Företag i fokus:

Så tycker Södertäljeborna om manifestationen

Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

Tusentals samlades på Stora Torget i centrum för att stå upp mot det eskalerade våldet som skördat flera liv i Södertälje.

Tillsammans med kyrkor och föreningar tog Södertälje kommun initiativet till en gemensam manifestation mot våldet.

Telgenytt som var på plats passade på att ta del av Södertäljebornas synpunkter om den stora uppslutningen på söndagen.

Södertälje kommuns tillträdande ordförande, Alexander Rosenberg (M).

– Jättebra faktiskt, otroligt viktigt i det här. Vi kommer behöva hela samhället, från politik, kyrkor, föreningsliv och näringsliv om vi ska lyckas med en förändring. Det breda perspektivet har inte funnits på ett sätt som det borde. Samverkan som sker nu mellan kyrkorna för att stå upp mot det här har varit jättebra. Det här, tillsammans med kommunen, borde ha skett tidigare, säger Södertälje kommuns tillträdande ordförande, Alexander Rosenberg (M), till Telgenytt.

Ilona Nison, blivande Södertäljebo(tillbaka efter 10 år), med dottern och kusinbarnet.

– Det är fantastiskt att se att så många har anslut idag för att visa sitt stöd mot det som händer. Alla vet att den här staden är så mycket mer än det som händer idag. Det är sorgligt att utvecklingen har fått fortgå, att det har blivit värre, och än mer, krig mellan gäng som vi inte har vetat om. Det har varit en tragisk utveckling och det räcker. Många som är har idag har visat kärlek till staden och jag hoppas verkligen att den kärleken är en bidragande faktor som räcker nog att utveckla det till något bättre, säger Ilona Nison.

Elisabet Qvarford, Tf pressekreterare Södertälje kommun.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt, jag är en av dem som har jobbat för att det ska bli såhär idag och det här överträffade mina förväntningar. Det kommer mer folk än väntat och både talarna och framträdandena var fantastiska, så jag är jätteglad. Jag hoppas att vi fortsätter att jobba tätt tillsammans med föreningslivet, för de är det som vi behöver. Kommunen som sådan kan inte lösa det här själva, vi måste lösa det här tillsammans med bland annat föreningarna och kyrkorna, säger Elisabet Qvarford, Tf pressekreterare Kommunikation- och digitaliseringsavdelningen Södertälje kommun.

SSKs klubbdirektör Robert Andersson med son.

– Jag tycker det är ett viktigt tillfälle att komma samman och visa att vi står upp för Södertälje samt att manifestera för Södertälje. Det är tunga veckor som har varit, men det är viktigt att vi är här tillsammans för Södertälje, säger SSKs klubbdirektör, Robert Andersson, till Telgenytt.

Metin Hawsho (L)

– Jättebra att att vi samlas här idag, de goda krafterna samlas och står upp för Södertälje. En bra uppslutning och jag hoppas att det här blir en nystart och att samarbetet mellan polisen, skolor, kommunen, politikerna, föreningar, kyrkor och alla goda krafter förstärks för att få bukt på brottsligheten. Däremot saknade jag ungdomarnas närvaro idag, jag hade gärna velat se fler ungdomar här idag, säger Liberalernas gruppledare, Metin Hawsho.

Andreas Haddad, arbetsledare Telge Tillväxt.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att så många kunde komma, bra startskott på någonting vi får bygga vidare på. Att vi fortsätter att samverka mellan myndigheter och folket, att man tar sitt ansvar när man ser konstiga saker, säger Andres Haddad, på Telge Tillväxt.

Joakim Granberg (RP) med partikollegor.

– Man känner lite hopp när man ser hur Syriska kyrkorna, Svenska kyrkan, föreningarna och kommunen krokar arm, det visar att vi vill ha en förändring. Jag hoppas att det här är startskottet på något bättre Vi på Realistpartiet, som faktiskt ska vara med och styra Södertälje, är väldigt engagerade och vill göra bra saker, framförallt för ungdomarna för att inte kliva in i kriminaliteten, säger Joakim Granberg, gruppledare Realistpartiet.

Lukas Kerimo och Daniel Thepper.

– Jättebra att folket samlas och visar sin avsky mot det grova våldet som finns i samhället, säger Daniel Thepper.

– Enskilda individer kan göra så pass mycket att så fort de påverkar en person, och det sprider sig vidare, så gör man så otroligt mycket nytta, säger Lukas Kerimo (M).

Berolin Deniz, Läsfrämjarinstitutet.

– Jag tycker att det är bra att manifestationen anordnades och att det var stor uppslutning med starka budskap som visar att alla i Södertälje vill se en annan utveckling än det vi ser idag, säger Berolin Deniz

Stefan Hollmark, Stadsdirektör Södertälje kommun.

– Det har varit fantastiskt, det känns som att stora torget har varit fullt av Södertäljebor. Jag vet att många är oroliga och har uttryckt det också. Som talarna sa; ”Vi måste göra det tillsammans för att lösa det här”, båda för barnen som går till skola och förskola, att de ska känna sig trygga, men även för personer som är inne i de här nätverken måste också få möjligheten att komma tillbaka till det rätta livet, säger kommunens stadsdirektör, Stefan Hollmark.

Tusentals Södertäljebor på plats. Foto: Shamash Oyal.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 oktober 2022 18:49
Senast uppdaterad: 9 oktober 2022 22:18

Stor nedskräpning – Kommunen stänger återvinningsstation

Nedskarp

Nedskärpning vid återvinningsstationen i Mariekäll förra året.
Arkivbild: Privat

På grund av återkommande problem med nedskräpning och avfallsdumpning har kommunen nu tagit till drastiska åtgärder. Stationen i Fornhöjden stängs från och med nästa vecka.

I september förra året stängdes två återvinningsstationer i Södertälje på grund av nedskräpning: den vid Rödbloms gränd 42 i Hovsjö samt stationen vid Klockarvägen vid Scaniarinken. Nu stängs ännu en station, denna gång i Fornhöjden.

Återvinningsstationen, som länge varit en central punkt för återvinning i Fornhöjden, har under de senaste åren drabbats av allvarliga problem med nedskräpning. Denna situation har lett till att ohyra etablerat sig på platsen, vilket ökar risken för spridning till närliggande bostäder. Telge Återvinning har därför beslutat att avveckla stationen för att skydda områdets hygien och säkerhet.

– Vi kan inte samla in förpackningar till vilket pris som helst. Speciellt inte när det utgör en sanitär olägenhet och driver upp kostnader för skattebetalarna i Södertälje på ett ohållbart sätt, säger Vesa Hiltula, vd Telge Återvinning. 

(Annonslänk)

I samband med nedläggningen av stationen kommer Telge Återvinning att övergå till ett system för fastighetsnära insamling. Det innebär att ansvaret för insamling av återvinningsbara förpackningar övergår till fastighetsägarna, som kommer att sköta om insamlingskärlen inom sina fastigheter. Under en övergångsperiod kommer kommunen att ta hand om befintliga återvinningsstationer tills det nya systemet är fullt implementerat.

Framöver uppmanas Fornhöjdens invånare att lämna sina återvinningsbara förpackningar i särskilda insamlingskärl vid deras egen fastighet eller vid någon av de andra kvarvarande återvinningsstationerna i området.

– Tillsammans med majoriteten av fastighetsägarna i området har vi iordningställt fastighetsnära insamling som ska täcka behoven efter att återvinningsstationen i Fornhöjden tagits bort. De fastigheter som ännu inte inrättat fastighetsnära insamling har vi en nära dialog med och vi arbetar intensivt för att få systemet på plats, avslutar Vesa. 

Läs även: KRÖNIKA: Jag ser bara mörker för våra barn

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 18:00
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 17:22

Skriftlig varning utfärdad till lärare vid grundskola

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Lärare filmade elev med mobil under lektion. Nu varnar kommunen för uppsägning vid upprepning

(Annonslänk)

En lärare vid en grundskola i Södertälje har mottagit en skriftlig varning för att ha filmat en elev med sin privata mobiltelefon under lektionstid, en handling som bedöms ha inskränkt elevens integritet. Denna incident, som inträffade den 19 februari tidigare i år, har lett till skarp kritik från skolans ledning, med hänvisning till både skollagen och GDPR.

Enligt lärarens egen förklaring var syftet med inspelningen att få ett slut på elevens stökiga beteende. Dock anses handlingen ha brutit mot skolans regler för användning av privat mobiltelefon under arbetstid, samt mot regler kring elevens rättigheter och integritet då inget medgivande hade inhämtats från elevens vårdnadshavare.

Kommunen har i sitt varningsbrev till läraren påpekat allvaret i situationen och varnat för att liknande beteende i framtiden kan leda till uppsägning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 16:06
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 16:07

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors