Företag i fokus:

Oseriös telefonförsäljning fortsätter – viktigt att tänka på när man väljer mobilabonnemang

iphoneguiden

I dagens digitalisering, med alla nya varianter av mobiltelefoner som dyker upp på marknaden, är det nästan ingen i det moderna samhället som inte har behov av en mobil.

Varje år lanseras nya modeller med nytänkande funktioner att lära sig som ska tillgodose användarens mål och förenkla dennes vardag.

Det finns även risker med det ökade utbudet av mobiler och abonnemang eftersom det skapar nya öppningar för oseriösa telefonförsäljare att ringa runt och försöka få den tilltalade att skriva på ett oseriöst abonnemang. Av den anledning kan det vara bra att ha koll på vad man bör tänka på när man ska välja ett eget mobilabonnemang samt vad man ska göra när telefonförsäljaren ringer. På https://iphoneguiden.se/ kan du läsa mer om olika mobiler och abonnemang.

Betala av eller köpa ut mobilen?

Hos många mobiloperatörer finns möjligheten att betala av mobilen i ditt abonnemang. Oftast betalar du av mobilen under två år och du behöver då inte köpa ut mobilen och betala den större klumpsumman som mobilen kostar hos tillverkaren. Detta kan vara ett alternativ om man känner att man inte har råd att köpa ut mobilen på en gång utan kan tänka sig att betala en större abonnemangskostnad varje månad.

Många föredrar dock att köpa ut mobilen direkt och sedan betala för endast abonnemanget varje månad. Detta är ett bra alternativ om man råd att köpa ut mobilen och inte vill ha så höga utgifter varje månad. Hur mycket man kan köpa ut mobilen för varierar mellan olika märken och modeller. Vill man ha de nyaste mobilerna finns exempelvis de senaste och populäraste modellerna av smartphones att köpa från 11 995 kr.

Individuella mobilvanor

En viktig del i valet av abonnemang är vad du har, eller tror att du kommer ha, för mobilvanor. Om du exempelvis är en person som reser mycket eller ringer och sms:ar mycket till utlandet kan en bra idé vara att välja ett abonnemang med fria samtal och sms i världen. Det finns även abonnemang som erbjuder billigare surf utomlands, både inom och utanför EU.

Om du är en person som inte använder mobilen till att surfa, som på sociala medier, titta på film eller lyssna på musik, kan du välja ett abonnemang som inte innehåller så stor mängd surf. Detta är också bra kostnadsmässigt, då priset går ner om du väljer mindre surf.

Om du däremot är en person som surfar mycket är det en bra idé att välja ett abonnemang med mycket surf. Det finns till och med abonnemang med obegränsad surf. Detta kostar dock mer men om du har behovet av surf behöver du inte vara orolig för att den ska ta slut.

Olika prisskalor

Olika abonnemang kan springa i väg en del i pris så det är viktigt att välja ett abonnemang som man vet att man har råd med. Om man är osäker på abonnemanget finns det även sådana utan bindningstid, så du kan avbryta det när du vill.

Ett annat sätt att ha koll på sina mobilkostnader är att använda ett kontantkort. Det fylls på manuellt och kan enkelt anpassas efter dina behov. Dock är det inte ett surfvänligt alternativ, så om man vill ha surf är ett abonnemang ett bättre alternativ.

Går det att sänka kostnaderna?

Är man intresserad av att byta eller uppdatera sitt abonnemang till en sänkt kostnad kan det vara en bra idé att se över sitt tidigare abonnemang och vad man har för behov. Använde du alla GB du hade tillgång till eller kan du ta bort några vid nästa abonnemang? Finns det möjlighet att minska mängden surf genom att använda mer Wi-Fi? Att minska och spara på surf är den enklaste vägen att minska sina kostnader för abonnemanget.

Risker med oseriös telefonförsäljning

Efter ökade anmälningar om uppringningar från bedragande telefonförsäljare införde man en ny lag i Sverige 2018 som tvingade alla avtal som gjordes via telefon att signeras av kunden innan det blev giltigt. Trots denna lagändring såg Konsumentverket ett fortsatt problem med att konsumenter ingick i muntliga, alltså olagliga, avtal med telefonförsäljare. Flera hundra anmälningar kommer fortfarande in varje år. Ofta handlar det om att konsumenten pressas av försäljaren att gå med på avtalet och accepterar i brist på betänketid.

För att undvika detta uppmanar Polisen att man bör agera försiktigt när försäljaren ringer och ifrågasätta varför de kontaktar dig, och får du inga vettiga svar så bör du lägga på. Om man är intresserad av att skriva på ett nytt abonnemang så ta kontakt med en mobiloperatör på egen hand för att se vad de har att erbjuda, för att inte riskera att råka ut för bedrägeri eller andra oseriösa avtal.

Text:

INNEHÅLL FRÅN TREDJEPARTS

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 november 2022 13:16
Senast uppdaterad: 8 november 2022 13:16

Fastighetsägare vinner strid mot kommunen

Sodertalje-kommun-scaled-1

Foto: Alexander Isa

En fastighetsägare i Södertälje har vunnit en rättslig strid motSödertälje kommun gällande en komplementbyggnad, vilket innebär att det tidigare kommunala beslutet nu upphävs.

I en nyligen avslutad rättsprocess har Länsstyrelsen upphävt ett beslut från Stadsbyggnadsnämnden i Södertälje kommun som berörde en komplementbyggnad på en fastighet i Brunnsängsområdet.

(Annonslänk)

Det initiala beslutet, daterat 26 september 2023, krävde att fastighetsägarna skulle avlägsna en komplementbyggnad och förenade detta med ett böter. Fastighetsägarna överklagade, vilket resulterade i att Länsstyrelsen granskade ärendet noggrant.

Länsstyrelsen identifierade flera brister i kommunens hantering, bland annat en otydlighet om vem av de två fastighetsägarna föreläggandet riktades mot. Denna brist på precision, särskilt när det gällde vitet, ansågs tillräcklig för att upphäva beslutet helt. Dessutom betonade Länsstyrelsen att den aktuella byggnaden var en bygglovsbefriad friggebod och inte hindrade allmänhetens användning av området, vilket var en av de punkter som fastighetsägarna hade framfört i sitt överklagande.

I april meddelade Länsstyrelsen sitt beslut att upphäva ett tidigare föreläggande från Södertälje kommun.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:49

Dödligt våld ökar – de flesta fall utanför kriminella miljöer

Polis-1

Arkivbild

Det dödligt våldet har ökat markant i Sverige. Men en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att två av tre fall av dödligt våld i Sverige sker utanför kriminella miljöer.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) sker två av tre fall av dödligt våld i Sverige utanför kriminella miljöer. Sverige har högre nivåer av dödligt våld mot unga män jämfört med övriga Europa, men lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen.

Dödligt våld i Sverige kan delas in i tre huvudkategorier: våld i kriminella miljöer, våld inom familjen (inklusive partnervåld) och våld i samband med spontanbråk och dispyter. Under perioden 2018–2021 utgjorde våld i kriminella miljöer den största kategorin, med cirka 34 procent av fallen, medan två tredjedelar av fallen inträffade i andra sammanhang.

(Annonslänk)

– En nästan lika stor kategori som dödligt våld i kriminell miljö är olika typer av spontana bråk och dispyter med dödlig utgång. Det kan uppstå till exempel i missbrukarkretsar men det kan också handla om konflikter kopplade till alkohol och nöjeslivet, ungdomsvåld eller svartsjukegräl. Omkring en fjärdedel är dödligt våld inom familjen, och då ingår även partnervåld i den kategorin, säger Klara Hradilova Selin, utredare, Brå, i ett pressmeddelande.

Dödligt våld mot unga män i åldern 15–29 år har ökat markant i Sverige, främst på grund av dödsskjutningar i kriminella miljöer. År 2021 var nivån för dödligt våld mot unga män 42 avlidna per miljon invånare, jämfört med 28 per miljon i Europa.

Sex av tio kvinnor som dödades i Sverige under perioden 2018–2021 föll offer för sina nuvarande eller tidigare partners. Sverige har dock lägre nivåer av dödligt våld mot kvinnor inom familjen jämfört med Europa i stort, med 2,9 avlidna per miljon invånare i Sverige mot 6 per miljon i Europa år 2021.

Medan dödligt våld i kriminella miljöer har ökat, har andra kategorier av dödligt våld haft varierande trender. Dödligt partnervåld minskade under andra hälften av 2000-talet och stabiliserades under 2010-talet. Under mitten av 2010-talet noterades en uppgång i dödligt våld vid spontanbråk och dispyter, som därefter legat på en högre stabil nivå.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 20 maj 2024 00:48

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors