Företag i fokus:

Insändare: Hur många kvinnor ska offras?

Sodertalje-kommun-scaled-1

Arkivbild

Hur många kvinnor är S, V, MP, C villiga att offra? Är nolltoleransen framflyttad till 3e gången David Winerdal anmäls för sexuellt ofredande?

Boel Godner säger (11 nov 2022) i SVT att hon har nolltolerans mot sexuella trakasserier i stadshuset, samtidigt har hon stort förtroende för David Winerdal som nu för andra gången är anklagad för olämpligt uppförande mot kvinnliga kollegor.

Går det ihop? Nej – Makten bygger nu på att spinna lögner, förvirra och flytta fokus! 

Boel spinner i media att anklagelserna mot David är ett gammalt (2019) och utagerat ärende och har inledningsvist fått det att låta som att KD visste om detta, hon säger vidare att eftersom KD placerat David högst på sin lista inför valet så måste ju ärendet vara utagerat ifrån KD:s sida.

”Varken Boel eller David ville detta skulle nå media eller KD:s ledning.”

Men i intervju med DN (19/11 2022) säger Boel samtidigt att hon inte har ansvar att informera KD om incidenterna 2019. Man ska förstå att Boel redan 2019 var beroende av David Winerdal för att behålla sin maktposition, ärendet tystades ner! Varken Boel eller David ville detta skulle nå media eller KD:s ledning. Så hur kan det då vara utagerat?

När en ny anmälan mot David kom in september 2022 så lyckades David och Boel få medias fokus att gå ifrån anmälan om upprepande sexuella ofredanden till att handla om att David inte ville samarbeta med SD. Fokus flyttas till att det är ”synd om David” som nu känner sig hotad och felbehandlad av KD:s styrelse som enhälligt röstade för att utesluta honom på grund av hans olämpliga uppförande emot kvinnor i sin närhet, inget annat!

De flesta missar helt att detta är 2a gången David Winerdal anmäls av kvinnor i stadshuset, än idag så ser jag ingen journalist ställa den självklara frågan:

Boel du visste ju om anklagelserna redan 2019 och hade samtal med David om detta, nu händer det igen! Är nolltoleransen framflyttad till 3e gången David anmäls för sexuellt ofredande? 

Historik:
2019/2020 – Två Tjänstekvinnor
anmäler David Winerdal internt.
Boel Godner har då enligt intervjun i SVT 11/11–2022 haft ett allvarligt samtal med David där hon förklarar att han inte kan ”närma sig kvinnor på det där sättet”.
David lovar då att upphöra med sin ”slängiga jargong” med sexuella anspelningar. 

David möter inga riktiga konsekvenser, han flyttar då sin fokus från tjänstekvinnorna till 2 andra kvinnor som står i beroendeställning till honom. I synnerhet en kvinna får under de kommande 3 åren utstå svåra övertramp och sexuellt ofredande av avskyvärda mått!

”Ytterligare en till högt uppsatt manlig politiker anmäld av en kvinnlig kollega i stadshuset”

2021 – Ytterligare en till högt uppsatt manlig politiker som nu ingår centralt i Boels styre
blir anmäld av en kvinnlig kollega i stadshuset för olämpligt uppträdande/oönskad uppmärksamhet – Den mannen blir uppläxad av stadsdirektören Rickard Sundbom och sedan är det bra med det, inga konsekvenser där heller.

2021 kritiserades ytterligare en manlig högt uppsatt politiker för opassande beteende mot en kvinnlig kollega enligt debattören. Även den gången ska Södertälje kommun inte ha vidtagit åtgärder.

September 2022 så orkar inte Davids nya offer längre, KD styrelse informeras av offren och det blir ett personalärende, en polisanmälan upprättas och David sparkas som gruppledare. Det är orsaken till att han sparkas, inget annat! 

Hade arbetsmiljöincidenten 2019 med David Winerdal hanterats enligt de av Södertälje kommun antagna principer för systematiskt arbetsmiljöarbete så hade övergreppen sannolikt inte fortsatt, med riktiga åtgärder redan 2019 så hade möjligen även den andra mannen tänkt sig för innan också han uppträtt olämpligt mot kvinnliga kollegor.

”Kommunledningens bristfälliga hantering har sannolikt lett till nya övergrepp och borde nu anmälas till arbetsmiljöverket”

Kommunledningens bristfälliga hantering har sannolikt lett till nya övergrepp och borde nu anmälas till arbetsmiljöverket då de lagstadgade rutinerna som finns inte har följts i syfte att tysta ned/dölja händelserna på grund av egenintresse. 

Personaldirektör Johan Lefverström: 
Är det rimligt att vi har en situation i stadshuset där de utsatta kvinnorna har att välja på att säga upp sig, eller möta sina förövare på arbetsplatsen?

David Winerdal bör vara avstängd/uppmanas att ta ”time out” under pågående polisutredning då det oavsett juridiskt utslag är klart fastställt av Boel själv att karln uppträder olämpligt mot kvinnor sedan 2019! 

Hur många fler kvinnor är Boel Godner (S), Linda Sjögren (V), Hanna Klingborg (MP) och Nina Wallin (C) och Martin Ahlman villiga att offra för makten? 

Minns er under #Metoo! – Vart är ni nu? 

Joakim Granberg, Realistpartiet

Joakim Granberg, Realistpartiets gruppledare

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 november 2022 16:56
Senast uppdaterad: 1 maj 2024 13:21

Så vill kommunen lösa boende för våldsutsatta kvinnor

Nycklar Pexels

Foto: Pexels

Kommun har gett Norconsult i uppdrag att hitta sätt att underlätta för våldsutsatta personer att hitta stadigvarande boende. Målet är att skapa en modell för att stödja denna utsatta grupp.

Norconsult har påbörjat ett uppdrag på uppdrag av Södertälje kommun för att undersöka hur våldsutsatta personer kan få bättre tillgång till långsiktigt boende. Målet är att utveckla ett arbetssätt som socialkontoret i kommunen sedan kan implementera för att hjälpa denna utsatta grupp att finna trygga bostäder.

– Målgruppen avser i huvudsak kvinnor som behöver en ny eller egen bostad för att undkomma våld. Många gånger önskar de kunna bo kvar i kommunen, ibland i en specifik stadsdel, eftersom de ofta har minderåriga barn som vill gå kvar på skola och förskola, säger Nora Harms, samhällsplanerare på Norconsult och expert inom dialogarbete och social hållbarhet.

(Annonslänk)

Våldsutsatta personer har ofta svårt att få tillgång till ordinarie bostadsmarknad på grund av ekonomiska svårigheter, ofta en följd av våldet de utsatts för. En trygg och långsiktig boendesituation är ofta ett första viktigt steg mot ett liv fritt från våld. Socialkontoret i Södertälje vill förbättra stödet till dessa individer genom att utveckla samarbetsmodeller med lokala hyres- och bostadsbolag.

– De mest akuta ärendena kan lösas. Det som behövs är något permanent. Syftet är att identifiera hyres- och bostadsbolag som vill samarbeta utanför kommunens redan etablerade samarbeten där det är kommunen som hyr lägenheten, säger Cecilia Sjölin, planarkitekt på Norconsult med stor erfarenhet av kommunala processer och projektledning.

Sjölin förklarar vidare att de ska undersöka om hyresvärdarna erbjuder andra typer av kontrakt än förstahandskontrakt, hur de förmedlar sina hyreskontrakt, om de kan ge förtur, vilka krav som ställs och vilka samarbetsmöjligheter de har med kommunen för att hjälpa våldsutsatta.

Uppdrag inkluderar även att skapa en helhetsbild över hyres- och bostadsbolag i Södertälje samt att sammanställa deras villkor och krav för uthyrning. Detta omfattar exempelvis krav på inkomst och sysselsättning samt möjligheten att göra undantag för våldsutsatta.

Kommunen hoppas att projektet ska leda till ett samarbete med hyres- och bostadsbolag som är seriösa i sitt engagemang för att stödja våldsutsatta. Norconsults uppdrag beräknas vara klart i juli 2024.

– Vi kommer inte leverera en skrivbordsprodukt i det här fallet. Snarare kommer vi lägga grunden för ett arbetssätt som kommunen sen kan ta över och jobba vidare på, säger Nora Harms.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 19:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:30

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors