Företag i fokus:

Marlen Eskander prisas för exemplariska insatser

alfons-bokalen-2022-3

Foto: Privat.

Hon har hjälpt barnen i Södertälje att nå nya höjder. Hon var delaktig när Läsfrämjarinstitutet nominerades i fjol till kommunens Hållbarhetspris och nu står det klart att hon tilldelas hedersutmärkelsen ”Alfons-Bokalen.

Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef för Läsfrämjarinstitutet, belönas för sina föredömliga insatser inom barnkulturen.

För ett strålande arbete med att bjuda in barn till medskapande genom teater, litteratur, språk och fantasi – och därmed skapa magi i vardagen, helt i Alfons Åbergs och Gunilla Bergströms anda”, lyder motiveringen.

– Jag är innerligt glad och överväldigad för Alfons-Bokalen. Alfons Åberg har gett mig många fina lässtunder med mina barn och fått oss att reflektera. Alfons är nog en liten filosof och hans nyfikenhet kan ta oss till oanade platser. Jag önskar också att alla barn skulle få ha Alfons pappa i sitt liv – och världsplåster till världens alla barn, säger Marlen Eskander, grundare av Läsfrämjarinstitutet. 

Alfons-Bokalen är ett pris som instiftades 1992 av författaren Gunilla Bergström och bokförlaget Rabén & Sjögren vid tjugoårsjubileet av den första boken om Alfons Åberg år 1972.

Marlene Eskander, verksamhetschef för Läsfrämjarinstitutet. Pressbild.

”Marlen Eskander grundade Läsfrämjarinstitutet 2015 med målet att genom läsning öka språkförståelsen hos barn som en viktig del i integrationen. När hon själv kom till Sverige som 14-åring förstod hon snabbt att språk är makt, och att just läsning och kulturupplevelser är en viktig grundsten för att närma sig det. Hos Läsfrämjarinstitutet får barn och deras medföljande vuxna vara med i interaktiva och medskapande läs-, litteratur- och kulturaktiviteter varje vecka.”, skriver Norstedts Forlagsgrupp i ett pressmeddelande.

Nu prisas Eskander för sitt arbete med läsning för integration hos barn, unga och deras vuxna. Ett pris hon med delar med Läsfrämjarinstitutet och alla sina medarbetare.

– Jag har världens bästa medarbetar som skapar magi varenda dag. Utan varenda en av dem vore detta inte möjligt, säger Marlene Eskander till Telgenytt.

I år det exakt 50 år sedan Alfons Åberg grundades och firas med ett 50-årsjubiluem i Malmö.

Tidigare pristagare:

  • 1992 Suzanne Osten
  • 1995 Erik Haag
  • 1997 Thomas Tidholm och Anders Alnemark
  • 2002 Pytte Ravn
  • 2008 Tobbe Trollkarl
  • 2013 Nassim Al Fakir
  • 2014 El sistema
  • 2017 Ayla Kabaca

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 oktober 2022 09:44
Senast uppdaterad: 13 oktober 2022 19:57

MINGELBILDER v.18 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0008

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.15

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 20:00
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:29

Världens starkaste material i fokus i Södertälje

2022_01_1200px-Sodertalje_Science_Park

Foto: KTH

Svenska företag och forskare samlades i Södertälje för att utforska möjligheterna kring världens tunnaste och starkaste material – SIO Grafen.

I slutet på april samlades svenska företag och forskare i Södertälje Science Park för att utforska och utveckla användningen av grafen, världens tunnaste och starkaste material. Grafen, känt för att vara elektriskt ledande, böjbart och transparent, har potential att revolutionera flera industrier. Möjligheten att stärka det svenska näringslivet och bidra till ett hållbart samhälle stod i centrum för mötet.

(Annonslänk)

Mötet, en del av det nationella strategiska innovationsprogrammet SIO Grafen, markerade en milstolpe med över 230 organisationer involverade i mer än 200 projekt för att driva fram innovationer med grafen.

Deltagarna, som inkluderade storföretag och startups, fokuserade särskilt på nya finansieringsmöjligheter från både nationella program inom Impact Innovation och EU.

Lager av materialet SIO Grafen.
Pressbild

– Intresset för deeptech är enormt och här spelar 2D-material en viktig roll som ett svenskt styrkeområde. EU satsar stort på att vara ledande inom avancerade material och här måste Sverige vara en nyckelspelare, säger Elisabeth Sagström-Bäck, i ett pressmeddelande.

Grafen, som består av en enkel lager av kolatomer ordnade i ett tvådimensionellt skikt, har unika egenskaper som styrka, flexibilitet och förmåga att leda elektricitet, vilket gör det till ett mångsidigt material för användning i allt från elektriska kompositer till biosensorer.

Produktionen av grafen i Sverige, som nu sker både i form av flagor och filmer, stöds av en växande industriell kapacitet, vilket speglar landets ambitioner att vara en ledare inom avancerade materialteknologier. SIO Grafen, finansierat av Vinnova, Energimyndigheten och Formas, fortsätter att vara en katalysator för dessa framsteg, med sitt huvudkontor vid Chalmers Industriteknik i Göteborg.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 maj 2024 11:30
Senast uppdaterad: 5 maj 2024 01:45

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors