Företag i fokus:

Scaniarinkens nya system minskar energianvändning

Foto: Alex Ataseven.

Med ett nytt intelligent och mer energismart fläktsystem har Telge Fastigheter minskat energiförbrukningen i flera av sina fastigheter.

En av dessa fastigheter är Scaniarinken där det nya fläktsystemet fått stor påverkan energiförbrukningen.

– I Scaniarinken har vi minskat energiförbrukningen med 30 procent, säger Krister Mellström, VD Telge Fastigheter i ett pressmeddelande.

Bolagets fastigheter har uppgraderats med nya, mer energismarta och intelligenta fläktsystem, som till skillnad från det gamla systemet, förbrukar hälften så mycket energi.

I Scaniarinken återvinns dessutom värme och varmvatten på ett effektivt sätt. Arenan, som har kapacitet att ta emot flera tusen besökare, har så kallade komfortzoner. Alltså väggen mellan det kalla och det varma där besökare ska kunna sitta på läktaren utan jacka.

Telge fastigheter minskar energianvändningen i Scaniarinken med 30 procent. Foto: Alex Ataseven / Telge.

Samtidigt som energiförbrukningen minskat med 30 procent behåller komfortzonerna samma standard och att besökarna, precis som tidigare, kan sitta på läktaren utan jacka.

En annan fastighet som inom kort får ett uppgraderat fläktsystem är Rosenborgsskolan.

Här har skolan en gammal anläggning som snart får ett modernt och smarta fläktsystem. Till skillnad från tidigare kommer ventilation bland annat kunna ökas om många befinner sig i ett klassrum för en mer behaglig inomhusmiljö. 

– Detta är en resa från fastighet till fastighet. Vi har en underhållsplan och jobbar stenhårt men smart med prioriteringar. När något går sönder kan vi behöva prioritera om. Då gör vi det, för framtiden kräver det, säger Larsson.

Läs även: Så har Telge Fastigheter halverat energiförbrukningen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 oktober 2022 04:00
Senast uppdaterad: 3 oktober 2022 23:45

Kommunen förbereder stort Valborgsfirande

Valborg

Arkivbild: Shamash Oyal

Den 30 april förvandlas Södertälje Stadspark till en festplats full av aktiviteter, musik och gemenskap för att fira Valborgsmässoafton. Ett evenemanget som är öppet för alla och lovar ett fullspäckat schema.

– Vi ser fram emot en dag där vi hoppas få träffa många barn och vuxna som kommer hit för att umgås och ha kul tillsammans. Och självklart har vi beställt bra väder, säger Linda Färggren, gruppledare Näringslivsavdelningen, Södertälje kommun och projektledare för valborgsfirandet.

(Annonslänk)

Södertälje kommun välkomnar invånare och besökare att delta i årets Valborgsfirande i hjärtat av staden. På programmet står en rad aktiviteter som sträcker sig över hela dagen och erbjuder något för alla. För de yngre besökarna finns ansiktsmålning och roliga spel som jättebasket, medan matentusiaster kan njuta av ett varierat utbud från lokala food trucks som serverar allt från street food till traditionella rätter.

Underhållningen på scen inleds med en interaktiv allsångssession med Joel Holm och Marina Nyström från Kultur 365, där publiken får chansen att sjunga med och bidra med egna låtförslag. Kulturskolan tar över scenen på eftermiddagen med sång och poesi, och därefter följer musikaliska framträdanden av Viktoria Hjulström och Erik Hansson som väcker våren till liv med sina melodier.

Kvällens huvudnummer inkluderar en imponerande körprestation av Rosenborgsskolans musikprofiler från årskurserna 7-9, under ledning av Carina och Staffan Lindström. Dagens festligheter kulminerar med ett inspirerande vårtal av Kristoffer Oloffson från Södertäljepolisen och tändningen av majbrasan klockan 18:45, där kören ackompanjerar med vårsånger.

– Valborg är en viktig tradition och det känns jättekul att kommunen håller i firandet. Vi vill att dagen ska ha fokus på Södertälje och vi kommer därför att få se flera härliga framträdanden på scen av både barn och vuxna från just Södertälje, säger Linda Färggren.

Valborgsfirandet i fjol.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 18:00
Senast uppdaterad: 22 april 2024 17:58

Hon utses till ny chef på Scania – ”Jag är väldigt glad”

Sara Scania

Pressbild: Scania

Sara Forsberg, med en gedigen karriär inom Scania, tar ett steg upp i karriären som ny chef. Hon blir blir ny chef för Forskning & Utveckling och Brand Identity Development och kommer att ingå i Scanias verkställande ledning.

– Jag är glad över att välkomna Sara Forsberg till verkställande ledningen. Hennes breda tekniska kunskap från olika delar av företaget tillsammans med ett starkt ledarskap kommer vara ett fantastiskt bidrag till Scanias framtida erbjudande av hållbara premiumprodukter, säger Christian Levin, VD och koncernchef Scania och TRATON Group. 

(Annonslänk)

Sara Forsberg, som har varit en del av Scania sedan 2001, kliver nu upp som chef för Forskning & Utveckling samt Brand Identity Development.

Forsberg har tidigare innehaft flera ledande positioner inom företaget, senast som tillförordnad chef för Fordonsutvecklingen på Scania R&D i Södertälje. Hennes erfarenhet och expertis inom fordonsutveckling, modularisering och validering är centrala i hennes nya roller. Med en civilingenjörsexamen i Ergonomisk Design och Produktion från Luleå Tekniska Universitet, är Forsberg väl förberedd för att leda och utveckla Scanias framtida produktplanering och innovationer.

Hon kommer att arbeta tätt med sitt team och TRATON GROUP för att snabbt kunna införa hållbara lösningar på marknaden, med fokus på att skapa värde för kunderna och stärka varje varumärkes unika identitet. Sara Forsberg tillträder tjänsten den 1 maj.

– Jag är väldigt glad över att ta mig an denna nya roll i ett så viktigt och spännande skede av Scanias resa, med en del utmaningar, men också många spännande möjligheter framför oss, säger Sara Forsberg. 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 16:25
Senast uppdaterad: 22 april 2024 16:25

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors