Företag i fokus:

Demokratin född 24 maj 1919 – död 17 oktober 2022

2022_01_Granberg

Joakim Granberg, Realistpartiet.

Ska valvinster kunna köpas?

Hur påverkas tron på demokratin när valvinster köps? Hur påverkas synen och förtroendet för oss politiker när valutgången inte respekteras?

Måndagen 17e oktober 2022 är en historisk dag, det var dagen då S, C och MP skulle acceptera sin valförlust och ett nytt empatiskt och lyssnande styre skulle ta över kommunledningen.

M, SD, KD, RP och L hade suttit i veckor och planerat hur vi skulle bli den goda kraft som Södertälje verkligen nu behöver. Vi skulle införa ett styre som faktiskt lyssnade på medborgarna, medarbetarna och oppositionen, vi skulle bevilja bra förslag som lades fram oavsett vem eller vilket parti som tog fram dem.

Vi går in i en lågkonjunktur och behöver se över varje krona, vi hade tänkt att sätta punkt för penningslöseriet där några få bolag får förtur och betalas hutlösa priser för att utföra tjänster eller bygga åt kommunen.

”Kommunanställda som nyttjar kommunens tillgångar som sina egna”

Vi hade tänkt att rensa upp bland svågerpolitiken, bland kommunanställda som nyttjar kommunens tillgångar som sina egna, rensa upp bland alla dåliga avtal vi sitter fast i och betalar överpriser för.

Vi hade tänkt göra stora satsningar på våra unga och föreningslivet, satsa på åtgärder som kämpar för att hålla våra ungdomar borta från kriminalitet och öka tryggheten i vår stad för alla!

Vi skulle förbättra servicen till medborgarna, vara schysta och lyssna på deras behov, vi hade stora planer på att kraftigt förbättra företagsklimatet, öka samarbetet med våra små och medelstora företag för att få fler unga i arbete. Framförallt så hade vi tänkt ta ansvar för att all skit man ställt till med under de sista 12 åren skulle komma upp till ytan och hål där skattepengar rinner ut täppas till.

Ja vi hade tänk göra en massa saker, men…

Allt detta fick ett abrupt slut då Boel Godner vägrar släppa ifrån sig makten!

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande.

I sportens värld så köper man in spelare, man bjuder över varandra för att få bra spelare och behålla ett sportsligt övertag mot motståndarna, är det så vi vill ha det inom politiken med? Ska folk gå och rösta på partierna och sedan efter valet så påbörjas en budgivning på de olika ledamöterna?

Boel vägrar att acceptera valförlusten och tar desperat till det som krävs för att få behålla den – Boel sitter på kassalådan så länge hon styr! Kommunen har ca 6 miljarder i intäkter årligen, vad gör det om hon kastar ut några miljoner extra för att få behålla makten?

Om vi skall ha en sådan ordning så kommer Socialdemokraterna aldrig att släppa ifrån sig makten i Södertälje då dem sitter på kassalådan, denna gång behövde man ”bara” köpa 2 ledamöter, vad är det som säger att man inte köper in 4–5 nästa gång?

En skrupelfri person ser inte något problem i denna metod, hen försvarar sig med att ändamålet helgar medlen. Att man själv är så bra att det är värt varje krona för att alternativet – M, SD, KD, RP och L är ett så hemskt alternativ, ett ”mörkt styre” – Så resonerar en person med en extrem övertro på sin egen förmåga.

Problemet med politiska vildar har diskuterats på regeringsnivå, vi minns väl alla Vänstervilden Amineh Kakabaveh som satt på makten att fälla (S) regeringen? Det talas nu om att mandaten partierna har fått i valet skall tillhöra partiet och inte personen. Huruvida det är rätt eller inte kan jag inte svara på, men det är inte bra med en situation där den som sitter på plånboken kan köpa sig kvar vid makten, det är odemokratiskt och respektlöst mot väljarna.

För det är väl ingen här som på riktigt tror att David Winerdal och Martin Ahlman gav makten till (S) Boel Godner gratis?

När uppdragen fördelas så kommer det visa sig vad slakten av demokratin 17 oktober 2022 kostade skattebetalarna.

Joakim Granberg, Realistpartiet

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 oktober 2022 11:47
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:17

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Södertälje kommun fastställer framtiden för hemtjänsten

Undersköterska Vård Hemtjänst Pressbild: Vardaga

Pressbild: Vardaga

Från och med 2025 kommer hemtjänsten i Södertälje att utföras av kommunen och två privata leverantörer, med en fördelning där kommunen står för 60 procent och de privata leverantörerna för 40 procent av tjänsterna.

På kommunstyrelsens möte den 17 maj 2024 beslutades att framtidens hemtjänst i Södertälje ska delas mellan kommunen och två privata leverantörer. Kommunen kommer att ansvara för 60 procent av hemtjänsten, medan de privata leverantörerna kommer att stå för 40 procent.

Det nuvarande ramavtalet med privata hemtjänstutförare kommer inte att förlängas när det löper ut i december 2025. En ny upphandling ska genomföras innan dess för att säkerställa en smidig övergång.

(Annonslänk)

Från 2018 till 2022 verkade kommunen själva som utförare tillsammans med Attendo, Aros och Eveo. I dagsläget bedrivs hemtjänsten av kommunen, Eveo och Saand, men med en justerad fördelning som inte alltid har kunnat genomföras fullt ut på grund av svårigheter att få in kvalificerade anbud och avtal som har hävts, vilket har lämnat två platser lediga.

Med den nya fördelningen ges de privata leverantörerna en större andel av tjänsterna jämfört med tidigare. Istället för fyra utförare som tidigare planerat blir det nu enbart två från och med 2025 som får större andelar.

– Det är viktigt att vi har en fortsatt stabil hemtjänst i Södertälje. Att vi nu ger en större andel till respektive privat utförare kan bidra till just det, säger Karin Björkryd, omsorgsdirektör i Södertälje kommun.

Kommunens beslut att justera andelarna för hemtjänsten syftar till att förbättra tjänsternas kvalitet och säkerställa att både kommunala och privata aktörer kan bidra till vården av kommunens invånare på ett effektivt sätt.

Läs även – Attendo lämnar hemtjänsten i Södertälje

Karin Björkryd, omsorgsdirektör Södertälje kommun.
Foto: Liza Simonsson

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 01:42

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors