Företag i fokus:

Därför bör du vara lugn och hoppfull kring Södertäljes nya majoritetsstyre

Södertälje alliansen

Södertäljealliansen. Foto Alex Ataseven.

Att vinna val är stort, skriver PM Nilsson, att styra ett land är större. Jag tänkte på detta yttrande när nyheten kom att ett historiskt maktskifte i Södertäljes har inträffat. Socialdemokraternas trettio års långa styre var till ända.

Den tillträdande kommunstyrelseordförande Alexander Rosenbergs (M) ledning kommer nu ta över, förse Södertälje med nytt friskt blod.

Rosenbergs (M) arbete och insats – som jag under våren fick förmånen att vara en liten del av – kan således inte beskrivas på något annat sätt än just stort. Men uppgiften nu blir att förmå styra väl och komma till bukt med de lokala samhällsproblemen. En väsentligt större uppgift.

Sedan början av 90-talet har Socialdemokraterna styrt i kommunen. Onekligen framgångsrikt i realpolitiskt hänseende. Emellertid är det högst diskutabelt i vilka mån det lokala partiet kan betraktas som framgångsrikt i resultathänseende.

Inte för att vara polemisk eller provokativ – inte mina ledstjärnor dessa – men Södertäljes utanförskap som gett och ger grogrund för den flerdimensionella kriminaliteten beror delvis på Anders Lagos (S) styre mellan 1998 och 2011. Delvis efterträdaren Boel Godners (S) tolv år vid makten vilka förvisso varit okej men likväl härjar den organiserade brottsligheten tämligen oförblommerat i kommunen. Det beror så klart även på den förda politiken på riksnivå – förvisso ett hafsverk den också.

Att åstadkomma ett effektivt lokalt styre under de kommande åren skulle underlättas något om Södertäljeborna nu välkomnar med tillförsikt den nya majoriteten. Samtidigt: det förefaller finnas en ärlig oro och stress med avseende på själva begreppet maktskifte, som kan lämna vissa specifika avtryck i medvetandet. Man tänker: ”förändring” och kan således bli lite stressad av det hela.

Rolan Jusupov. Fri skribent och statsvetare. Foto: Privat.

De allra flesta – inklusive jag själv – uppskattar när saker och ting gärna fungerar som vanligt, utan hastiga ändringar, på ett sätt som skapar en känsla av stabilitet och kontroll. En fullt förståelig och naturlig känsla.

Men maktskifte – både som begrepp och demokratisk process – är som bekant vanligt förekommande. Särskilt i stabila demokratier där Sverige jämte våra grannländer är förebilder. Också statsvetenskaplig forskning påminner oss om att det finns poänger med förnyelse: långt maktinnehav leder inte sällan till förstelning samt oförmåga att tänka nytt, brett och innovativt. Vetskapen att man inte får sparken leder till att man blir bekväm, således inaktiv och inkompetent.

Sammanfattningsvis. Det som nu väntar Södertälje kommun under de kommande fyra åren är solid borgerlig politik som kommer städa bort dammen och problemen från Södertäljes gator och torg. Detta hävdar i varje fall Rosenberg (M) själv. Med ett stort mått av ödmjukhet och trovärdighet. Utan en berättelse, säger upplysningsfilosofen Voltaire, finns inget liv.

Rosenbergs (M) bakgrund präglas av ett framgångsrikt entreprenörskap och ett omfattande ideellt arbete i politiken tjänst initialt.

Därtill har Rosenberg i egenskap av oppositionsråd varit huvudarkitekten bakom Södertäljelinjen – en lokal motsvarighet till arbetslinjen. Som nu verkligen kommer hjälpa människor att gå från långvariga aktivitet till värdiga arbeten med hjälp av incitament och vårt lokala näringsliv. Därigenom kommer utanförskapet brytas och arbetet mot den organiserade brottsligheten förhoppningsvis accelereras.

Rolan Jusupov

Fri skribent och statsvetare

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2022 16:59
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:17

En unik spelare i sitt slag – men allt har någon gång ett slut

Linus Videll

Linus Videll i SSKtröjan, en bild vi inte kommer att få se nästa år
ARKIVBILD

Det har länge varit en snackis men nu är det klart. Linus Videll har bestämt sig och det var ett väntat beslut om man ser till snacket och den informationen som funnits den senaste tiden. Till hösten kommer vi få se Videll iklädd Östersunds gröngula Jersey.

Jo, man har hunnit vänja sig vid tanken. Att Videll kommer att äntra Scaniarinkens is som motståndare och inte hemmaspelare.
Det är så klart en annorlunda tanke att #18 kommer ta sina skridskoskär i ett annat hockeyställ än SSK:s blågula. Speciellt när det sker hos en seriekonkurrent.

Videll är en unik spelare med ett rörelsemönster och en oberäknerlighet som få andra. En spelartyp man inte ersätter rakt av. Men den kostnaden som avsatts i budgeten för Linus borde rimligtvis kunna användas till något annat av kvalité in till spelartruppen istället.

(Annonslänk)

Det finns ett liv efter Linus Videll. Ambitionerna att som klubb vara med att utmana om SHL kan aldrig stå och falla med en enda spelare. Att det sedan på sina håll hörs och skrivs om att de chanserna sjunker väsentligt i och med Vidells uttåg från SSK får stå för dem. Troligen har sportslig ledning haft det här beslutet klart för sig ett tag och också upprättat en plan för det. Att revidera och smått ge upp ambitionerna på grund av förekommen anledning är att lägga sig ner och självdö en aning.

Med det sagt hade det såklart varit fantastiskt kul att få se Linus avsluta med att få spela upp SSK till SHL. Den klubb i Sverige som är mest förknippad med honom och som han själv håller varmt om hjärtat.

Så slutligen en önskan, eller vädjan om ni så vill. När #18 kommer tillbaka till Scaniarinken som motståndare – ge honom den respekten och mottagandet han förtjänar, inför match och innan nedsläpp. Sedan ska såklart Linus när matchen börjat och i stridens hetta mottas som en motståndare med allt vad det innebär. Men den gränsdragningen både tror och förutsätter jag att de allra flesta kan förhålla sig till. Utanför tävlan ser man vad Linus Videll betytt för Södertälje Sportklubb och vad klubben har betytt för honom. Under match en bitter fiende som ska få det jobbigt att vara motståndare i Scaniarinken – inga konstigheter egentligen.

Kanske var det här rätt läge för bägge parter att gå vidare. Det kan vara ett ypperligt tillfälle för andra att ta över ledarrollen/rollerna i laget. Det är kollektivet som i slutänden står där som vinnare eller förlorare.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 16:30
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 19:20

Riksbanken sänker styrräntan – första gången på åtta år

Monopol Riksbank Bank styrränta PEXEL

Foto: Pexels

Efter flera år av räntehöjningar meddelar Riksbanken en sänkning av styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, vilket markerar den första sänkningen sedan åtta år tillbaka.

Detta steg signalerar starten på en möjlig serie av räntesänkningar, med ytterligare två förväntade under andra halvåret, förutsatt att inflationsutsikterna förblir stabila.

Den aktuella räntesänkningen kommer i en tid då inflationen, exklusive energipriser, visat på en nedgång till 2,9 procent i mars, vilket är under Riksbankens tidigare prognos. Denna trend och avtagande utbudsstörningar har gjort det möjligt för Riksbanken att överväga ytterligare lättnader i penningpolitiken, trots en fortsatt osäker global ekonomisk miljö som påverkas av den starka amerikanska ekonomin och geopolitisk osäkerhet.

Riksbanken understryker dock att framtida penningpolitiska beslut kommer att präglas av försiktighet med tanke på de potentiella riskerna för ökad inflation, kopplade till externa ekonomiska faktorer och kronans växelkurs. Protokollet från det penningpolitiska mötet där räntebeslutet fattades kommer att offentliggöras den 15 maj, samma dag som räntan justeras.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 maj 2024 12:37
Senast uppdaterad: 8 maj 2024 12:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors