Företag i fokus:

Hennes bok uppmärksammas stort – ”Känns fantastiskt”

311983316_2167809483407211_613153530846008665_n

Foton: Privata.

Teknologin utvecklas i en rasande fart, men vad har det för påverkan på oss människor?

I sin nya bok skildrar Södertäljebon Marianne Engman hur den yngre generation snabbt och enkelt navigerar sig fram, men den äldre generationen däremot har det inte lika lätt.

Efter väldigt många iakttagelser, främst i arbetslivet, har Engman upptäckt hur man själv måste ta ett stort ansvar för att följa med den moderna teknologin. I sin nya bok ”Din biljett till internet: kom i gång och förstå den moderna tekniken” får läsarna korta och enkla svar på vanliga frågor om den moderna tekniken.

Till Telgenytt berättar Marianne Engman att det tidigare krävdes en kurs, kanske en gång per år, för att klara sig, men den tiden är förbi. Tekniska verktyg och plattformar utvecklas hela tiden och enligt Engman behövs grundläggande kunskaper om både själva verktygen och även exempelvis datasäkerhet för att kunna arbeta på ett effektivt sätt.

Boken ”Din biljett till internet: kom i gång och förstå den moderna tekniken

– Det är många i arbetslivet som faktiskt inte kan förklara skillnaden på till exempel mobilt och fast bredband, som inte helt förstår vad molnlagring eller wifi betyder, eller som inte tänker tillräckligt mycket på datasäkerheten. Många som är i arbetslivet kan få en mer stabil grund att stå på samt några aha-upplevelser och tips när de läser min bok, säger Engman till Telgenytt.

Den äldre generationen är den grupp som drabbas hårdast då de inte hinner följa med utvecklingen. Samtidigt blir den ungdomar och den yngre generationen allt snabbare och kan bero på att de är födda under internet-eran och är duktiga på att använda tekniken.

Men samtidigt är ungdomarna mindre försiktigt om vilka länkar de klickar på och vilka appar de laddar ner. I sin bok berättar hon grundligt om datasäkerheten som är till stor nytta om vad som faktiskt gäller.

– Jag tror att många unga skulle behöva ta sig en funderare exempelvis på hur mycket personlig information de lägger ut på nätet. Stanna upp och ställ frågan ”Vad är det här för länk?” eller ”Vem ligger bakom den här appen? Varför vill de att jag ska fota mitt ansikte?”. Jag tror att kapitlen om datasäkerhet skulle kunna vara nyttig läsning för många, säger hon.

Men seniorerna har det inte lika enkelt med tekniken. Bland annat framgår det i Internetstiftelsens rapport, från 2020 om digitalt utanförskap, att nästan alla i Sverige använder internet, men att många behöver hjälp med att använda de digitala tjänsterna.

(Annonslänk)

– Jag besökte nyss ett café där man skulle skanna en QR-kod för att läsa menyn, betala med Swish och när beställningen var klar fick man ett sms. Jag känner väldigt många som inte skulle klara av att köpa en kopp kaffe på det caféet. För att klara av att använda olika tekniska verktyg måste man ha koll på det mest grundläggande. Men eftersom tekniken utvecklas så snabbt kommer sådana råd väldigt fort bli inaktuella, berättar Engman.

Men den utvecklande teknolog har även orsakat att många äldre drabbats av olika typer av bedrägerier och i sin bok på 149 sidor ger Engman bra tips på hur man kan tänka kring säkerheten. 

Den digitala sidan, BTJ, har gett boken varma rekommendationer och fantastiska recensioner. Bland annat skriver Lektör Nina Moritz på BTJ; – ”Boken är lättläst och pedagogiskt skriven med en positiv och peppande ton”.

Boken har fått stor uppmärksamhet sedan lansering. Hur känns framgångarna?

Känns jätteroligt! Feedbacken jag har fått från läsare har också varit jättepositiv. Många berättar att boken är den perfekta presenten! Vad ska man ge till den som redan har allt? Kanske blir lite tips och trix om den moderna tekniken den självklara julklappen i år, säger Marianne Engman.

Marianne Engman. Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 oktober 2022 13:49
Senast uppdaterad: 21 oktober 2022 13:49

Stor nedskräpning – Kommunen stänger återvinningsstation

Nedskarp

Nedskärpning vid återvinningsstationen i Mariekäll förra året.
Arkivbild: Privat

På grund av återkommande problem med nedskräpning och avfallsdumpning har kommunen nu tagit till drastiska åtgärder. Stationen i Fornhöjden stängs från och med nästa vecka.

I september förra året stängdes två återvinningsstationer i Södertälje på grund av nedskräpning: den vid Rödbloms gränd 42 i Hovsjö samt stationen vid Klockarvägen vid Scaniarinken. Nu stängs ännu en station, denna gång i Fornhöjden.

Återvinningsstationen, som länge varit en central punkt för återvinning i Fornhöjden, har under de senaste åren drabbats av allvarliga problem med nedskräpning. Denna situation har lett till att ohyra etablerat sig på platsen, vilket ökar risken för spridning till närliggande bostäder. Telge Återvinning har därför beslutat att avveckla stationen för att skydda områdets hygien och säkerhet.

– Vi kan inte samla in förpackningar till vilket pris som helst. Speciellt inte när det utgör en sanitär olägenhet och driver upp kostnader för skattebetalarna i Södertälje på ett ohållbart sätt, säger Vesa Hiltula, vd Telge Återvinning. 

(Annonslänk)

I samband med nedläggningen av stationen kommer Telge Återvinning att övergå till ett system för fastighetsnära insamling. Det innebär att ansvaret för insamling av återvinningsbara förpackningar övergår till fastighetsägarna, som kommer att sköta om insamlingskärlen inom sina fastigheter. Under en övergångsperiod kommer kommunen att ta hand om befintliga återvinningsstationer tills det nya systemet är fullt implementerat.

Framöver uppmanas Fornhöjdens invånare att lämna sina återvinningsbara förpackningar i särskilda insamlingskärl vid deras egen fastighet eller vid någon av de andra kvarvarande återvinningsstationerna i området.

– Tillsammans med majoriteten av fastighetsägarna i området har vi iordningställt fastighetsnära insamling som ska täcka behoven efter att återvinningsstationen i Fornhöjden tagits bort. De fastigheter som ännu inte inrättat fastighetsnära insamling har vi en nära dialog med och vi arbetar intensivt för att få systemet på plats, avslutar Vesa. 

Läs även: KRÖNIKA: Jag ser bara mörker för våra barn

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 18:00
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 17:22

Skriftlig varning utfärdad till lärare vid grundskola

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Lärare filmade elev med mobil under lektion. Nu varnar kommunen för uppsägning vid upprepning

(Annonslänk)

En lärare vid en grundskola i Södertälje har mottagit en skriftlig varning för att ha filmat en elev med sin privata mobiltelefon under lektionstid, en handling som bedöms ha inskränkt elevens integritet. Denna incident, som inträffade den 19 februari tidigare i år, har lett till skarp kritik från skolans ledning, med hänvisning till både skollagen och GDPR.

Enligt lärarens egen förklaring var syftet med inspelningen att få ett slut på elevens stökiga beteende. Dock anses handlingen ha brutit mot skolans regler för användning av privat mobiltelefon under arbetstid, samt mot regler kring elevens rättigheter och integritet då inget medgivande hade inhämtats från elevens vårdnadshavare.

Kommunen har i sitt varningsbrev till läraren påpekat allvaret i situationen och varnat för att liknande beteende i framtiden kan leda till uppsägning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 maj 2024 16:06
Senast uppdaterad: 10 maj 2024 16:07

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors