Företag i fokus:

Replik till insändare om Fornbacken: ”Gör vårt yttersta”

313391912_681593199980924_7790875405463363801_n

Foto: Alexander Isa.

Replik till insändare om stamrenoveringen i Fornbacken. Under kommande vinter ska stammarna i Fornbacken renoveras.

Ledningarna är slitna och renoveringen är nödvändig för att undvika vattenskador och på längre sikt lägenheter som inte går att bo i. 

Vi på Telge Bostäder har full förståelse för att det är påfrestande att bo i en byggarbetsplats under en period. En stamrenovering medför högre ljudnivåer och damm som är störande för hyresgästen, framför allt under dagtid då arbetet utförs.

Telge Bostäder strävar efter att så många Södertäljebor som möjligt ska få någonstans att bo. Därför har vi inte tomma lägenheter att erbjuda alla hyresgäster som ska genomgå stamrenoveringen. Samtidigt förstår vi att det finns personer som av olika skäl inte kan bo kvar under renoveringen. De erbjuds därför en evakueringslägenhet. Det gäller hyresgäster som har hälsorelaterade skäl och kan uppvisa ett läkarintyg, familjer som har barn under ett år och personer som arbetar nattetid och behöver sova på dagen. 

”Vi förstår att det kan upplevas som besvärligt att dela toaletter med andra hyresgäster”

De hyresgäster som bor kvar (de allra flesta) får göra några förändringar i de dagliga rutinerna. Eftersom badrummen och i vissa fall köken inte kan användas under renoveringen ordnas det med temporära toaletter, duschar och bodar för matlagning på gården. Städning av toaletterna sker dagligen men efter synpunkter kommer vi att se över om städning behöver ske oftare. Vi förstår att det kan upplevas som besvärligt att dela toaletter med andra hyresgäster så det är viktigt att alla tänker på att lämna toaletterna i ett trevligt skick.

Damm kommer att sprida sig under renoveringen. För att undvika att dammet förstör möbler och annat tillhandahåller Telge Bostäder i kommande renovering skyddande plast. Entreprenören Byggmästargruppen hjälper till med att förhindra spridningen av damm i lägenheten. 

Under renoveringen behöver vi stundtals stänga av värmen men någon permanent avstängning under en längre period är inte aktuell. Inomhustemperaturen kan sjunka några grader under de tillfälliga avstängningarna. Vi erbjuder därför element till hyresgäster som upplever att det blivit för kallt inomhus.

”Göra vårt yttersta för att våra hyresgäster ska få den hjälp de behöver under perioden

När arbetet är klart får de hyresgäster som bott kvar under stamrenoveringen avdrag på hyran. Den procentuella hyresreduceringen ligger på minst 40 procent beroende på hur omfattande arbetet i lägenheten har varit. Hyresgästen kan också få ersättning i efterhand för eventuellt ökade elkostnader.

Avslutningsvis är vi medvetna om att hyresgästerna på Fornbacken 29–75 har några besvärliga veckor framför sig. Behovet av att underhålla fastigheter och med jämna mellanrum stamrenovera är nödvändigt för att husen inte ska förfalla. Vi på Telge Bostäder kommer att göra vårt yttersta för att våra hyresgäster ska få den hjälp de behöver under perioden. 

Rickard Segh, projektchef Telge Bostäder

Läs även: DEBATT: Fornbackaskandalen kapitel 2

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 november 2022 13:43
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Kvinna fick för mycket i bidrag – Krävs på återbetalning

Pressblild-forsakringskassan

Pressbild Försäkringskassan

En kvinna i Södertälje har blivit skyldig att återbetala en större summa pengar till Försäkringskassan efter att ha mottagit för mycket i bidrag.

Försäkringskassan har utfärdat en återbetalningskrav till en kvinna född 1973 från Södertälje för att återkräva en överutbetalning. Detta efter en kontrollutredning som avslöjade arbetsinkomster under perioden personen mottog full sjukpenning.

Trots sjukskrivning från juni 2020, visade uppgifter från Skatteverket och arbetsgivaren att den försäkrade arbetat i en omfattning som inte stämde överens med heltids sjukpenning. Försäkringskassan bedömer att personen borde ha insett att ersättningen var felaktig, eftersom det fanns information om arbete och inkomster under den period sjukpenning betalades ut.

Som ett resultat av detta krävs nu återbetalning på totalt 163 443 kronor för tiden 24 januari till 10 december 2023.

(Annonslänk)

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2024 17:30
Senast uppdaterad: 30 mars 2024 16:48

Scania stärker banden med MDU – finansierar ny professur

Scania

Foto: Alexander Isa

Scania intensifierar sitt samarbete med Mälardalens Universitet (MDU) genom att finansiera en professur i produktionsutveckling. – Vi ser detta som ett viktigt steg, säger Lars-Henrik Jörnving.

Som en ledande global leverantör av transportlösningar med ett omfattande närvaro i nästan 100 länder, förnyar Scania sitt engagemang för innovation och hållbarhet genom ett fördjupat samarbete med MDU. Genom att finansiera Monica Bellgrans professur i produktionsutveckling, stärker Scania forskning och utbildning inom hållbar produktion vid universitetet, och bidrar till utvecklingen av industrin i Mälardalen.

Lars-Henrik Jörnving, representant för Scania, betonar vikten av detta samarbete för både företaget och regionen. Initiativet är ett led i Scanias långsiktiga mål att främja hållbar produktion och innovation inom transportsektorn.

(Annonslänk)

Monica Bellgran, som nyligen utsetts till vicerektor för innovation vid MDU, har en gedigen bakgrund inom området. Med erfarenhet från både KTH och Volvo CE, där hon inledde sin bana i Eskilstuna och blev adjungerad professor i produktionsutveckling, är Bellgran väl positionerad för att driva framåt universitetets satsningar på innovation.

– Den största delen av Scanias industriella verksamhet återfinns i Sverige, främst i Södertälje. Tillgång till duktiga ingenjörer och den senaste kunskapen inom hållbar produktion är avgörande. Professor Monica Bellgran har under lång tid spelat en avgörande roll för utvecklingen inom området och vi ser fram emot ett fortsatt nära samarbete med henne nu som professor på MDU, säger Lars-Henrik Jörnving, vice president, Scania.

MDU ser det fördjupade samarbetet med Scania som en gyllene möjlighet att förstärka sitt bidrag till forskning och utbildning inom områden som är avgörande för en hållbar industriell utveckling. Genom Bellgrans ledarskap och Scanias stöd, är universitetet väl rustat för att bidra till den fortsatta utvecklingen av hållbar produktion, inte bara i Mälardalen utan även på en global nivå.

Monica Bellgran, som nyligen utsetts till vicerektor för innovation vid MDU.
Foto: Mälardalens Universitet

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 mars 2024 15:37
Senast uppdaterad: 30 mars 2024 15:37

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors