Men den allra största satsningen är den som avtalades med kommunen förra veckan. Den borgerliga regionen storsatsar på s.k. modern mobilitet för Södertälje och går in med 50 miljoner och Södertälje kommun 30 miljoner.

Exempel på vad satsningen innebär: restiden inom Södertälje tätort halveras bl.a. med en BRT-linje mellan Geneta/Ronna och Södertälje Syd (Bus Rapid Transport, tänk spårvagn på gummihjul), det blir en direktbuss mellan Södertälje och Liljeholmen med anslutningar till viktiga arbetsplatser och det införs SL-kort på Mälartågen.

Ett viktigt tillägg är att satsningen sker med fortsatt ordning i ekonomin och det samtidigt som Region Stockholm erbjuder det nästa billigaste åkkortet i landet. Vi som skriver denna artikeln bor i Södertälje och kommer dessutom arbeta för bättre förbindelser i övriga delar av vår kommun. De flesta satsningarna som nämns införs 2023 och 2024–25 beräknas allt vara klart.

Vi vet att när regionens service fungerar ses det om en självklarhet, ett slags infrastrukturens blodomlopp. Och om det inte fungerar märks det smärtsamt tydligt. Det gäller både vård och kollektivtrafik. Regionens arbete är ofta osynlig, men ibland blir det konkret, som nu: om du vill behålla det fria vårdvalet – ha kvar din läkare eller kunna välja ny – då bör du lägga din röst hos oss.

Moderaterna tackar för det förtroende vi har haft och hoppas på att få utveckla och leda regionen i fyra år till.

Izla Markous (M), plats två på regionlistan
Leonard Cilthe (M), plats fem på regionlistan

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 september 2022 12:50
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:17

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors